• Carclean.com - The Car Care Shop

  Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

  Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

  • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
  • Advies op maat door vakkundige medewerkers
  • Ongekend groot assortiment
  • Voor 22.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
  • Makkelijk betalen: iDEAL, PayPal, Credit Card, Mister Cash

1994 Charade 1.3 16v Automaat project

Archiebald

Detailing chief
20 jan 2012
376
85
Afgelopen maand kwam ik op een ander auto-forum de advertentie tegen van deze Charade. Een forumlid verkocht deze auto namens zijn oma, wiens rijbewijs niet meer verlengd werd. De Charade was niet meer nodig. Met nog maar APK tot 28-08-2019, een slechte stoel en missende lak op het dak ging de verkoop niet bepaald vlot. Na wat heen/weer ge-PBt te hebben besloot ik langs te gaan om in ieder geval maar eens bij de auto te gaan kijken. Puur om hem als projectje netjes te maken en, wellicht, met wat winst straks weer te verkopen.

Met mijn matige auto-kennis een rondje auto gedaan, gekeken naar roest, de remleidingen, ashoezen en algehele staat besloot ik het risico te nemen en hem te kopen. Maandag opgehaald en woensdag naar de lokale Profile gebracht voor APK. 2u later een belletje, apk afkeur op het profiel van een achterband. Dat is een goed teken! Afgelopen weekend 2 velgjes met bandjes gekocht en vandaag gaan we hem laten afmelden :)

Maar ok, daarom lezen jullie dit topic niet. De Charade zag er namelijk niet uit! Er zat mos en algen (of ja, iets plantaardigs) op de zijkanten van de schermen. Zooi in de raamrubbers en de sponningen van de deuren en kofferklep zitten vol met zand, aarde en exotische levensvormen. Ik ben nu al bezig geweest met de auto wasbox te wassen, sorry I know. maar bij een 25 jaar oude auto, zonder blanke lak op 't dak, die nog een "detail" te gaan heeft vond ik dat dit wel kon als eerste stap.

Het meeste is er behoorlijk door opgefrist. Ik bedoel, de gemiddelde Marktplaats-koper zal hem nu prima vinden. Ik wil hem echter nog wel een aantal niveau's hoger krijgen.

Laat ik beginnen met wat vragen:
- De blanke lak lijkt van het dak gebrand te zijn, hitte v/d zon? Wat zouden jullie adviseren hiermee te doen? 1) Metaallak op kleur mengen en rollen? 2) wrappen? 3) Schuren, polijsten? 4)schuren en aflakken?
- Motorruimte, die is ook vies. Niet van lekkage, maar gewoon straatvuil en gemorste olie en alles. Schoonmaken is tof, maar ik heb al eens eerder te horen gekregen "Oh hij zal wel lekken he?!" bij de verkoop. 4) Lekker zo laten en wat tijd besparen, of 5) er gewoon voor gaan?
- De koplampen, daar zit mos in. Aan de onderkant. Beinvloed het lichtbeeld niet. Maar sja........... 6) Koplampen demonteren en reinigen? 7) zo laten, niemand ziet dat?


Wat foto's dan. Gemaakt na thuis komst. Ik zal dit topic up to date houden met m'n vorderingen :) Mijn plannen:
- Hem agressief reinigen met iets als Dodo Crudzilla
- Afspuiten, wassen, spoelen, wassen.......
- Kleien
- Wassen
- Polijsten, even aankijken hoe grof/veel stappen precies
- Wassen
- Prep & Wax
- Bumpers/trims in lijnzaadolie
- Ruiten met Kenotek glass cleaner
- Banden borstelen en in de tyre dressing
- Interieur stofzuigen en afnemen

"reparatie"-achtige dingen
- Ruiten wissers ontvetten, schuren, ontvetten & zwart spuiten
- Dak zien op te frissen
- Velgen ontvetten, schuren, ontvetten, spuiten

Daarna, en tijdens, wat goede foto's maken en dan verkopen!
 

Bijlagen

dennisdennis-12

Detailing chief
4 dec 2013
189
100
Leuk project om die auto weer in goede staat te krijgen.

M.b.t. de lak denk ik dat je twee keuzes hebt:
- de auto polijsten zodat de lak er weer redelijk uit ziet,en daarna beschermen met een goede sealant/wax/coating (met veel uv-bescherming)
- de auto laten overspuiten

Die 'clearcoat failure' is verder helaas weinig aan te doen.

Na het polijsten zou ik daarnaast ook kiezen voor een glaze, omdat de 'clearcoat failure' dan waarschijnlijk wat minder op gaat vallen.


Onder de motorkap zou ik de auto wel schoonmaken, omdat het er daardoor veel beter uit ziet en je dan ook eenvoudig kunt zien of er iets lekt.Daarnaast zou ik ook gewoon de olie, oliefilter e.d. verversen als die al lang niet ververst zijn. Die auto is waarschijnlijk veel gebruikt voor korte ritten, waardoor de olie waarschijnlijk ook behoorlijk vervuild is. Eventueel kun je dan ook nog een brandstofadditief toevoegen, zodat de injectors, kleppen e.d. ook gereinigd worden.
 
Laatst bewerkt:

Archiebald

Detailing chief
20 jan 2012
376
85
Je hebt gelijk, die stap ben ik vergeten. Maar ik ben in het bezit van een Glaze inderdaad. Die zal ik toevoegen aan de "to-do". Overspuiten is absoluut geen optie. Daarvoor zijn dit soort auto's niet special of gewild genoeg ook.

Motorisch wil ik inderdaad ook wel e.e.a gaan doen aan filters en olie ja :)
 

WillemvOranje

Detailing rookie
22 jul 2019
1
2
Tof project. Ik ben met een soortgelijk project gestart met een Honda CR-V, die heeft ook last van 'clearcoat failure'. Ik lees daarom even mee. In ieder geval al heel veel succes gewenst, ik ben benieuwd naar de uitkomst!
 

Dampertje

Detailing trainee
16 aug 2018
58
40
33
nice. ik zelf ben ook nog van zin om zo is eeen project autotje aan te schaffen.
nu die lijnzaad olie blijft dit wel lang genoeg zitten of is dit eerder iets voor een paar dagen om hem te verkopen
 

RedCat

Detailing guru
15 nov 2009
5.641
190
Utrecht
Dat dak is wel voorbij het punt van "kunnen redden"
Je zou er vinyl op kunnen plakken, randje onder de strips / rubbers stoppen

Als de motor goed loopt niet teveel supplementen gebruiken
Kans is dat je dan oude vervuiling los weekt en olieverbruik gaat krijgen

Lijnolie is organisch en oxideert binnen een paar maanden, en dan is het uiteindelijk weg
 
 • Leuk
Reactions: Dibbuz en Cordoba

Cordoba

Detailing guru
6 jul 2012
2.777
193
58
Alleen al met alle sponningen enz. schoonmaken zal de auto flink opknappen. De lak op het dak is niet meer te redden, en als je dat licht opschuurt en met een roller gaat lakken, zal na verloop van tijd toch die loslating van de (resterende) blanke lak opnieuw opspelen. Ik denk dat je het dak moet schuren en alle roestplekjes behandelen en er dan een contrasterende wrap op plakken (bij. matte alu kleur, dat reflecteert in de zomer ook veel warmte).

De velgen zou ik ook netjes maken, eventueel een kaartspel gebruiken om de banden te beschermen tegen de verf.
bc7dcdce-8871-4f1a-a0bf-646980f803a5.jpg
 
 • Leuk
Reactions: 350Z

Ric325i

Detailing guru
20 aug 2013
3.123
193
Gewoon goed schoonmaken en de kosten laaghouden ,je kan het dak wrappen of iets dergelijks maar die kosten gaan denk ik wel direct van je evt winst af bij verkoop.
Motorruim kun je iets opkalefateren maar ik zou daar niet te gek veel aan doen, de plastic/rubberen/kunstof delen kunnen al wat uitgedroogd/poreuzer zijn en als je daar aan gaat klooien scheurt het zomaar kapot.
 

Archiebald

Detailing chief
20 jan 2012
376
85
nice. ik zelf ben ook nog van zin om zo is eeen project autotje aan te schaffen.
nu die lijnzaad olie blijft dit wel lang genoeg zitten of is dit eerder iets voor een paar dagen om hem te verkopen
Ik zou het zelf liever vaker doen, maar dat gaat helaas niet altijd. Deze kans kon ik echter niet laten schieten! Op onze Alto hield die lijnzaadolie toch behoorlijk lang. Ik kan je echt niet zeggen hoeveel dagen/weken maar het verbaasde mij positief.

Alleen al met alle sponningen enz. schoonmaken zal de auto flink opknappen. De lak op het dak is niet meer te redden, en als je dat licht opschuurt en met een roller gaat lakken, zal na verloop van tijd toch die loslating van de (resterende) blanke lak opnieuw opspelen.

De velgen zou ik ook netjes maken, eventueel een kaartspel gebruiken om de banden te beschermen tegen de verf.
Velgen twijfel ik over, heb gedacht aan een mat-zwart/mat-zwart combi met het dak. Denk dat dat wel goed staat en dat kost niet (te)veel. Kaartspel tip is een, bekende, goede tip ja!
 

TWA

Detailing addict
14 mei 2018
126
65
Amsterdam
+1 voor de dip. Is makkelijker dan wrappen en goedkoper. Reken door wat je betaald hebt, wat voor kosten je maakt en wat het je oplevert. Ben je tevreden met €10 winst? Ga dan los... Als je een beetje op MP kijkt heb je een richt prijs. Vergeet niet dat het een auto van 25 jaar oud is. Hooguit dat een beginnende bestuurder het een leuk autootje vind, maar die hebben geen rug over voor een beginners auto.

Lijnzaad jaren gebruikt, stinkt een uur in de wind maar kost geen drol en werkt super. Wel oppassen met je doeken: niet in een prop wegstoppen, gaat broeien en ontbranden.

Leuke dingen om te doen dit soort auto's, je ziet de auto steeds mooier worden en als je 'm met winst weet te verkopen is het al helemaal mooi. Good luck en veel plezier er mee.

Greetz Emiel
 
 • Leuk
Reactions: RedCat