• Carclean.com - The Car Care Shop

  Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

  Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

  • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
  • Advies op maat door vakkundige medewerkers
  • Ongekend groot assortiment
  • Voor 22.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
  • Makkelijk betalen: iDEAL, PayPal, Credit Card, Mister Cash

Gyeon - Prep versus Nanolex EX

Quantoxx

Detailing guru
Tester of Bling
4 mei 2015
9.170
5.303
178
28
Leersum (Utrecht)
#1
Heya Peeps,

Kan iemand mij uitleggen wat de wezenlijke verschillen zijn tussen Gyeon - Prep en Nanolex EX?

Normaliter gebruik ik Gyeon - Prep om tijdens het polijstwerk een paneel te checken. Eventueel als afneem-hulp, maar veelal om te controleren of ik behaald hebt wat ik wilde behalen middels ontvetten.
Recent raakte mijn Gyeon - Prep op tijdens een detail en heb ik Nanolex EX uit de Si3D-set gehaald. Dit werkte naar mijn idee net zo goed, ondanks het als een totaal ander product rook. (Terpentine?)

Gyeon - Prep 500ml (€13,75)-(€0,0275 per ml)
Gyeon - Prep 1000ml (€23,-)-(€0,023 per ml)


Nanolex - EX 500ml (€15,-)-(€0,03 per ml)
Nanolex - EX 5.000ml (€72,-)-(€0,0144 per ml)


Thanx in advance


Greetz

 
Vind-ik-leuks: RoyR

Quantoxx

Detailing guru
Tester of Bling
4 mei 2015
9.170
5.303
178
28
Leersum (Utrecht)
#6
Ah kijk, nu kan ik zelf wat gaan opzoeken. Via Google/Wiki kwam ik op het volgende;


2-propanol, isopropanol, isopropylalcohol, afgekort IPA, is een secundaire alcohol die voor reiniging en ontsmetting wordt gebruikt. Door het snelle verdampen en het goede oplossen van vettigheid heeft het een breed scala aan toepassingen. Zo tast het kunststoffen en printplaten niet aan. Het wordt industrieel bereid door de additie van water aan propeen. Dit verloopt volgens:

92e84c5d072b60bf4e66afb40a76c2bc.png

Toepassingen zijn:

 • Als ontsmettingsmiddel in de gezondheidszorg.
 • Een veelgebruikt huishoudelijk oplosmiddel, bijvoorbeeld voor het schoonmaken van brillenglazen.
 • Reiniging van drukvlakken in de grafische industrie.
 • Reinigen van siliciumwafers in de chipindustrie
 • Een zeer specialistische toepassing binnen de medische wetenschap. Isopropanol wordt dan gebruikt om DNA van klein materiaal [zoals primers (< 50 bp)] te ontdoen door 0,54 volume isopropanol toe te voegen aan de DNA-oplossing en na een korte incubatie (5 minuten op kamertemperatuur, KT) het DNA af te centrifugeren en vervolgens de pellet na wassen met 70% ethanol (en centrifugatie) en drogen op te nemen in een 50 mM tris buffer met pH 7,5.
 • Koelmiddel voor CNC-hogesnelheidsfrezen
 • Oplosmiddel in de koelgassen-industrie
 • Denatureren (ongeschikt maken voor menselijke consumptie) van ethanol door toevoeging van 1 tot 3% isopropanol.

Als ik het dan goed begrijp, (zal wel niet :p), dan is de basis van Prep en EX hetzelfde, echter bevat de EX nét wat meer propeen en is dus nét wat sterker?

Prep ruikt heerlijk, vind ik. De Nanolex moet je niet te lang aan ruiken, anders ga je voor de vlakte, denk ik. :DGreetz
 

Cordoba

Detailing guru
6 jul 2012
2.247
1.148
193
57
#8
@Quantoxx het verhaal over IPA is wat éénzijdig, en niet helemaal juist: in de gezondheidszorg wordt met name ethanol gebruikt voor ontsmetting (in vloeibare of in gel-vorm). Daarnaast heet ethanol(de 90% zuiver of beter versie) de eigenschap dat het iets beter vetten oplost dan IPA.

IPA heeft nog een belangrijke eigenschap die in je post niet wordt genoemd: IPA droogt zonder droogvlekken in tegenstelling tot ethanol. Dat is precies de reden dat het gebruikt wordt als reinigingsstap in de IC-technologie. Ook voor het reinigen van samples voor optische coatings: vaak wordt ethanol als eerste reinigingsstap gebruikt, en vervolgens wordt er IPA over heen gespoten om de ethanol te verdrijven en een mooi schoon oppervlak (zonder vlekken) te krijgen.

Overigens went het wel om die zooi in te ademen: ik heb 6-7 jaar veel met IPA en ethanol gewerkt, en ongeveer iedere maand ging er zowel een 5 liter can IPA als een 5l. can ethanol doorheen (het merendeel verdampte in een stofarme kast, die de damp naar me toe blies (om stofdeeltjes buiten het werkgebied te houden). Overigens kon ik aan de geur de beide cans uit elkaar houden: ethanol is scherper van geur dan IPA.
 

Quantoxx

Detailing guru
Tester of Bling
4 mei 2015
9.170
5.303
178
28
Leersum (Utrecht)
#9
@Cordoba - Thanx voor de info!

Ik zit er aan te denken om een grootverpakking Nanolex - EX te bestellen i.v.m. onkosten. Ik begrijp nu in ieder geval dat zowel Gyeon - Prep als Nanolex - EX beide prima dienst doen.

Jij ontvette dus primair met ethanol en daarna nog met IPA, met als resultaat dat het vrijwel brandschoon was?


Greetz
 

Cordoba

Detailing guru
6 jul 2012
2.247
1.148
193
57
#10
Yep, en dan in vacuumapparaat met nog een bewerking waarbij eventueel aanwezige zaken via een speciale ets-bewerking van het oppervlak werden verwijderd. Dit was echt voor allerlei toepassingen, zoals bijvoorbeeld een spiegel voor een instrument dat met een satelliet de ruimte is ingeschoten, maar bijvoorbeeld ook in ontwikkelingsfase om rewriteble CD's te maken, speciale onderdelen voor de chipsmachines van ASML, maar ook simpele onderdelen als scheerkoppen. Ik denk dat duidelijk is, bij welk bedrijf ik toen werkte.
 

Cordoba

Detailing guru
6 jul 2012
2.247
1.148
193
57
#15
Het zal niet de Burger King zijn geweest.
Ik vermoed dat je bij Frits P. :idea: op de loonlijst hebt gestaan. :cool:
Sterker nog, de oude Frits is zelfs een keer komen kijken naar zaken die ik samen met een collega had ontwikkeld. Helaas mocht ik daar zelf niet meer bij zijn: ik was een aantal weken eerder overgeplaatst naar een andere afdeling omdat het project waar ik aan werkte veel sneller vorderde dan vooraf gedacht (en er nog maar 1 persoon voor die functie nodig was).
 

Istnogferarie

Detailing guru
9 jan 2016
4.552
4.118
198
35
Gouda
#17
IMG_20160403_233940.png

Ik zat net een beetje te googlen en er zit wel een behoorlijk verschil in die 2 lees ik zo.

Waar Prep voor 30% IPA en 2% Soium Lauryl als ontvetters heeft EX een 75% basis van IPA zonder extra ontvetters....

Ik ga dan op de basis kennis van mijn Apotheker af en die zegt dat EX wel iets 'droger' is
 

m@rio

Detailing guru
18 jun 2015
2.194
1.707
175
#18
Even een oud topic oprakelen, @Quantoxx wat vind je van Nanolex EX ten opzichte van Gyeon Prep? Of merk je nauwelijks verschil qua (ver)werking?
 

Quantoxx

Detailing guru
Tester of Bling
4 mei 2015
9.170
5.303
178
28
Leersum (Utrecht)
#19
@m@rio - Hey man! :p Mijn voorkeur gaat uit naar de Nanolex - EX. Althans, als ik de keuze zou hebben tussen beide, maar moet ik met Gyeon - Prep werken is het ook prima, hoor.

Bij de EX merk je dat het inderdaad droger is, zoals de apotheker van @Istnogferarie al aangaf. Het spul is dan ook een stukkie sterker en je merkt op dat de lak iets stroever word wanneer je met je hand voelt, in tegenstelling tot Prep waar het allemaal lekker gladjes aanvoelt. Maja, je hoeft de lak ook niet te swaffelen ofso, dus...
Bij Prep denk je eerder aan een vloeibaar spulletje dat blijkbaar ontvet, bij de EX merk je aan de verwerking/geur dat je met een alcohol werkt en dat is tussen mijn oren misschien een reden waarom EX mijn voorkeur heeft.

Nogmaals, ik vind beide prima hun ding doen, Don't Get Me Wrong. :D

* Ook heb ik het idee dat ik met de EX zuiniger kan werken. (Zal met de sterkte te maken hebben, den ik)
* Wat ook opvalt is dat wanneer je EX op een doek sprayed en de lak afneemt, je vrijwel meteen achter je doek aan de vloeistof ziet ''verdampen''.Greeeetz
 
Vind-ik-leuks: m@rio