• Carclean.com - The Car Care Shop

  Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

  Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

  • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
  • Advies op maat door vakkundige medewerkers
  • Ongekend groot assortiment
  • Voor 22.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
  • Makkelijk betalen: iDEAL, PayPal, Credit Card, Mister Cash

Fiat Ducato (deel 2 toegevoegd 14-08-2008)

Typhoon

Detailing rookie
6 jun 2008
310
0
Afgelopen maandag heb ik de eerste stappen gezet in de wereld van het machinaal detailen. Ik had de spullen hiervoor al een hele tijd (meer dan een jaar :schaam ) in huis, maar was er nog niet aan toegekomen/had het nog niet aangedurft om de excenter ook daadwerkelijk op de lak van een auto te zetten.

Ondertussen heeft zich echter een mooi oefen-object aangediend, in de vorm van de witte (nou ja, dat was 'ie ooit) bedrijfsbus van mijn vriendin.

Zoals zoveel bedrijfsbussen heeft deze al het nodige moeten doorstaan. Gevolg: een verscheidenheid aan lakdefecten, variërend van oxidatie en steenslag tot een heel scala aan krassen.
Een aantal krassen zijn ontstaan doordat mijn vriendin, als ze met haar paarden naar wedstrijden of beurzen gaat nog wel eens wat struiken en laaghangende takken tegenkomt.
Een ander deel is ontstaan doordat sommige mensen geen ene jota om andermans spullen geven. }:)w Gevolg hiervan zijn een aantal krassen (gelukkig niet heel erg diep) over de volle lengte van de auto (zo'n beetje op personen-auto spiegel hoogte). lakresten en een deuk in één van de deuren (waarschijnlijk een winkelwagentje of zo).

Kortom: het ideale oefenobject, want het kan er alleen maar op vooruit gaan. Bovendien zitten er niet al te veel rare hoeken in zo'n bus, dus ideaal om voor het eerst met de excenter op te oefenen. Doel van deze sessie was om te bepalen wat de beste combinatie van pad en polijstmiddel zou zijn.

Krassen in alle vormen en maten en nog wat lakresten van de-een-of-andere onverlaat.

Eerst ben ik maar eens begonnen om de motorkap in te spuiten met Meguiars APC (1:10) om alle dode insecten weg te krijgen.
Hierna heb ik een deel van de bus gewassen met de Meguiars Washmitt en NXT shampoo. Hiervan knapte het geheel al aardig op.
Daarna heb ik de motorkap en een deel van de zijkant van de bus gekleid (met Meguiar's consumenten klei i.c.m. Quik Detailer). Ik vreesde het ergste (voor de zekerheid had ik al een extra blok klei besteld), maar na het kleien van de halve motorkap, was de klei nog verrassend schoon. Waarschijnlijk het gevolg van het 'voorwassen' met APC ?!

Helaas: te vroeg gejuicht. Dit kwam er van een klein stukje van de zijkant af :sob:

In ieder geval is er na het wassen en kleien weer iets van glans te bespeuren (alleen als je onder een bepaalde hoek kijkt :roll )

Hierna met licht verhoogde hartslag (het blijft spannend) de excenter gepakt en de op één na zachtste pad 'gemonteerd' (later meer over de gebruikte machine en pads) en voorzien van een een bescheiden hoeveelheid Meguiars M80. (Ik heb goed geluisterd naar de wijze heren op het forum en ben dus begonnen met de lichtste combi). Ik wou eerst met de motorkap beginnen. Deze staat immers mooi schuin en zit op de perfecte werkhoogte. Omdat de zon echter nog vol op de voorkant van de auto stond (en ik op diverse fora gelezen heb hoe gevoelig de Meguiars M80 en met name M83 voor warmte zijn), ben ik maar aan de zijkant begonnen. Enige voordeel van zo'n enorme bus: hij maakt zijn eigen schaduw :D

Eerst de M80 op het laagste toerental verspreidt en daarna in een aantal horizontaal en verticaal overlappende banen de M80 verder ingewerkt (op een iets hoger toerental). Na een aantal minuten hoopvol het residu verwijderd, maar helaas: nauwelijks resultaat. Dan nog maar een keer en nu iets langer ingewerkt. Ook nu is het resultaat teleurstellend: de pad was wel een beetje wit geworden, maar dit was niet voldoende om de oxidatie te verwijderen (de letters waren nog duidelijk leesbaar).

De volgende stap was om een stapje zwaarder te gaan: ik heb overwogen om de M83 te gaan gebruiken, maar voor mijn gevoel was de pad gewoon te 'licht'. Bovendien ben ik een beetje huiverig voor M83 (ik geloof dat het Stimpy was die het ooit als "temperamentvol" omschreef), als het redelijk warm is.
Dus maar een iets hardere pad op de machine gezet en het nogmaals met M80 geprobeerd. Deze pad had duidelijk iets meer 'bite', want het was iets moeilijker om de machine in mooie banen te laten bewegen. Het verhogen van het toerental met 1 stand "did the trick". Na aantal overlappende banen horizontaal en daarna verticaal, vond ik het welletjes. Na het verwijderen van het residu, eindelijk resultaat ! De oxidatie is geheel verdwenen en ook er is zowaar ook weer glans te bekennen.

Een deel van de krassen is ook verdwenen of sterk verminderd. Een aantal krassen zijn echter te diep om met de excenter te verwijderen. Waarschijnlijk kan ik ze met een tweede pass wel verminderen.

Daarna heb ik toch nog een poging gewaagd op de motorkap. De zon was ondertussen wat verder weggedraaid en de lak voelde niet warm aan. Ik wilde toch wel eens de M83 proberen, maar heb uiteindelijk gekozen voor een combinatie van M80 en M83 op de zachte pad. Hiermee verdween de oxidatie ook prima, alleen de swirls werden hiermee niet echt minder.

Het polijsten legde helaas ook weer nieuwe lakdefecten bloot: Allerlei andere vreemde (spiraalvormige) krassen werden zichtbaar. Eerst was ik bang dat ik deze veroorzaakt had ( 8o ), maar toen ik een onbewerkt deel van de motorkap eens aandachtig bekeek zag ik dat dergelijke krassen ook daar (onder de oxidatie) zaten. Geen idee hoe dit soort krassen ontstaan zijn, maar ze zijn vrij diep en ik krijg ze niet weg. Misschien ooit met een rotary ?!

Het aanvalsplan gaat in ieder geval worden: M80 op de hardere van de twee pads en op de stukken die het nodig hebben een combinatie van M80 en M83 op dezelfde pad. Ook zal ik moeten berusten in het feit dat ik lang niet alle krassen en swirls zal wegkrijgen, daar zal toch echt zwaarder geschut (rotary?) aan te pas moeten komen. Maar het idee is om het geheel een stuk toonbaarder te maken dan dat het nu is en dat moet zeker gaan lukken.

Als laatste nog even over de gebruikte materialen:
De pads die ik gebruikt heb zijn van System 123, die ook door een aantal mensen op het Meguiars forum gebruikt werden, vooral omdat het velcro op de rug even groot is als de backingplate van de excenter. Nu ik een aantal Lake Country Hand Pads heb, kan ik mooi de hardheid vergelijken: de zachtste pad die ik gebruikt heb is iets zachter dan LC's white polishing pad en de hardste pad is iets zachter dan LC's orange light cutting pad.
Het nadeel van deze pads vind ik echter dat ze erg dik zijn (bijna 5 cm) waardoor het heel lastig is om de machine vlak te houden. Ook zuigen de pads veel product op. T.z.t. zal ik dus ook gewoon overstappen naar de Lake Country pads, maar voor deze klus (groot oppervlak en bijna geheel vlak) voldoen ze op zich wel.

De machine die ik gebruikt heb is volgens mijn ook niet heel gebruikelijk :schaam : het is een MacAllister MAC460PE die verkocht wordt bij Hornbach. Toen ik vorig jaar op zoek was naar een machine heb ik o.a. de Bosch PEX 400 overwogen. Er was destijds echter een heleboel discussie (op het Meguiars forum) of deze machine wel voldoende excentrische uitslag zou hebben, en toen kwam ik de MacAllister tegen. De machine heeft een vermogen van 450W en een uitslag van ongeveer 5 mm. Bovendien worden er twee backingplates meegeleverd: 150 en 125mm.
De machine is wel redelijk zwaar (tegen de 3 kg), maar het geluidsniveau viel me alleszins mee.

Ik heb nog tot eind augustus vakantie, dus als het weer een beetje wil meewerken, is dit ruim voldoende tijd om de hele bus te behandelen.

In ieder geval was het een erg leerzame en vooral leuke ervaring. Ik moet er niet aan denken om deze hele oppervlakte met het handje te moeten doen.

Hartelijk dank voor het lezen.

Deel 2: donderdag 14 augustus

Na afgelopen dinsdag nog een aantal uurtjes bezig geweest te zijn, was het vandaag weer tijd voor een flinke sessie. In totaal een uurtje of 6 bezig geweest, totdat ik door een fikse regenbui (ik was zo aandachtig bezig dat ik de bui niet eens heb zien aankomen 8d ) verrast werd.

Het was eigenlijk de bedoeling om vandaag aan de passagierszijde van de bus te beginnen, maar afgelopen dinsdag kwam ik een aantal hele vervelende plekken tegen (maar daarover zometeen meer), die veel meer tijd vergden dan de bedoeling was. Uiteindelijk heb ik nu bijna de hele bestuurderskant én de voorkant gedaan.

Vanochtend eerst maar weer begonnen met het wassen van de bestuurderskant en de voorkant van de bus. Hierna heb ik nog een aantal stukken, die nog niet gedaan waren, gekleid. De onderkant (zeg maar het onderste 20%) van het plaatwerk voelde na het wassen aan als schuurpapier: naast allerlei teerspetters, leek het wel of er een heleboel zand, stof en wat dies meer zij, vastgebakken zat in de lak. Na het kleien van de onderkant van de deur, heb ik toch maar besloten om de rest van de onderkant als allerlaatste te doen: Nog nooit heb ik klei zo smerig zien worden van zo'n klein stukje 8-o . Ik ben zelfs vergeten er een foto van te maken. In ieder geval mag heb blok klei daarna naar de klei-hemel, om daar de rest van zijn bestaan in vrede te slijten, badend in de Quik Detailer of de Spray & Wipe.

Na dit drama de excenter er bijgepakt, pad erop en met de M83 aan de slag. Ja, u leest het goed, toch de M83 8o . Afgelopen dinsdag was het niet al te warm en heb ik besloten het er toch maar op te wagen, om de M83 zonder M80 te gebruiken. Het viel helemaal niet tegen: de eerste keer was ik erg voorzichtig en ben ik (misschien wel veel te vroeg) gestopt met inwerken. Het residu liet zich prima verwijderen. Bij het tweede stuk heb ik iets meer de grens opgezocht en.....ben er overheen gegaan: laat ik zeggen dat ik nu ook weet wat het gommen van M83 inhoud ]-0 . Ach, zo moet je het leren en met wat Quik Detailer, een goede MF doek en wat overredingskracht, was het er wel weer af te krijgen.
Daarna wist ik in ieder geval waar ik op moest letten. Als ik zag dat de M83 wat 'doorzichtig' (vaseline-achtig wordt het ook wel genoemd) werd (wat overigens nog verdomd lastig te zien is op witte lak), even stoppen en een soort van swipe test doen. Als het residu nog vettig was: nog even doorwerken, als het resultaat korrelachtig werd, stoppen en afnemen.
Als je eenmaal doorhebt waar je op moet letten, is het eigenlijk best fijn spul om mee te werken.

Anyway: ik heb verder dus verder gewerkt met de M83, gevolgd door een pass met M80 (al had ik niet het idee dat dit laatste enig verschil maakte).
Zoals ik al eerder noemde was ik afgelopen dinsdag een aantal hele vervelende krassen tegengekomen. Ik zeg dan wel krassen, maar eigenlijk leek het meer op een soort van schuurplek. Ze zaten allemaal zo'n beetje op dezelfde hoogte, maar het was ook niet een volledige 'veeg'. Zelfs met 2 passes met M83 zijn ze niet weg te krijgen (ze zijn wel minder geworden). Ik zat me al af te vragen hoe dit ontstaan zou kunnen zijn, todat ineens het kwartje viel: de plekken zitten zo te zien precies op plaatsen waar belettering gezeten heeft. Het patroon van de krassen lijkt ook op wat je zou krijgen als je iets probeert los te steken. Waarmee dit gedaan is, weet ik niet deze persoon wat is ieder geval niet erg (laat ik het netjes zeggen) kundig.....:klap

Misschien dat ik volgende keer nog één of twee passes probeer, maar de krassen zijn in ieder geval aardig diep.

Om het afgeplakte deel is de deur al gepolijst, het gedeelte op de voorgrond nog niet. De veeg (die vaag te zien is, ongeveer op de hoogte van het sleutelgat, is verdwenen).

"Bus is groot en ik is klein", dus maar een 'steiger' erbij gepakt. Deze kant van de bus is geheel behandeld (op het onderste deel - tot de vouw boven de wielkasten- na).

Het komende weekend is de bus in gebruik, dus ik heb even een paar dagen rust (alhoewel: ik wil nu de Peugeot wel weer eens een behandeling geven).

Toch best vermoeiend, dat (machinaal) detailen, dus zometeen lekker :zzz:
 

tsunami69

Detailing addict
9 jul 2008
692
62
Goed dat je na een jaar toch nog de excenter erbij pakt, de bus is ook een mooi oefenobject.
verder een mooi uitgebreid topic:party:, dat zien we graag
 

rodders

Detailing chief
24 jul 2008
1.749
95
34
mooi uitgelegd, heb zelf pas ook voor het eerst de excenter gebruikt en het is idd wel even spannend, maar je leert het zo!
nog veel succes met je bus en dit project ga ik zeker volgen
 

B.K.

Detailing rookie
26 mei 2008
3.832
0
Mooi verwoord allemaal..

Wachten op de rest van het verhaal ,tot nu al mooie vorderingen geboekt:cool:
 

Sven S8

Detailing rookie
15 mei 2008
1.372
0
Typhoon zei:
Hoezo oxidatie 8-o ?!
P.S. 10 punten voor degene die kan lezen wie de vorige eigenaar van deze bus was.

I'll do you one better for 20 points.... :D

boven.sized.jpg


Waar kan ik ze inwisselen? :grinning:


Mooi resultaat hoor! Was vast een hoop werk, maar wel dankbaar! Leuke write-up ook... :cool:
 

Dibbuz

Bastard of Bling
Medewerker
Tester of Bling
6 apr 2008
6.790
193
40
Haha leuke klus man! Goed resultaat voor een excenter. Weer es wat anders :D
 

Typhoon

Detailing rookie
6 jun 2008
310
0
Dank voor de reacties allemaal. Het is nog een heleboel werk om het allemaal voor elkaar te krijgen, maar ik ga het (als het weer het toelaat) beetje bij beetje aanpakken. Ik heb niet de illusie dat ik de bus helemaal in tip-top conditie kan krijgen (een aantal krassen e.d. zijn echt te ernstig) met de excenter. Maar ik ga in ieder geval mijn best doen en zo de nodige ervaring opdoen met machinaal detailen. En deze bus is uiteindelijk ook nog geschikt om t.z.t. te oefenen met wet-sanden en de rotary :D

Het was in ieder geval leuk om te doen en verheug me al op de volgende sessie (waarschijnlijk dinsdag).

@ Sven a.k.a. Eagle-eyes :)^ Mijn vriendin kent de eigenaar van de mobiele kinderboerderij, dus mocht je binnenkort nog een feestje hebben, dan valt er vast wel wat te regelen, tegen omwisseling van de punten ;)

Ik bedenk me net: was er niet een bepaald bedrijf in Bergschenhoek dat binnenkort iets te vieren heeft....]d~^
 

EHA

Detailing rookie
7 jul 2008
409
0
Deze ga ik ook absoluut blijven volgen....

Mooi verslag en bovenal zéér leerzaam, waarvoor dank
 

Sven S8

Detailing rookie
15 mei 2008
1.372
0
Typhoon zei:
Ik bedenk me net: was er niet een bepaald bedrijf in Bergschenhoek dat binnenkort iets te vieren heeft....]d~^
Een stel wash-mitts op pootjes? Lijkt me niet waanzinnig praktisch... (tenzij ze héél goed zijn afgericht natuurlijk) :D
 

Matthijs

Detailing rookie
29 jul 2008
263
0
Netjes hoor! Ben benieuwd!
Hoe beviel de APC als insectenreiniger? Zijn er hier meer die daar ervaring mee hebben?


Groeten Matthijs
 

Xizer

Detailing chief
22 mei 2008
1.596
82
Ik gebruik APC toch maar liever niet op de lak van een auto... Alle insekten die er met wassen niet vanaf zijn gegaan verwijder ik met de klei!
 

Typhoon

Detailing rookie
6 jun 2008
310
0
@ Matthijs: ze vlogen eraf:D

Normaal gesproken zou ik APC niet snel op de lak van mijn auto gebruiken hoor, tenzij je in één klap van je waxlaag afwilt natuurlijk.
Aan de andere kant denk ik dat een heleboel commerciële insectenverwijder-goedjes minstens even agressief zijn, dus als je flink verdunde APC gebruikt én daarna weer een goede waxlaag aanbrengt, is er niets aan de hand.
Vanmiddag heb ik zelfs gelezen dat sterk verdunde (Poorboys World) APC ook als ruitensproeiervloeistof gebruikt kan worden. Zie hier

In dit geval kon APC weinig schade doen (van enige bescherming op de lak was toch al geen sprake meer) en zoals je ziet op de foto's van het kleien van de motorkap en de zijkant van de bus, scheelt het in ieder geval weer een hoop vervuiling van de klei. Er zaten ook nogal wat lijmresten van verwijderde belettering op de lak, en deze heb ik ook voor een deel kunnen wegkrijgen met APC.

Maar ik vind het eigenlijk ook wel interessant om te horen wat de mening van de ervaren detailers hierover is. Dus dame(s) en heren......
 

Sven S8

Detailing rookie
15 mei 2008
1.372
0
Ik dit geval lijkt het me geen punt om 'm eerst zo schoon mogelijk te maken met APC, dan even naspoelen (wassen) en vervolgens kleien etc. Je gaat er toch met klei en cleaner overheen, en daarna wordt ie weer lekker geconditioneerd, dus...
 

Typhoon

Detailing rookie
6 jun 2008
310
0
Deel 2 toegevoegd aan het verhaal (het wordt al een aardige roman :grinning: )
Veel leesplezier.
 

rodders

Detailing chief
24 jul 2008
1.749
95
34
mooi werk dat je gedaan hebt in deel 2, je ziet de bus zo opknappen. Tja lijkt wel of ze met een krabber hebben geprobeerd de stikkers te verwijderen.
 

GeNeRaL

Detailing rookie
10 aug 2008
67
0
Top verhaal man, ik blijf deze zeker volgen!!

Ik ben eerst nog kennis aan het vergaren, maar ik hoop ook z'n "studie" object te vinden. Mijn buurman heeft een "oude" jaja ROOD/ROZE Escort, volgens mij kan ik het hier mooi op leren ,^^ hij weet het zelf nog niet, maar goed hij heeft dat autootje dan ook gekocht voor €400 en rijd er al weer een paar jaar in. IK ga deze auto zeker ronder handen in de toekomst! uiteraard met foto's en review. Maargoed dit is voor later.

Ik zou zeggen ga zo door en laat het ons weten.


Sven S8 zei:
Een stel wash-mitts op pootjes?
:D :D En wel 4 stuks
 

Sven S8

Detailing rookie
15 mei 2008
1.372
0
Respect hoor, ik weet hoe 'verweerd' die (ex) bedrijfswagens er uit kunnen zien, en deze leek me daar een perfect voorbeeld van. Valt me nog alles mee hoe netjes hij er uit begint te zien, er komt een mooie glans op.

De schuurplekken zou je nog eens met SSR3 kunnen doen, gerede kans dat die ze wel weg krijgt. ;)
 

Typhoon

Detailing rookie
6 jun 2008
310
0
Goede tip Sven :cool:
Mijn interesse in de SSR lijn was so-wie-so al gewekt, maar dit is zeker het proberen waard.

Vanochtend, voordat mijn vriendin vertrok, heb ik het resultaat ook nog even in de ochtendzon bekeken. De oxidatie is geheel verdwenen (ik heb nog een uur vlekken voor m'n ogen gehad van de reflectie 8d ) en ook de meeste 'normale' krassen zijn verdwenen.

Mijn vriendin is er (niet geheel onbelangrijk) in ieder geval ook erg blij mee. Niet alleen omdat haar bus er nu een stuk beter uitziet, maar ook omdat ik me al dagen duidelijk zichtbaar aan het amuseren ben. Ze begint het geloof ik eindelijk een beetje te begrijpen, al die detailingspulletjes.....:-b
 

Sven S8

Detailing rookie
15 mei 2008
1.372
0
Mooi toch! :cool:

Same here trouwens, ik moet haar alleen afremmen als ze tegen iedereen loopt te verkondigen dat ik de krasjes en doffe plekken er "zo" vanaf poets. :D