• Carclean.com - The Car Care Shop

    Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

    Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

    • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
    • Advies op maat door vakkundige medewerkers
    • Ongekend groot assortiment
    • Voor 21.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
    • Makkelijk betalen: iDEAL, Credit Card, Mister Cash

Het Zonnetje

@Riez dankjewel, erg blij mee, de credits zijn voor @MTyn !
Heb weer bijgeleerd over hoe zo'n langwerpige sticker toch zo recht en in het midden te plakken, en dat buiten inclusief wind. Top!
 
  • Leuk
Reactions: Riez
Wat die grote roetplakkaten betreft: als de auto droog is, kun je proberen om met de deur open het uit de sponningen te blazen of te zuigen. Als de auto nat is, en je hebt de mogelijkheid kun je proberen om het gewoon van de auto te spoelen (met open slang zoals bij 'drogen' van de auto), daar komt weinig geweld aan te pas, en dan bovengenoemde werkwijze.
 
  • Leuk
Reactions: Ester
Ik ben de laatste tijd wat minder actief op het forum, want ik geef meer tijd aan de Insta pagina van Het Zonnetje dan verwacht.

Afgelopen donderdag hebben we de verjaardag van Het Zonnetje gevierd! Natuurlijk netjes gewassen de dag ervoor.

CANVA3dd4a077-2603-46e2-8c6d-55f26a5baf82.jpg


En er staat nog veel op de to do. Schoonmaken van al die vieze randen (bij de koplampen, voorruit, etc) staat echt met stip bovenaan.

Ook begint er langzaam iets te borrelen over andere velgen. Maar dat vraagt nog veel onderzoek.

Komende woensdag gaan we naar de garage om de paravan te laten schoonmaken. Als ik dat niet regelmatig laat doen, staat het interieur onder water (ik spreek uit ervaring).

Fijne zondag allemaal!
 
@Ric325i wat ik begrijp na erover gelezen te hebben op fora, is dat de paravan van de Mii, Up! en Citigo gevoelig is voor het verstopt raken. Sommigen zeggen het het een ontwerpfout is. Of dat zo is, kan ik niet zeggen met mijn beperkte kennis.

Maar bij Het Zonnetje was de paravan dusdanig verstopt vorig jaar april, dat het water alleen nog via mijn interieur z'n uitweg kon vinden. Bij een bocht naar links, kwam er aan de passagierskant telkens een grote scheut water het interieur binnen. Alles doorweekt.

Ik heb dus gelijk mijn collega, die een Citigo heeft, geïnformeerd. En rara, van de week kwam ze naar me toe: "Es had ik nou maar naar je geluisterd, mijn interieur staat onder water door die paravan!".

Dus ik heb besloten m gewoon elk halfjaar te laten schoonmaken. Voorkomen is beter dan droogdeppen, föhnen en ga zo maar door.
Bij een beurt wordt dit niet standaard gedaan, maar als je m naar de dealer brengt of, zoals ik, naar een VAG Specialist, dan zijn ze wel bekend met dit probleem. Maar anders moet je er dus apart om vragen dat ze de paravan schoonmaken als de auto voor een beurt komt.
 
image.jpg

Mijn BMW had roosters links en rechts boven in de hoek zitten en die kon se dan makkelijk eruithalen en viezigheid ,bladeren enz verwijderen bij mijn Toyota zie ik het afwater kanaal niet direct zitten maar bij de meeste/zo niet alle auto’s zitten er afwaterkanalen.
Als je eens bij jouw auto kijkt links en rechts bovenin zie je daar daar dan ruimte waar het water logischerwijs weg kan?
 

Bijlagen

  • image.jpg
    image.jpg
    288,8 KB · Weergaven: 21
  • Leuk
Reactions: Ester
Is dat dan helemaal niet zelf te doen bij de UP. Lijkt me niet heel veel werk. Of met lucht alles eruit te blazen.

Bij de Audi A1 zakt de rommel van de paravan naar beneden dan hoopt het zich op achter het spatbord. Haal ik 1 of 2 x per jaar het binnen spatbord eruit om zo te troep eruit te halen.

En bij de Z4 is alles goed beschermd daar komt niks te liggen en ja ook ik ja de roosters eruit halen om eventuele troep weg te halen.

Maar wel goed dat je het regelmatig laat doen dan scheelt een hoop ellende.
 
  • Leuk
Reactions: Ester
Ik heb inderdaad ook ooit een Seat Mii gehad hier van een kameraad om te kijken of ik er een kras uit kon polijsten. Dus de volledige auto gewassen… en toen ik hem achter het huis weg reed was er behoorlijk wat geklots achter het dashboard te horen. Ff met iets rond lopen roeren en het zeep liep er uito_O
 
  • Verbluft
Reactions: Ester en RoyR
@MTyn klopt.
Dan nog zou ik het wellicht zelf kunnen, maar dan ga ik eerst even de kunst afkijken in de garage woensdag.
En @Ric325i en @schaef dan wie weet een volgende keer dus zelf doen!

Dank allemaal voor het meedenken!
 
Oei, dat van de makkelijk verstopte paravanafvoer herken ik ook. Bij de E39 ook een groot probleem. Daar waar de afvoer zit zit dus ook de rembekrachtiger. Als die dus onder water komt te staan heb je kans dat er water in komt. Met als gevolg dat je rempedaal het niet doet of zelfs water in de motor gezogen kan worden.
Ik heb vlak na aankoop de afvoer laten aanpassen (vergroten) zodat dit niet zo snel gebeurt. En dan blijft het alsnog een kwestie van schoonhouden onder de paravan.

Maar Het Zonnetje straalt iig voor haar tiende verjaardag! :heart_eyes:
 
  • Geweldig
Reactions: Ester
@Zrobb ja het is dat het mij dus een keer is overkomen, want dit wordt je dus niet verteld bij aankoop. Terwijl elke dealer of VAG Specialist gelijk zegt: "ja dit is een bekend probleem". Dus regelmatig schoonmaken is echt een must.

Morgenochtend Het Zonnetje even gauw wassen (na z'n verjaardag heeft het nogal gestormd), want hij kan niet vies naar de garage. Zou niet goed zijn voor z'n image ;)
 
  • Geweldig
Reactions: Zrobb
Het komt inderdaad bij veel meer modellen voor. Het grote probleem bij VAG-modellen die ergens rond de eeuwwisseling op de markt gekomen zijn, is dat links en rechts onder de voorruit een soort bak wordt gevormd, met aan de onderkant een gat met een rubber 'tuut' waardoor het water wegloopt richting de voorwielen. Dat ontwerp heeft een paar problemen:
- de uiteinden van de rubbers, vaak gevormd als een soort 4-puntige ster, raken makkelijk verstopt door bagger, zowel door wat er door de voorwielen opgegooid wordt, als wat er vanuit de paravan aan zand en dergelijk in de afvoerslang stroomt
- boven op de paravanbak zit een rooster, en vaak moet je de ruitenwisserarmen van de as af halen, om dat rooster te kunnen verwijderen, maar boomblad kan zich daar wel vrij makkelijk ophopen. (en voorkomen dat het water weg kan stromen)
- de aanzuiging voor de interieurfan zit bijna altijd bij het dashboardkastje onder de parafan, zodat een 'vloedgolf' onder de paravan, dit makkelijk via de interieurfan binnen komt.

Zo'n decennium eerder was het nog rampzaliger: toen waren er ook heel wat modellen/bouwjaren waarbij de ECU ook in de 'waterbak' was geplaatst, met als gevolg regelmatig ECU's die letterlijk verzopen, en vervangen moesten worden.

De auto's die ik heb gehad en die ook gevoelig waren voor dit probleem, heb ik het altijd op twee manieren bestreden:
- in het voorspatbord, met de hand zoeken naar de uitloop van de afwatering van de parafan, en dan de rubber tuut kneden: steeds een deel even plat knijpen en dan weer rond maken, zeker als het een poosje droog is krijg je zo de bagger uit die afvoertuten.
- van boven af met een fijne stofzuigerslang de (droge) stukjes boomblad wegzuigen, en steeds de grotere delen weer fijn 'prakken'. Zo'n fijne stofzuigerslang wordt voor een paar euro ook verkocht als radiatorslang, en plaats je op de gewone stofzuiger slang.

Voorbeeld: het rode deel plaats je op de stofzuigerslang, de borstel verwijder je van het uiteinde en je houdt een flexibele slang over met typisch een doorsnede van 1 x 2 cm (ovaal) als zuigmond.
6356%2F1000x640x2%2Fradiatorborstel-flexibel-50-cm.jpg
 
  • Leuk
Reactions: Ester
Mijn dakraam heeft afwaterkanaaltjes en daarvoor heb ik bij Ali express een soort flexibele draadveer met borsteltje gekocht om eens te proberen, wellicht is zoiets ook wel te vinden voor afwateringen bij de paravaan al moet dat per auto bekeken worden of zoiets een oplossing zou kunnen zijn.
 
  • Leuk
Reactions: Ester
Vandaag met Het Zonnetje in de garage geweest! Daar ook 2 nieuwe volgers gescoord ;)

Natuurlijk eerst de auto gewassen om 7.45 uur in de wasbox. Iets later dan gepland thuis, want er moesten precies 2 hagelbuien vallen toen ik wilde vertrekken.

Thuis aangekomen binnen 10 minuten mezelf gedetailed (de auto krijgt meer aandacht dan ik zelf, wat is dit toch een vreemde hobby) en toen op weg naar de garage waar we keurig op tijd arriveerden.

P_20240417_102758_1.jpg

P_20240417_103459_1.jpg

P_20240417_103849_1.jpg


Paravan weer helemaal schoon. Bij het droogblazen kwam er toch weer vuil los. Hij vroeg wat ik wilde: alles helemaal schoon of zo goed genoeg? Ik stond er toch, dus liever echt helemaal goed schoon. Zo gezegd, zo gedaan. Dus opnieuw schoongemaakt en droog geblazen.

Ik denk niet dat hij eerder zo schoon is geweest behalve toen Het Zonnetje nieuw was. Want een halfjaar geleden heb ik het bij de dealer laten doen, toen Het Zonnetje zijn grote beurt kreeg. Maar nu was het toch (alweer of nog steeds?) aardig vies. Het viel op het eerste gezicht mee, maar toen ik zag hoeveel vuil er verwijderd werd en los kwam, was het behoorlijk wat.

Volgens de medewerker hoeft het nu pas over 1 a 2 jaar weer te gebeuren. Eigenlijk 2, maar omdat ik aan zee woon met altijd en overal zand, is 1 jaar wellicht verstandiger.

Ben er blij mee! Nog een praatje gemaakt en Het Zonnetje had weer veel bekijks.

@Cordoba de punten die jij noemt, werden ook aangegeven vandaag in de garage.
 
  • Leuk
Reactions: RoyR en Cordoba