• Carclean.com - The Car Care Shop

  Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

  Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

  • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
  • Advies op maat door vakkundige medewerkers
  • Ongekend groot assortiment
  • Voor 21.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
  • Makkelijk betalen: iDEAL, Credit Card, Mister Cash

Volledig exterieur stappenplan handmatig (met video's) ***20-11-18 Update geplaatst***

Dibbuz

Bastard of Bling
Medewerker
Tester of Bling
6 apr 2008
7.376
198
44
***DISCLAIMER***Dit is een stappenplan dat IK aan zou raden, dat wil niet zeggen dat andere producten niet goed zijn of niet kunnen werken***DISCLAIMER***


De basis is het wassen met een microvezelhandschoen of microvezelspons, 2 emmer systeem, goede shampoo en een goede droogdoek.
Ik heb een uitleg gemaakt waar het wassen en waxen en het nut van een 2 emmer systeem:
How To Wash & Wax

Stap1 Wassen
Wat is goede shampoo? Vele shampoos zijn zeer geschikt om de lak veilig te kunnen wassen.
Belangrijk is om de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Doe je dit wel dan bestaat de kans dat de waxlaag onnodig aangetast wordt.
Let op bij Amerikaanse merken, vaak wordt daar de dosering naar mijn mening behoorlijk overdreven. Bijvoorbeeld bij Mother's en Meguiar's. Zij adviseren ~30ml per ~3,8L water. Dus met een emmer van 12 liter sop heb je 120ml shampoo nodig, begin met 30ml en voel met je vingers in het water, als het een beetje gladdig aanvoelt is het goed.

Diverse goede shampoos:
Shampoo.jpg


Van links naar rechts:
-Wowo's Dry Shampoo (verkrijgbaar in 500 en 5000ml)
-Gyeon Q2M Bathe(verkrijgbaar in 400 en 1000ml)
-Dodo Juice Born to be Mild(verkrijgbaar in 100, 250, 500, 1000 en 5000ml)
-Monello Lavare (verkrijgbaar in 250 en 500ml)
-Nanolex Pure Shampoo (verkrijgbaar in 100, 750 en 5000ml)
-Poorboy's World Super Slick & Suds(verkrijgbaar in 120, 946 en 3780ml)
-Mothers Wax Californa Gold Car wash (verkrijgbaar in 473, 946 en 1892ml)
Wassen met een microvezelhandschoen of microvezel spons/pad. Schapenvacht zou veiliger moeten zijn maar onderhoud van deze mitts zijn vrij lastig.
Bij niet goed onderhouden kan deze snel stuk gaan. Bovendien zijn er sinds kort speciale mitts zoals de Gyeon Q²M Smoothie en de Microfiber Madness Incredimitt/Sponge die ook heel glad over de lak gaan zoals een wollen mitt. Wollen mitts raken hier daardoor hun voornaamste voordeel kwijt.

Een kortere vezel mitt zoals de Monello Wash Mitt kan zijn vuil makkelijker loslaten en is daardoor voor mij beter geschikt voor de lagere delen die viezer worden dan de rest en voor de velgen. De langharige Thick Mitt van Monello reinigt het beste van alle mitts maar geeft daardoor meer weerstand op het lakwerk en is daardoor wat minder geschikt voor gevoelige lakken. Op zilver en andere lichte kleuren echt een aanrader.
Washmitts.jpg


Van links naar rechts:
-Microfiber Madness Incredimitt (verkrijgbaar in grijs en blauw)
-Microfiber Madness Incredisponge
-Monello Thick Mitt
-Monello Wash Mitt
-Gyeon Q2M Smoothie


Daarna de auto drogen met een droogdoek en niet met een zeem. Met de zeem zelf is niets mis (mits schoon) alleen een zeem maakt heel veel wrijving dus mocht er iets op de auto nog liggen of het waait erop dan ben je met een zeem snel de pineut. Hetzelfde geldt voor een siliconen droogwisser. Deze zijn zeer snel en ideaal voor ruiten want glas krast niet zo snel maar op lakwerk trek je zo de krasjes erin als er iets tussen de wisser en lakwerk komt.

Een microvezel droogdoek is een betere keuze. Deze neemt de vervuiling op en haalt het weg van het lakwerk. Daarnaast hoef je een droogdoek niet uit te wringen en is deze machine wasbaar.

Er zijn verschillende types droogdoeken:
Type 1: Droogdoek met pluis. Deze nemen zeer veel water op en werken erg goed. Niet vegen op glaswerk i.v.m. loslatende vezeltjes.
Type 2: Droogdoek met gesloten lus. Deze doeken hebben een nieuw type vezel die nog gladder over het lakwerk gaan. Perfect voor gevoelige lakken.
Type 3: Wafeldroogdoeken. Deze staat niet op de foto. Zijn perfect voor ruiten, velgen en deurranden. Minder veilig dan type 1 en 2.


Drying Towels.jpg


Van links naar rechts:
-Gyeon Q2M Silk Dryer (type 2) verkrijgbaar in 50x55cm en 70x90cm.
-Monello Senza Acqua (type 1) verkrijgbaar in 45x45cm (single en 3-pack) en 70-80cm.
-Nanolex Double Sided Drying Towel (type 2) 90x60cm.
-Microfiber Madness Dry Me Crazy Drying Towel (type 1) verkrijgbaar in 40x40cm, 65x40cm en 100x65cm.

Wash FAQ:
-Moet de shampoo meteen in de emmer?
Nee, de shampoo gaat halverwege in de emmer, zo voorkom je dat het aan de bodem blijft plakken en je emmer al vol met schuim zit als de emmer half vol is.

-Mag ik druk zetten met de washmitt/spons?
Probeer dat altijd te voorkomen, hoe minder druk hoe minder kans op swirls.

-Moeten de mitt en doek altijd gewassen worden na gebruik?
Heeft de voorkeur van wel, kan zijn dat als de wagen maar licht vervuild is dat een handwasje voldoende is. Bovendien zou een droogdoek eigenlijk niet vies mogen worden. Is dat wel het geval dan heb je niet goed gewassen.

-Is meer schuim altijd beter?
De hoeveelheid schuim hoeft niets te zeggen over de kwaliteit. Het zijn schuimopwekkers die je ziet en het schuim kan doodslaan in je emmer als er teveel vet in de emmer komt. Probeer de hoeveelheid schuim los te zien van de kwaliteit al is meer schuim natuurlijk wel vaak meer fun.


Dibbuz's choice
-Niets zo persoonlijk als een shampoo. Ik probeer elke keer een andere shampoo, dat maakt het ook een beetje leuk. Favoriete voor mij zijn de Monello Lavare, Dodo Juice Born to be Mild, Gyeon Q²M Bathe en de Nanolex Pure Shampoo.
Dit zijn shampoos zonder toevoegingen zoals conditioners en bescherming. De Mothers is echt een bang-for-buck shampoo. Vergelijkbaar met de Meguiar's Gold Class alleen dan veel goedkoper.

-Wollen washmitt's gebruik ik niet meer, ik heb een Gyeon Q²M Smoothie voor het lakwerk boven de stoot strips en een Monello Thick Mitt voor de onderkant. De Thick Mitt pakt meer vervuiling op en de onderkant wordt over het algemeen een stuk viezer. Helemaal top is het als je een aparte (oude) mitt gebruikt puur voor de dorpels. Dat zijn echte zandvangers en zand wil je liever niet op verspreiden over het meest zichtbare deel van je lak.

-Droogdoeken toppers zijn de Monello Senza Acqua en de Gyeon Q²M Silk Dryer. Deze laatste gaat bijzonder makkelijk over het lakwerk en als je gevoelige lak hebt is dat dé doek die je moet hebben.

Zie ook mijn impressie van de Gyeon Q²M Smoothie en Silk Dryer:

Stap 2 Kleien:
Met kleien haal je al het hardnekkige vuil dat na het wassen op de lak achterblijft. Op het eerst gezicht lijkt je lak schoon maar als je met je vingertoppen over de lak gaat dan voel je allerlei onregelmatigheden, vuil dus.
De klei neemt al dat vuil op en zorgt voor een perfect gladde lak en een goede voorbereiding voor het polijsten van de lak.
Bovendien wil je vooral niet dat deze hardnekkige verontreinigingen mogelijk tijdens het polijsten los komen en door je polijstmachine of met de hand over de lak worden bewogen met verse krassen als resultaat.

Klei heb je in verschillende gradaties, mild, medium en sterk. Hoe sterker een klei hoe makkelijker de vervuiling los komt.
Maar een sterkere klei geeft meer kans op marring (doffige vlekjes in de lak), deze zijn met de mildste polijst stap al te verwijderen dus als je gaat polijsten is marring geen enkel probleem.
Klei is los te verkrijgen als je al een detailspray hebt of in een voordelige kit.
Diverse kits waarmee je direct alles in huis hebt om te kleien, al deze kits zijn milde clays.

Clay kits.jpg


Van links naar rechts:
-Meguiar's Smooth Surface kit
-Mothers Wax California Paint Saving System
-Monello Dolce Verde Klei set

Demonstratie video voor het kleien:

Losse klei en sprays. Er is onderscheid tussen clay en detailsprays en clay en zogenaamde "dedicated claylubes". Het verschil is dat detailsprays ook voor andere toepassingen zijn te gebruiken. Dedicated calylubes zijn zeperig en zijn alleen voor het kleien te gebruiken. Ze zijn vaak wel zuiniger in gebruik en gladder op het lakwerk. Let erop dat niet alle klei soorten met claylubes om kunnen gaan.
Bijvoorbeeld de Meguiar's en Mothers clay, gebruik je deze met een dedicated claylube dan smelten ze. Gebruik dus altijd de bijbehorende clay met je claylube.
Clay en spray.jpg


Van links naar rechts:
-Poorboy's World Spray and Wipe Verkrijgbaar in 120,473, 946 en 3780ml *detailing spray*
-Poorboy's World Clay Lube Verkrijgbaar in 473, 946 en 3780ml *dedicated clay lube*
-Poorboy's World Poly Elastic Clay Verkrijgbaar in 100 en 200 gram.
-Monello Perfetto Detailing Spray 500ml *detailing spray* (niet op foto). Verkrijgbaar in 500, 1000 en 5000ml.
-Gyeon Q²M ClayLube. *dedicated clay lube*
-Gyeon Q²M Clay *dedicated clay lube*. Verkrijgbaar in Mild (begin 2019) en Coarse.
-Monello Dolce Verde Klei 150gram (niet op foto)
-Dodo Juice Born Slippy Clay Lube 500ml Verkrijgbaar in 1:10 concentraat van 250, 500 en 1000ml *dedicated clay lube*
-Dodo Juice Supernatural Fine Detailing Clay 3x80gram
-Dodo Juice Supernatural Medium Detailing Clay 3x80gram
-Dodo Juice Supernatural Heavy Black Detailing Clay 2x90gram


Klei FAQ:
-Is het nodig om de klei na gebruik weg te gooien?
Vaak kan met een stukje klei meerdere auto's doen, zodra je geen schoon stukje meer kunt kneden wordt het tijd om er afscheid van te nemen.

-Kan ik kleien met water en shampoo?
Er zijn mensen die dat inderdaad doen, zou het zelf altijd met een detailspray doen. Opgedroogde shampoo kan vlekken geven en een detailer is lubricerender dan water met shampoo. Niet elke klei kan met water en shampoo overweg!

-Moet de auto gewassen worden na het kleien?
Hoeft niet, mag wel uiteraard. Na een dedicated clay lube is het vaak wel noodzakelijk.

-Welke klei is nu beter, zacht medium of hard?
Als je toch gaat polijsten dan is de medium klei de meest voor de hand liggende keuze, eventuele marring wordt toch weggehaald en je bent sneller klaar dan met een zachte klei. De heavy clay wordt eigenlijk alleen nog maar gebruikt als er verfspetters op het lakwerk zitten.

Dibbuz's Choice:
De Monello kleiset heeft de beste papieren als je toch gaat polijsten, goede klei, detailspray, zachte doek en een groot formaat opbergdoosje maakt deze kit tot mijn favoriet. Als je echt een zachtere klei zoekt dan is de Mother's kit een aanrader. Ben je een detailer kijk dan naar een concentraat dedicated clay lube of een claymitt. Met de claymitt was je de auto nog een keer na je normale wasbeurt maar dan met de mitt. Veel sneller, ~80% van het resultaat van het kleien maar je moet daarna wel polijsten om de marring te verwijderen.

Stap 3 Reinigen/Polijsten
Nadat je de vervuiling óp de lak hebt verwijderd met klei is het tijd om de vervuiling ín de lak aan te pakken
Lak is niet gesloten maar heeft poriën waar vuil in kan gaan zitten, ook zal een glaze meer effect hebben en zal de wax beter hechten als de lak behandeld is met een paintcleaner of een polijstmiddel.

Een paintcleaner of een pre-wax cleaner is een reiniger met geen of kleine korrel. Hiermee haal je zo goed als geen lak weg (m.u.v. geoxideerde lak) en optimaliseer je de glans. Sommige cleaners bevatten ook oliën zoals de Wowo's Polish of Dodo Juice Lime Prime (Lite). Hiermee doe je stap 3 en 4 in één keer. Werk een cleaner/pre-wax altijd zonder veel druk in met een zachte foam applicator zoals de witte ovale of de rode ronde hier onder op de foto.
Cleaners.jpg


Van links naar rechts:
-Mothers Wax California Gold Pure Polish 473ml. *zonder korrel*
- Collinite Pre Wax Auto Polish. *met korreltje*
-Poorboy's World Professional Polish. Verkrijgbaar in 120, 473 en 946ml. *zonder korrel* (LET OP: Pro Polish 2 bevat wél een stevige korrel!)
-Monello Raffini Finale Finishing Polish. Verkrijgbaar in 250 en 500ml. *met korreltje*
-Wowo's Show n Go Polish. *met korreltje*
-Dodo Juice Lime Prime. Verkrijgbaar in 100, 250, 500 en 1000ml.*met korreltje*
-Dodo Juice Lime Prime Lite. Verkrijgbaar in 250 en 500ml. *zonder korrel* (niet op foto)
-Monello Raffini Finale Finishing Polish. Verkrijgbaar in 250 en 500ml. *met korreltje*
-Monello Easy Applicator White. (niet op foto)
-Monello Del Ufo Applicator.

Naast een paint cleaner of een pre-wax kan je ook kiezen om met een polijstmiddel aan de slag te gaan. Dat is flink meer werk aangezien je deze producten stevig in moet werken maar je optimaliseert wel de krasjes en verwijdert swirls. Hoe goed dat gaat hangt af van je eigen kunnen, hardheid van de lak en de diepte van de krasjes.
Vaak adviseer ik hier Monello Mezzo voor. Een mooie medium polish die bijzonder goed finisht op alle lakken. Heb je een hele harde (Duitse) lak dan kan het lonen om Monello Veloce te gebruiken of bijvoorbeeld voor diepere krasjes. Let wel, krasjes gaan niet zomaar weg, je haalt de lak rondom weg. Een krasje wat je kan voelen met je nagel is vaak al niet 100% meer te verwijderen zonder (te)veel lak op te offeren. Ga hier verstandig mee om. Gebruik een stevige applicator en werk het product goed in zodat de korrel goed wordt afgebroken.
Krasverwijderaar.jpg


Van links naar rechts:
-Monello Easy Duo Applicator met stevige en zachte kant.
-Monello Mezzo Premium Polish. Verkrijgbaar in 250 en 500ml.
-Monello Veloce Premium Compound. Verkrijgbaar in 250 en 500ml.
-Monello Easy applicator Orange.

Of je een paint cleaner of polijstmiddel gaat gebruiken hangt af van de staat van de lak. Als je geen swirls hebt of je wilt alleen de vervuiling uit de lak halen dan kies je een paint cleaner. Wil je ook swirls aan gaan pakken dan kies je een polijstmiddel. Weet je dat je een hele harde lak hebt die vol met swirls en lichte krasjes zit en wil je maximaal resultaat? Overweeg dan een dual action machine. Met de hand is het echt een behoorlijke klus.

Het is wel verstandig om ongespoten kunststof en rubbers af te plakken om te voorkomen dat deze wit uit zullen slaan van het polijstmiddel.
Gebruik de gele HPX tape of de groene Colad Aqua Dynamic tape.
Tape.jpgDemonstratie video voor het verwerken van een polijstmiddel met de hand:

Polish FAQ:
-Ik weet niet of ik een paintcleaner of polijstmiddel nodig heb
Heb je last van swirls en zie je niet zitten om machinaal aan de gang te gaan neem dan een polijstmiddel zoals Monello Mezzo. Het kost uiteraard meer moeite maar je haalt een aardig resultaat.

-Is afplakken echt nodig?
Ik vind van wel, het schoonmaken kost meer tijd dan het afplakken. Heb je grote kunststof bumpers, plak dan niet de hele bumper af maar hang er krantenpapier over (ook over de banden!) of haal van het tape met folie bij de bouwmarkt en plak de tape óver de 3M tape. Grotere boterhamzakjes kan je gebruiken voor ruitenwissers en spiegelkappen.

-Ik krijg niet het gewenste resultaat, wat doe ik fout?
Met de hand ben je gewoon beperkt, zeker met de hardere lakken zoals de meeste hedendaagse lakken. Als je echt van je swirls af wilt dan kan je beter een machine aanschaffen zoals de DAP900. Mocht je er echt niet uitkomen dan kan je altijd langskomen bij Carclean.com voor advies.

Dibbuz's Choice:
Met een polijstmiddel haal je net wat beter resultaat dan alleen een paintcleaner, deze heeft dus bij mij bijna altijd de voorkeur.
Ben je lichamelijk niet optimaal kies dan altijd voor een paint cleaner of overweeg een dual action machine, het moet wel leuk blijven.

Stap 4 Voeden
Nu de lak helemaal schoon is en open staat is het tijd om de oliën die verloren zijn gegaan aan te vullen en een show-car glans te creëren.
Een glaze maakt de lak wat donkerder of geeft meer reflectie, swirls en andere lichte lakimperfecties kunnen worden opgevuld (deze zijn niet weg!).
Niet te gebruiken als je een lakcoating aan gaat brengen!

Diverse soorten:
Glaze.jpg
Van links naar rechts:
-Dodo Juice Lime Prime Lite. Verkrijgbaar in 250 en 500ml. (voor alle kleuren)
-Meguiar's Deep Crystal Polish 473ml. (voor alle kleuren)
-Poorboy's World White Diamond. Verkrijgbaar in 120, 473 en 946ml. (voor lichte kleuren)
-Poorboy's World Black Hole.Verkrijgbaar in 120, 473 en 946ml. (voor donkere kleuren)
- Mothers WaxMicro-Polishing Glaze 473ml. (voor alle kleuren)


De meeste glaze producten werk je in tot de lak weer een beetje gaat glanzen, even laten zitten en dan rustig afnemen met een goede microvezeldoek.
Gebruik hiervoor een schone(!) zwarte finishing pad of een rode applicator.
Gebruik vooral erg weinig, als er ergens "less is more" van toepassing is dan is het wel in het detailing.
Poorboy's maakt onderscheid in donkere (Black Hole) en lichte (White Diamond) kleuren, de rest is voor alle kleuren.

Demonstratie video voor het aanbrengen van een glaze:

Glaze FAQ:
-Heeft het nu om twee laagjes aan te brengen?
Nee, de tweede applicatie zal de eerste weer verwijderen.

-Kan ik elke wax gebruiken i.c.m. een glaze?
Nee, niet elke wax is te gebruiken met een glaze. Een wax met cleaners zal de glaze weer verwijderen. Het is dus belangrijk om een pure wax of sealant te nemen. Glaze van merk A en een pure wax van merk B kan in bijna alle gevallen prima gebruikt worden.

Dibbuz's Choice:
Black Hole voor donkere kleuren is altijd al een topper geweest.
Onderschatte glaze is de Mother's Wax Micro-Polishing Glaze, deze doet het vooral goed op donker. Zeker qua prijs erg interessant.


Stap 5 waxen
Deze stap zorgt voor de bescherming van de glans die verkregen is in de vorige stappen.
Het is niet zozeer de wax die de glans bepaalt maar de voorbereiding. Zie de wax als de kers op de taart.
Je bepaalt alleen hoe mooi de kers is.

Er zijn grofweg 3 soorten wax: natuurlijke carnaubawax, wax op polymerenbasis en een hybride (natuurlijk en polymeren).
Een polymeren wax zal over het algemeen langer blijven zitten, een carnaubawax geeft een warmere glans en is op te wrijven (hierover later meer) en de Hybride heeft het beste van twee werelden.

Vloeibare waxen:
Vloeibare wax.jpg
Van links naar rechts:
-Wowo's Paint Sealant 500ml. *Polymeren wax*
-Wowo's Crystal Sealant 500ml. *Polymeren wax*
-Mothers Wax California Gold Pure Brazilian Carnauba Wax 473ml. *Natuurlijke wax*
-Collinite Liquid Insultator Wax no.845 473ml. *Hybrid wax*
- Poorboy's World EX-P pure sealant. Verkrijgbaar in 120, 473 en 946ml. *Polymeren wax*
-Poorboy's World Natty's Liquid Blue. Verkrijgbaar in 473 en 946ml. *Natuurlijke wax* (niet op foto)
-Meguiar's Ultimate Fast Finish 291ml. Met en doek. *Polymeren wax*
-Soft99 Fusso F7 300ml. *synthetische wax met fluorine*


Een aantal instapwaxen:
Wax paste instap.jpg
Van links naar rechts:
-Soft99 Fusso Coat 12Months Dark 200gram. (let op: op de pot staat "up to 12 months". Tot 12 maanden dus is het meest optimale geval.
-Soft99 Fusso Coat 12Months Light 200gram.(let op: op de pot staat "up to 12 months". Tot 12 maanden dus is het meest optimale geval.
- Collinite Super Double Coat Wax no. 476.
-Surf City Great Barrief Reef Carnauba Wax 340gram.
-Mothers Wax California Gold Pure Brazilian Carnauba Wax.
-Poorboy's World Natty's Paste Wax; Blue voor donkere kleuren, de gewone voor lichte kleuren en de rode is een speciale editie met net wat meer carnauba, beide zijn pure waxen en te gebruiken over een glaze.
-Bilthamber Double Speed Wax Kit 250ml. (met pad en doek)

Pue waxen (zonder cleaners) uit het middensegement:

Wax paste mid range.jpg


Van links naar rechts:
Voor donkere lakken: Blue Velvet (hard) en Purple Haze (soft)
Dodo Juice Blue Velvet
Dodo Juice Purple Haze

Voor zwarte lakken:
Black Widow Wax

Voor warme kleuren: Banana Armour (hard) en Orange Crush (soft)
Dodo Juice Banana Armour
Dodo Juice Orange Crush

Voor alle kleuren: Hard Candy (hard) en Rainforest Rub (soft)
Nanolex Hybrid Wax
Dodo Juice Hard Candy
Dodo Juice Rainforest Rub

Voor lichte kleuren: Diamond White (hard) en Light Fantastic (soft)
Dodo Juice Diamond White
Dodo Juice Light Fantastic

Collinite Marque d' Elegance no.915
Wowo's Signature Wax
Wowo's Butter Wax
Wowo's Contact 121 Wax

Deze waxen zijn allemaal te gebruiken na een glaze.

Hogere segment:
Wax high-end.jpg
Van links naar rechts:
-Dodo Juice Purple Haze Pro Hybrid.
-Dodo Juice Blue Velvet Pro Hybrid.
-Dodo Juice Supernatural 2.0 wax Pure Carnauba Wax.
-Wowo's Nanocoat.
-Autoglym Ultra High Definition Wax. Inclusief pad en doek.
-Waxaddict CandyGloss Whipped Show Wax.
-Waxaddict Quartz SiO² Wax Blend.
-Waxaddict Edition 21 Signature Wax.
-Waxaddict Vitreo Signature Wax.
-Waxaddict Subzero Paste Wax.
-Waxaddict Edition 18 Wax.

Deze waxen zijn allemaal te gebruiken na een glaze.

Demonstratie video voor het aanbrengen van een wax:

Wax FAQ:
-Is een duurdere wax nou ook echt veel beter?
De ingrediënten zijn wel van betere kwaliteit maar het is niet zo dat een wax die twee keer zo duur is ook twee keer zo goed. Net zoals met veel producten betaal je veel meer voor net dat beetje extra kwaliteit. De voorbereiding is veel belangrijker, het budget kan beter gebruikt worden voor een betere voorbereiding dan dat je het in een dure wax stopt.

-Hoe lang blijft een wax zitten?
Dat kan sterk verschillen en is afhankelijk van vele factoren zoals het weer, hoe vaak je wast, waarmee je wast.
Een carnaubawax blijft ongeveer 2-3 maanden zitten, een hybrid en sealant houden het wel uit tot 6 maanden.

Dibbuz's Choice:
Qua vloeibare waxen is de Collinite Liquid Insulator 845 een topper, de EX-P van Poorboy's World is ook een mooie sealant en heel makkelijk te verwerken.
Voor het instapsegement zijn de Natty's waxen een aanrader in de zomer.Voor de winterperiode is de Super Double Coat 476 van Collinite erg goed. De Soft99 Fusso is een nieuwe wax er gaan goede verhalen over op het internet maar ik heb ook mensen gehoord die snel last hebben van vlekken met deze wax. Deze wax ruikt erg chemisch.

In het middensegment heeft een Dodo wax de voorkeur in de zomer. Makkelijk in gebruik, ruikt bijzonder lekker en geeft een hele mooie glans. Duurzaamheid is niet het speerpunt van deze wax. Als je duurzaamheid zoekt kan je beter kijken naar de mooie waxen van Wowo's.

Het hoger segment zit je eigenlijk altijd goed. Waxaddict blinkt daar echt in uit met de mooie waxen.

Coatings:
Coatings bieden net als waxen en sealants bescherming voor je lak alleen op een compleet ander niveau. Ze blijven veel langer zitten tot wel 2 jaar afhankelijk hoeveel je rijdt.
Duurzaamheden tussen verschillende merken kunnen gigantisch uiteen lopen. 5-10 jaar is geen uitzondering alleen is dat vrijwel niet te halen voor een dagelijkse auto als je deze een beetje netjes bij wilt houden. Bij dagelijks gebruik komt er toch ijzerslijpsel, boomhars en andere vervuiling vast te zitten die je toch wilt verwijderen en dat is lastig zonder de coating aan te tasten. 2 jaar duurzaamheid bij dagelijks gebruik is op dit moment toch echt wel het uiterste. Een coating slijt eigenlijk alleen maar door frictie: wassen en rijden, als je weinig rijdt en de auto staat altijd binnen dan is het natuurlijk een ander verhaal.

Qua verwerking kan de ene coating ook schelen met de andere, lees je van tevoren altijd goed in of vraag advies. Het product is een stuk duurder en het is zonde als door verkeerd gebruik het gewenste resultaat niet wordt gehaald. Je brengt niet even snel een coating aan, neem hier goede te tijd voor, nieuwe doeken en goede belichting. Zorg voor een goede voorbereiding en een vetvrije schone lak, bekijk dus goed wat je nog meer nodig hebt zoals
ontvetters, applicators en doeken voordat je begint. Vaak zijn er kits verkrijgbaar waar alles in zit.

De Sonax is geen echte coating zoals de andere maar blijft ook zeer lang aanwezig en de applicatie is vergelijkbaar (paneel voor paneel aanbrengen en afnemen) vandaar dat ik deze hier is geplaatst.
Coatings.jpg
Van links naar rechts:
-Nanolex Si3D Coating en Ultra Coating ; Voegt glans toe, maakt de lak krasbestendiger en blijft 1-1.5 jaar aanwezig bij dagelijks gebruik, Ultra blijft 2+ jaar aanwezig en voegt extra hardheid toe. Verkrijgbaar in losse flesjes en kits van 30 en 50ml compleet met ontvetter, doeken en applicators.
Zie ook mijn how-to van dit product. 30ml is genoeg voor een middenklasser auto.
-Gyeon Q2 CanCoat ; Wordt binnenkort vernieuwd. Prijs-kwaliteitsverhouding erg goed. Geen extra hardheid wel bizarre beading en sheeting voor 6-12 maanden. Meerdere auto's met 1 bus te doen.
Zie ook mijn how-to van dit product:
-Gyeon Q² Syncro ; Zeer duurzame multi-laags coating en het meest krasbestendig. Gemakkelijk aan te brengen en af te nemen.
-Gyeon Q² Pure; Duurzame coating van 1.5-2 jaar en geeft zeer fraaie beading. Voegt hardheid toe aan het lakwerk. Gemakkelijk in 1 laag aan te brengen.
-Sonax CC36 Ceramic Coating. Test van de coating op ons forum.
-Sonax Polymer Netshield ; duurzaamheid tot 6 maanden is geen uitzondering. Prijs per applicatie erg laag. Geen echte glascoating.

Spraywaxen en sealants.
Spraywaxen zijn sneller in gebruik dan normale waxen, vaak blijven ze wel iets minder lang zitten. De Sonax Detailer is een beetje misleidend maar biedt wel degelijk bescherming! Scholl Concopts Neo en Gyeon Q²M Cure bieden voor een spraysealant een lange bescherming van 3-4 maanden!
Diverse spraywaxen:
Spraywax.jpg
Van links naar rechts:
-Mothers Wax Speed Spray Wax 710ml. Zeer gemakkelijke spraywax die zowel op natte als droge lak is te gebruiken.
-Scholl Concepts Neo Polymer Protection. Zeer goede bescherming en fraaie beading en sheeting. Duurzaamheid tot 5 maanden volgens de ervaringen.
-Nanolex SiFinish. Spraysealant voor een boost in glans en mooie beading.
-Gyeon Q²M Cure. Snelle en duurzame spraysealant. Maakt de lak ook een stuk donkerder.
-Waxaddict Fo Show Spraywax. Carnauba spraywax voor een boost in glans.
-Wowo's Quick Detailer. Quick Detailer met bescherming en extra glans.
-Dodo Juice Red Mist; Heerlijk ruikende spraysealant die 4-6 weken blijft zitten. Deze moet wel goed verdeelt worden.
-Poorboy's World Quick Wax+; Ook een detailspray met carnauba alleen moet deze even drogen voordat deze afgenomen wordt. Standtijd 3-4 weken.
-Surf City Speed Shield. Nieuwe spraywax met langere duurzaamheid.

Spraycoatings en shampoo met coating.
Dit is een nieuw type beschermingsproduct. Zeer gemakkelijk in gebruik en geeft zeer snelle sheeting i.c.m. mooie beading.
De spraycoatings gebruik je na het wassen op een natte auto: op sprayen (soms verdelen met pad/doek) en afspuiten en daarna drogen.
Ideaal voor in de winterperiode! De shampoo kan zowel in de emmer als een klein beetje puur op spons/mitt voor extra werkzaamheid.

Let op dat je dit soort producten nooit op moet laten drogen. Spoel tijdig af. De hechting is direct dus je hoeft nooit te wachten.

Spray Coatings.jpgVan links naar rechts:
-Gyeon Q2M WetCoat. Verkrijgbaar in 500, 1000 en 4000ml.
-Dodo Juice Future Armour. Verkrijgbaar in 100 en 500ml.
-Monello Acquafobia Spray Coating 500ml.
-Sonax Spray+Seal 750ml.
-Gyeon Q2M Bathe+. Verkrijgbaar in 400 en 1000ml.


Detailsprays
Detailsprays zijn bedoeld als glijmiddel voor klei, lak af te nemen als er lichte vervuiling is en om op meeting de finishing touch aan te brengen.
Sommige zijn zonder toevoegingen voor veel extra glans en daardoor prima geschikt voor matte lakken en wraps.

Detailers.jpgVan links naar rechts:
-Mothers Wax Showtime Instant Detailer 710ml. Gemakkelijke detailer en geeft extra glans. Geschikt voor kleien.
-Sonax Brilliant Shine Detailer 750ml. Detailer met hoog beading effect. Niet geschikt om te kleien.
-Ultimate Quik Detailer; Zeer waterafstotende detailer, niet te gebruiken voor kleien!
-Nanolex Final Finish 750ml. Detailspray en haalt watervlekjes weg.
-Poorboy's World Spray and Wipe 473ml; Multifunctionele detailspray die zijn sporen dik verdient heeft.
-Dodo Juice Basics of Bling Detail Spray; Ondanks dat deze toch een beetje bescherming biedt is het meer een detailspray dan een spraywax
-Monello Perfetto Detailer; Spray op waterbasis, op zo ongeveer alles te gebruiken behalve stof.
-Wowo's Final Shine. Zeer gemakkelijk detailer met extra glans.Microvezeldoeken:
Goede doeken zijn erg belangrijk. Er is veel verschil in kwaliteit en het is zonder om goede producten aan te schaffen en dan te besparen op doeken.
Kwalitatief hoogwaardige doeken zijn bovendien tientallen keren te wassen en gaan erg lang mee. Uiteraard hebben de goedkope doeken zeker een functie. Denk bijvoorbeeld aan uitlaten, deursponningen en motorruimtes. Om daarvoor dure doeken te gebruiken is een beetje zonde natuurlijk.

Er zijn veel goede doeken op de markt. Bijna elk merk heeft wel doeken in het assortiment. De beste prijs-kwaliteitsverhouding zijn ongetwijfeld van Monello, er is weinig wat daar in de buurt komt. Gyeon heeft ook een aantal bijzondere doeken zoals de Soft Wipe en de Silk Dryers, Microfiber Madness bevindt zich in het hogere segment met zeer goede kwaliteitsdoeken.

Microvezel doeken.jpg


Microfiber Madness doeken:
Slogger: All-purpose doek voor allerlei klusjes.
Fellow Yellow: perfecte doek voor het afnemen van polijstmiddel en coatings. Meerdere formaten.
Crazy Pile: zeer pluizige doek voor detailers en spraywaxen. Meerdere formaten en een Deluxe met de hoogste gram/m².
Summit: nog zwaarder dan de Crazy Pile.

Monello doeken:
-Peluche Bianco (wit met rode rand), verkrijgbaar per stuk en als 3-pack. Plush doek van 45x65cm. Perfect voor detailers en spraywaxen.
-Peluche Verde (groen met witte rand), verkrijgbaar per stuk en als 3-pack. Plush doek van 45x45cm. Meest gebruikte doek voor zo ongeveer alles. Van sprays en polish tot wax.
-Senza Bordi (geheel witte doek), verkrijgbaar per stuk en als 3-pack. Gesloten vezel doek. Bij uitstek geschikt voor gevoelige lakken voor het afnemen van polish, wax en vooral coatings.
-Piccolo Nero (zwarte doek met groene rand), verkrijgbaar per stuk en als 3-lack. All purpose doekje voor velgen, kunststof en het afnemen van coatings.

Gyeon Quartz doeken:
-PolishWipe (linksonder), pluizige doek voor het afnemen van polish en coatings.
-BaldWipe (midden naast de Piccolo Nero), gesloten vezeldoek voor het afnemen met polish, coatings en algemene klussen.
-SoftWipe (rechtsonder), ultra zachte doek voor sprays e.d.

Nanolex doeken:
-Lotus doeken. Gesloten vezel doek, perfect voor coatings en polijstmiddelen. Ook in 5-pack verkrijgbaar.
-Ultra Plush Towel. Zeer zachte doek voor allerhande toepassingen.

Er zijn ook nog 2 microfiber bundels van Monello: Unico en Trio.
In het pakket zit de Wash Mitt, , Senza Acqua (klein en groot), en alle drie doeken waar je bij de Unico van elk één krijgt en bij de Trio een 3-pack.

Kunststof en rubbers exterieur:
Gebruik de Mothers Trim Cleaner indien je last hebt van wax/polish resten op je trims voordat je een dressing aan gaat brengen.
Een kunststof dressing is makkelijker in gebruik en goedkoper. Een kunststof coating blijft veel langer zitten en is ook een stuk vuil- en waterafstotender dan een dressing.

Trims.jpgVan links naar rechts:
-Mothers Back to Black Trim Cleaner ; Cleaner voor het verwijderen van restjes wax en polish, inclusief borsteltje.
-Mothers Back to Black Trim Restorer ; Mooie dressing voor een schappelijke prijs.
-303 Aerospace Protectant ;Mooie look en ook te gebruiken voor het interieur.
-Poorboy's World Trim Restorer ;Goede dressing op petroleumbasis en is te gebruiken op kunststof en rubbers.
-Nanolex Trim Rejuvenator; duurzame dressing voor trims.
-Gyeon Q2 Trim ; Bijzonder goede trim coating voor een zeer duurzaam resultaat en "factory-look". Zie ook mijn review hiervan.

Glaswerk:
Een streeploos resultaat is natuurlijk erg mooi maar soms o zo lastig voor elkaar te krijgen.
Vooral de binnenkant van de voorruit kan soms lastig zijn, gebruik daarom altijd schone doeken en was deze niet samen met wax pads en doeken.

Het is niet handig om een glasspray direct op het glas te vernevelen. Als er een beetje wind staat gaat de helft er naast en binnenin ligt het meer op je dashboard. Beter is het om te verdelen via een microvezelpad, de Monello Disco Duo of Microfiber Madness Waxing Moon kunnen hiervoor prima gebruikt worden. Daarna na wrijven met een glasdoek voor een streeploos resultaat.

Glasreiniger2.jpg


Van links naar rechts:
-Invisible Glass Premium Glass Cleaner. Goede glasreiniger uit de VS.
-Monello Cristallino Glass Cleaner. Zeer goede glasreiniger en verdampt iets minder snel zodat je meer tijd hebt om het af te nemen.
-Gyeon Q²M Glass. Prettige glasreiniger.
Dodo Juice Clearly Menthol ; Een van de beste glasreinigers, ook in concentraat verkrijgbaar.
-Nanolex Glass Cleaner ; geweldige glasreiniger met hoge kwaliteit sprayer.
-Mothers ReVision Glass Cleaner ; Goede glass cleaner voor een mooie prijs.

-Accesoires:
-Monello Disco Duo Microfiber Applicators ; Goede applicators met mooie prijs.
-Microfiber Madness Waxing Moon; wat dikker en liggen daardoor beter in de hand.
-Microfiber Madness Cloudbuster.
-Monello Vetro Bianco ; Beste glasdoek tot nu toe.
-Invisible Glass Reach & Clean Tool. Ideaal voor diepe voorruiten.

Glass Sealants:
Dit is iets dat je geweldig vindt of juist niet. Een glass sealant zorgt ervoor dat het water bij hogere snelheden van je ruiten af waait en je de wissers niet of nauwelijks meer nodig hebt. Nadeel is wel dat als je wist dat je vaak een seconde even een waasje ziet. Een glascoating voor ruiten blijft veel langer zitten dan een normale anti-regen product maar vereist wel veel betere voorbereiding. Wat je niet moet doen is je spiegels behandelen met een anti-regen product voor ruiten omdat je hiermee druppelvorming op je spiegels krijgt en deze geen rijwind vangen. Hierdoor waaien de druppels niet weg en zie je bijzonder weinig meer. De enige uitzondering is de Soft99 0km coating, deze is specifiek voor spiegels omdat daar niets op hecht.

Ruitensealers.jpg


Van links naar rechts:
-Nanolex Ultra Glass Sealant. (coating)
-Gyeon Q² View. (coating)
-Rain-X Anti-Regen. (sealant)
-Meguiar's Perfect Clarity Glass Sealant. (sealant)
-Soft99 Ultra Glaco Glass Sealant. (sealant)
-Soft99 Mirror Coat Zero. (sealant voor spiegels)

Velgenreinigers:
Voor velgen geldt: bijhouden, bijhouden en nog eens bijhouden. Laat je het versloffen dan heb je veel meer werk.
Maak je gebruik van een velgenwax of coating dan is een zure velgenreiniger niet handig.
Tegenwoordig heb je eigenlijk een zure velgenreiniger eigenlijk niet meer nodig omdat de zuurvrije velgenreinigers zo goed zijn dat die veel beter werken dan de zure varianten.

Diverse velgenreinigers:
Velgenreinigers.jpg


Van links naar rechts.

Zuur:
-Poorboy's World Wheel Cleaner ; Zure velgenreiniger. Spoel de sprayer na gebruik door om verstopping te voorkomen.

pH neutrale reinigers:
-Scholl Concepts RIM Seven ; Prima reiniger, wat dikker product dat lang blijft plakken.
-Monello Non-Ferro ; met kop en schouders de beste reiniger en ook nog eens zeer gunstig geprijsd.
-Gyeon Q²M Iron ; zeer goede reiniger voor een goede prijs.
-Sonax Xtreme Velgenreiniger ; ook weer een goede reiniger, wel sterk qua geur.
-Nanolex Wheel Cleaner ; iets minder krachtig dan de Non Ferro maar qua geur iets minder erg.
-Meguiar's Ultimate All Wheel Cleaner; het heeft wat jaren gekost maar Meguiar's heeft nu ook een verkleurende pH neutrale reiniger. Prijzig.
-Dodo Juice Ferrous Dueller ; zeer goed en qua geur het minst intens.


Er zijn diverse velgenborstels te verkrijgen maar ook een kleine schapenvacht handschoen, niet voor zure reinigers.
Zelf heb ik een gigantische hekel aan spetterende borstels en werk dan ook het liefst met een washandschoen en Wheel Woolies.
Deze spetteren niet en zijn veiliger voor de velg. Zeker als je een lakzwarte of matte velg hebt dan is een Wheel Woolie zeer aan te raden.
De kwast is handig voor hoekjes en bouten.

Velgenborstels.jpgBorstels voor de binnenkant van de velg en hoekjes:
-Monello Wheel Woolies ; Als je niet met je hand de binnenkant van de velg kunt doen dan is dit de beste keuze. Verkrijgbaar in Large, Medium, Small en een voordeelpakket.
-EZ Detailbrush ;Goede borstel voor de binnenkant van de velg, de borstel het werk laten doen en niet te hard drukken. De dunne steel maakt hem erg handig maar daardoor wel kwetsbaar.
-EZ Detailbrush Go ; dikkere stam en daardoor niet te buigen maar gaat ook langer mee.
-EZ Detailbrush Mini ; Voor de zeer smalle spaken. (niet op foto)
-Valet Pro Brush ; Kwast voor de hoekjes en de bouten goed te kunnen reinigen.
-Valet Pro Chemical Brush ; Kwast voor de hoekjes en de bouten goed te kunnen reinigen. Kan tegen zure velgenreinigers.


Mitts (geen foto)
-Four Finger Wheel Mitt ;Een must voor kwetsbare velgen met gepolijste randen, veiliger dan borstels.
-Monello Wash Mitt ; gebruik deze dan niet voor het lakwerk maar alleen voor je velgen. Niet zo dik dus makkelijk tussen krappe ruimtes te krijgen.
-Microfiber Madness Incrediflair. High-End mitt met duim om rond de spaken te komen.


Een velg kan je net zoals de lak in een wax zetten zodat deze makkelijker is schoon te maken.
Geen velgenreiniger meer gebruiken want dan is de waxlaag weer verwijderd.
Dun aanbrengen met een applicator en afnemen met een Piccolo Nero.
Wil je nog een stap verder dan is een velgencoating echt een aanrader. Een coating beschermt veel langer en is zeer vuil- en waterafstotend. De velgen zijn dan zeer gemakkelijk te reinigen. De voorbereiding is echter wel belangrijk. Zie ook mijn How-To voor het aanbrengen van de Gyeon Q2 RIM.

Velgenwax.jpg


Van links naar rechts:
-WheelWax ;Velgenwax met cleaner.
-Wheel Sealant ;De nummer één velgenwax.
-Gyeon Q2 RIM ; onbetwist de beste coating voor velgen naar mijn mening. Zorg wel voor een goede voorbereiding.
Zie ook mijn how-to van dit product:
-Soft99 Wheel Dust Blocker. Veelbelovend product maar niet zo duurzaam als Q² RIM.

Bruine banden onder een mooi gepoetste auto is als een vlag op een modderschuit dus ook daar zijn mooie producten voor.
Het is aan te raden om de banden eerst te reinigen met een bandenreiniger of een APC i.c.m. een bandenborstel
Breng de gel op een volledig opgedroogde band aan met een applicator
Bandendressing.jpgVan links naar rechts:
-Wowo's Tyre Restorer; Zuinige bandendressing voor een satijnen finish.
-Gyeon Q² Tire ; Banden coating, zeer duurzaam en mooie satijnen glans. Deze heeft mijn voorkeur op dit moment.
-Nanolex Tire & Rubber Restorer; gunstige dressing voor banden en drubbers.
-Meguiar's Endurance Tire Gel ; Goede bandendressing met een flinke dosis glans.
-Surf City Ultra-Last High Gloss Tire Dressing; Duurzame dressing met hogere glans.
-Mothers Naturally Black Tire Shine; Goedkope dressing in sprayfles.
-Waxaddict Feeder Tyre Conditioner; Duurzame dressing met SiO².
-Waxaddict Slicks Tyre Dressing; Dressing op waterbasis met SiO².


Leder verzorging:
Leder moet bij gehouden worden om scheuren en uitdroging te voorkomen.
Breng de conditioner het liefst aan op een zonnige dag zodat het leer lekker opwarmt en de poriën open gaan staan.
Heb je licht leer, overweeg dan een coating zoals de Dodo Juice Sealant, Dr. Leather Dye Blok of de Gyeon Leather Coat.

Werk de cleaner rustig in met een zachte borstel en wrijf het na met een Piccolo Nero, de conditioner verdelen met een applicator geheel in laten trekken of na wrijven als je nog moet gaan rijden.

-Mothers LeatherTech Foaming Cleaner ; Zeer goede maar toch milde reiniger. Ruikt heerlijk fris.
-Mothers LeatherTech Moisture Cream ; Goede conditioner zonder geurtjes.
-Gliptone Cleaner ;Milde reiniger, is het erg vervuild dan zal je met wat sterkers moeten komen zoals een APC.
-Gliptione Conditioner ;Uitstekende conditioner, ruikt naar echt leer en maakt het mooi mat en stroef.
-Dr. Leather Advanced Formula Cleaner ; Bijzonder goede reiniger, ruikt naar authentiek leder. Ook in wipes verkrijgbaar.
-Dr. Leather Dye Block ; Beste bescherming voor leer, met name lichte ledersoorten hebben last van "dye transfer" van spijkerbroeken. Wel aan de prijs.
-Dodo Juice Supernatural Leather Cleaner ; Sterke reiniger, pas op met gerepareerd leer.
-Dodo Juice Supernatural Leather Sealant ; goede sealant zonder geur. Zuinig in gebruik. Zie ook mijn review van beide producten.
-Gyeon Q2 LeatherCoat ; goede sealant en schappelijk geprijsd. Ruikt bijzonder lekker.


Er zullen nog genoeg producten zijn die ook uitstekend zijn maar als ik alles op ga noemen dan ziet niemand meer de bomen door het bekende bos.
Ik hoop hiermee de keuze wat makkelijker te maken, heb je nog vragen dan kan je die altijd stellen aan Carclean.com of op dit forum.
 
Laatst bewerkt:

peerlancia

Detailing addict
9 mrt 2010
245
62
54
Bedankt voor de heldere uitleg!

Ik heb toch nog een paar vraagjes,
Bij stap 3 zie ik dat je poor boys professional polish aanbeveeld. Is dit ook goed te gebruiken voor het dashboard en zo ja wat voor afwerking geeft dit?(ik wil geen hoogglans). En is er voor stap 3 een vergelijkbaar produkt van Dodo juice?
Als ik het goed begrijp kan ik voor stap 4 en 5 de Dodo juice lite and warm test tube gebruiken omdat daar ook de pre wax cleaner glaze bij zit...
Als ik dit produkt gebruikt heb is het dan nog raadzaam om bvb de double waxkit te gebruiken van Dodo?
Of moet ik deze gebruiken in plaats van lite and warm?
Wat is volgens jou de aan te schaffen wax voor mijn auto voor het mooiste resultaat?
Poeh het zijn toch nog wat vragen geworden he.

Hier mijn lijstje volgens het stappenplan:

Stap 1.
Dodo juice supernatural wash mitt Yeti fist (washandschoen met shampoo)
Poor boys waffle weave.

Stap 2.
Mothers wax carnifornia gold claybar paint saving system.
Poor boys mega mega towel.
Aplicator groen 1x

Stap 3.
Poor boys professional polish (ovb)
Witte aplicator 1x
Poorboy’s World Deluxe Mega Towel. (welke kleur)? zit hier nog enige logica in???

Stap 4.
Dodo lite and warm test tube.
Rode aplicator 1x
Dodo Juice Fantastic Fur - Microfibre Buffing Cloth.

Stap 5.
Dodo juice lite and warm test tube.
Monnelo gouden pad.
Dodo Juice Fantastic Fur - Microfibre Buffing Cloth.

Extra`s:
Poor boys aplicator 1x
Cobra blue 3 pack.
Dodo mint merkin.
Dodo Juice Fantastic Fur - Microfibre Buffing Cloth 3pack.
En eventueel de double waxkit van Dodo...iemand hier ervaring mee?
nou ben benieuwd of ik het goed gedaan heb.
 

stimpy68

Detailing guru
5 mei 2008
4.480
115
55
Bij stap 3 zie ik dat je poor boys professional polish aanbeveeld. Is dit ook goed te gebruiken voor het dashboard en zo ja wat voor afwerking geeft dit?(ik wil geen hoogglans). En is er voor stap 3 een vergelijkbaar produkt van Dodo juice?

:weetniet

Pro Polish voor je dashboard, denk dat je op een verkeerd spoor zit, pro polish is voor lak, de buitenkant dus... Ik zou je dashboard er absoluut niet mee doen tenzij je een wit dashboard wilt :D
 

Dibbuz

Bastard of Bling
Medewerker
Tester of Bling
6 apr 2008
7.376
198
44
En toch kan het, ik heb het zelf geporbeerd al is het aan te raden om het eerst te testen. Ik ga er wat meer mee doen als ik tijd heb.
 

peerlancia

Detailing addict
9 mrt 2010
245
62
54
stimpy68 zei:
:weetniet

Pro Polish voor je dashboard, denk dat je op een verkeerd spoor zit, pro polish is voor lak, de buitenkant dus... Ik zou je dashboard er absoluut niet mee doen tenzij je een wit dashboard wilt :D

Nee ik wil geen wit dashboard:D

Maar is er nu een vervangend produkt voor de pro polish van Dodo`s?
En wat kan ik het beste gebruiken voor de binnenkant?
Stoelen en deuren zijn voor de helft van alcantara dus daar kan ik het beste van afblijven heb ik begrepen, maar voor de andere helft is het gewoon stof dus die kan ik dan wel weer doen met...?
Ik zal kijken of ik nog ergens een foto heb van de binnenkant.

Nee kon er geen vinden van me zelf,ik heb een foto van het net gedownload maar kan hem niet op deze pagina krijgen]-0
 

Fouke

Detailing addict
4 jun 2010
123
62
Een paar vraagjes. Ik heb twee auto's behandeld volgens het PB stappenplan, één volgens het Meg. stappenplan. Ook heb ik van beide merken de carwash. Kan ik bijv. de Poorboy's (super slick & suds) ook gebruiken op de Meguiar's waxlaag? En kan ik de Meg.(NXT) ook gebruiken op de Poorboy's EX-P laag?

Door het twee emmer systeem is mijn Qashqai eigenlijk nog helemaal swirl-vrij. Moet ik de PB prof. polish dan alsnog aanbrengen met de witte pad? Of kan de witte pad in dit geval juist krasjes veroorzaken?

Ik wil mijn eigen Qashqai eigenlijk zo doen (handmatig):

- PB. prof. polish met de witte pad
- PB. black hole met de rode pad
- EX-P met de concorso

Bovendien zit ik nog met de vraag: behoort mijn Qashqai tot de lichte of donkere kleuren. Hij zit er volgens ons net tussenin. Ik heb alleen Black Hole in huis. Moet kunnen toch?
 

Virus

Detailing chief
22 okt 2010
1.171
82
Je leest wel eens dat je best bij 1 merk blijft voor wax, shampoo,etc....ik gebruik verschillende merken shampoo op verschillende merken wax (het kan natuurlijk altijd dat bij hetzelfde merk blijven beter is maar ik klasseer deze regel persoonlijk meestal onder "verkoopstrategie") Uitzonderingen zijn altijd mogelijk zoals bv de nieuwe lakverzegelingen genre C-Quartz, Nanolex, enz...waarbij het mi mogelijk wel aan te raden is de aangewezen schampoo te gebruiken (aangezien deze niet alleen reinigen maar ook de sealant schijnen te versterken)

Oordelend op de foto zou ik jouw wagen tot de lichte kleuren rekenen.....persoonlijk zou ik hier toch ook Black Hole durven op gebruiken (als ik geen White Diamond tot mijn beschikking zou hebben),maar de meningen zijn hierover verdeeld naar ik al gelezen heb...
 

Sugr_81

Detailing addict
12 apr 2016
339
70
42
Oost Vlaanderen
Wouw, wat voor een liefde heb jij voor je wagen, gewoonweg respect. Heb maar 1/3 van het stappenplan gezien en ben al verkocht merci. Zal der zeker tijd voor maken. Alvast bedankt

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 

MichelvD

Detailing trainee
14 apr 2013
16
45
Hallo allemaal,

Relatief nieuw hier op het forum (ooit eens een busje ironX met eier-aroma besteld, meer niet).
De zomer komt er weer aan en ik wil voor het eerst mijn Golf 4 eens helemaal wassen, poetsen enz.
Ik heb bovenstaand stappenplan gelezen en een lijstje gemaakt, maar vraag mij af of ik alles compleet heb / niks dubbel doe.
Onderstaande ben ik van plan:

1. Wassen met Poorboy's World Super Slick & Suds en wash mitt.
2. Kleien met Monello Dolce Verde klei set.
3. Polijsten met Monello Raffini Mezzo Polish. (Er zitten lichte Swirls in mijn lak).
4. Voeden met Poorboy's World Black Hole. (Zwarte lak dus daarom Black Hole gekozen).
5. Waxen met Poorboy's World EX-P Pure Sealant. Als ik het goed begrijp heb ik dus geen Coating nodig, want ik gebruik een Wax.

Dit alles natuurlijk met de juiste pad's microvezeldoeken en wash mitts.

Ben ik op deze manier op de goede weg, of vergeet ik iets?

Alvast bedankt voor jullie reply's.
Mocht ik klaar zijn zal ik natuurlijk voor- en na poetsbeurt foto's plaatsen op het forum.
 
 • Leuk
Reactions: Slagsleutel

Juice10

Detailing rookie
21 nov 2020
3
2
Wat zou je bij het detailed van een motorfiets anders doen?

Wat ik zelf kan bedenken:
- geen tire dressing.
- mocht de fiets een ketting aandrijving hebben dan moet je het achterwiel en de ketting flink ontvetten.
 

Quantoxx

Detailing guru
Tester of Bling
4 mei 2015
14.606
193
33
Leersum (Utrecht)
@Juice10 - Er is niet veel anders, behalve dat je sommige materialen anders wilt aanpakken, zoals; Zadel niet dusdanig schoonmaken en/of dressen dat het glad wordt, ketting die je ontvet ook weer netjes nabehandelen, etc.
 
 • Leuk
Reactions: Juice10

Altos

Detailing guru
13 jan 2015
2.529
193
43
@Juice10 ik gebruik gewoon tire dressing op mijn motorbanden hoor, dit gaat net als bij de auto op de zijkant van de band waar je niet op rijdt.
En eerst heeel erg goed prewashen en afspoelen vóór het echte wassen is wel mijn nummer 1 tip.
 
 • Leuk
Reactions: Juice10