• Carclean.com - The Car Care Shop

  Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

  Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

  • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
  • Advies op maat door vakkundige medewerkers
  • Ongekend groot assortiment
  • Voor 21.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
  • Makkelijk betalen: iDEAL, Credit Card, Mister Cash

How To Wassen zoals Jan

Jansen

Detailing guru
Tester of Bling
13 apr 2015
4.406
193
Utrecht
Dag allen,

Naast het krasvrij maken van onze auto’s is het krasvrij houden zo ongeveer de belangrijkste ‘taak’ voor detailers. Zo eens in de zoveel tijd komt er een post voorbij waarin men vraagt wat de essentiele stappen, producten of apparaten zijn voor het wassen van een auto. ‘Kan ik ook wassen met 1 emmer?’ ‘Is een hogedrukreiniger echt belangrijk?’ ‘Wat is de beste droogdoek?’. Afijn, u kent het wel.

Dat waren ook de vragen die ik mezelf stelde toen ik net begon, zo’n 10 jaar geleden alweer. Door veel te lezen, video’s te kijken, maar vooral ook door veel te doen heb ik inmiddels een wasproces gevonden waarmee ik tevreden ben. Is het volledig krasvrij? Vast niet, maar beter dan dit is het voor mij niet geworden. Gaat het ooit nog veranderen? Vast wel, want ik blijf experimenteren.

Ik hoop dat iemand hier wat aan heeft, en ik sta altijd open voor suggesties of tips om het nog beter te doen! Polijsten doe ik momenteel helaas veel te weinig, dus hoe minder krassen ik maak, hoe beter het is.

Voorheen waste ik vooral op de eigen oprit, met alle gemakken die daarbij horen. Dat gaat nu wat lastiger, dus was ik vooral in de wasbox. Daarom zal ik twee wasmethodes beschrijven, eentje voor de ‘thuiswassers’ en de ander voor de wasboxwassers. Het principe blijft hetzelfde, maar als ik in de wasbox was dan is het proces iets anders. Hieronder zal ik per stap uitleggen welke producten ik gebruik en maak daarbij onderscheid tussen noodzakelijke en optionele zaken.

Note: Het gaat hier slechts om een ‘onderhoudswasje’, dus stappen als kleien, ontijzeren, teer verwijderen e.d. zit hier niet in.

Thuis wassen

Stap 1: Prewash


Absoluut noodzakelijk om zoveel mogelijk vuil van je auto te krijgen. Zorg ervoor dat je het aanbrengt op een droge auto.

Producten: Bilt-Hamber Touch Less en een pompsprayer (hoeft niet fancy te zijn)
Bonus: Gebruik voor extra reinigingskracht warm of heet water.
Optioneel: Gebruik een foamlans om een laag foam aan te brengen voor extra lange inwerktijd, en omdat het gewoon leuk is om te doen.

https://www.carclean.com/nl/bilt-hamber-touch-less-snow-foam-5000ml.html

Stap 2: Afspuiten met hogedrukreiniger

De hogedrukreiniger is onmisbaar in mijn proces. Niet alleen gaat het sneller dan met een tuinslang, er wordt ook gewoon meer vuil verwijderd en komt beter in kiertjes of geultjes waar viezigheid kan blijven staan. Neem goed de tijd en werk methodisch van onder naar boven. Dit kost mij ongeveer 10 minuten, maar kan ook meer tijd kosten als de auto echt heel vies of groot is.

Producten: Kranzle 1152 TST (maar je kan ook prima uit de voeten met andere modellen)

Stap 3: Wassen van de velgen

Na de eerste twee stappen zouden je velgen al behoorlijk schoon moeten zijn, maar er zijn altijd plekken waar je niet bijkomt met de straal. Alleen shampoo zal voldoende zijn voor wielen die goed onderhouden worden, maar gebruik gerust een velgenreiniger als dat nodig is. Vergeet daarnaast de banden niet schoon te maken. Voor het velgbed maak ik gebruik van de EZ detail brush, omdat de auto’s die ik was 1) weinig ruimte hebben tussen de remklauw en het velgbed of 2) matte velgen hebben die niet gevoelig zijn voor krassen. Heb je hoogglans velgen, dan ben je misschien beter af met een borstel met MF-hoes. Nadat ik twee wielen en banden aan een kant gedaan heb, spuit ik deze af voordat ik naar de andere kant ga.

Producten: 19L emmer, dirt lock, Gyeon Bathe, Gyeon Tire cleaner, EZ detail brush, MM Incrediflair, Monello kwast

https://www.carclean.com/nl/monello-pennello-verde-ultra-soft-detailing-brush-diverse-maten.html
https://www.carclean.com/nl/microfiber-madness-incrediflair-washmitt-met-duim.html
https://www.carclean.com/nl/ez-detail-ez-detail-brush.html
https://www.carclean.com/nl/gyeon-q2m-tirecleaner.html
https://www.carclean.com/nl/grit-guard-emmer-semi-transparant.html
https://www.carclean.com/nl/carclean-com-premium-tire-brush.html
https://carclean.com/nl/gyeon-q2m-bathe.html

Optioneel: betere handvatten, Gyeon Tire, applicators, Monello Non-ferro (voor de grondige reiniging)

https://www.carclean.com/nl/monello-non-ferro-iron-remover.html
https://www.carclean.com/nl/gyeon-q2-tire-400ml.html
https://www.carclean.com/nl/soft99-pitasupo-tire-applicators-2-pack.html
https://www.carclean.com/nl/grit-guard-snappy-grip-handvat-voor-grit-guard-emmers.html

Stap 4: Wassen van de koets

(Was)krassen vallen op het koetswerk nog wat meer op dan op de velgen, dus dit is de stap die vaak de meeste aandacht krijgt als het gaat om krasvoorkoming. In de loop der jaren heb ik behoorlijk wat droogdoeken, mitts en shampoos gebruikt en hieronder staan mijn favorieten. Ik werk van boven naar beneden en was elk paneel meestal twee keer. De eerste keer met minimale druk en vaker uitspoelen van de mitt (4 keer voor het dak, bijvoorbeeld). Daarna nog een keer met iets meer druk, en daarbij spoel ik de mitt niet meer uit, maar draai deze halverwege het paneel om naar de schone zijde. Sommige vervuiling heeft wat tijd nodig om los te komen of op te lossen (zoals sap uit bomen) en zo weet je zeker dat je alle plekken gehad hebt, dus de tweede pass over het plaatwerk kan echt van waarde zijn. Qua washmitt gebruik ik niks anders meer dan chenille. In mijn ervaring werkt dat het veiligst. Forensic Detailing channel heeft overigens ook goede video’s hierover, dus die zijn de moeite waard. Voor moeilijk bereikbare plekken kan je ook een kwastje gebruiken. Dit doe ik zelf echter alleen nog maar op ‘krasvaste’ oppervlakken, zoals tussen de rubbers en de ruiten, of op kunststof. Rondom type-aanduidingen of soortgelijke plekken gebruik ik de mitt en priegel ik de ‘haren’ tussen de letters of cijfers om schoon te maken. Een kwast maakt volgens mij toch wat sneller krassen, en juist op die plekken wil je die voorkomen omdat je er niet of nauwelijks kan polijsten. Ik heb een hele zwik mitts van Mother’s, maar zie dat die niet meer worden verkocht door Carclean, dus is de link naar een variant van The Collection. Gebruik een andere kleur of ander model voor de hele vieze delen, zoals onder de dorpels.

Producten: twee 19L emmers, Gyeon Bathe, chenille washmitt
https://www.carclean.com/nl/the-collection-chenille-wash-mitt-petrol.html

Optioneel: Na het wassen en het afspuiten van de auto gebruik ik graag Bathe+ in de foamlans. Hiermee is binnen no-time je hele auto voorzien van een beschermlaagje. Dit maakt de droogstap en de volgende wasbeurt een stukje makkelijker. Als je auto net in een nieuwe wax of coating staat dan is dit wellicht overkill.

Stap 5: Drogen
Voordat je met droogdoeken aan de gang gaat, spoel dan eerst de auto met een open slang af, zodat zoveel mogelijk water er al af is. Als je auto in een goede bescherming staat, dan is hiermee 90% van het water al verdwenen. Ik hou er niet van als ik met droge doeken aan de gang ga, dus Gyeon Ceramic detailer is mijn go-to drooghulp. Paar spraytjes op de auto of op de doek en de doek glijdt een stuk gladder over de auto. Voor de dorpels en velgen gebruik ik aparte doeken (The Rag Company Creature), die ik alleen daarvoor gebruik. Witte doeken voor de dorpels en groene doeken voor de velgen. Ik zie dat bij Carclean momenteel alleen de zwarte variant te koop is. Daar ben ik geen fan van omdat je dan niet goed ziet of je veel vervuiling oppakt of niet. De Eagle Edgeless is wel verkrijgbaar in verschillende kleuren. Iets duurder, maar is ook een betere doek.

Producten: Gyeon Silk dryer, Gyeon Ceramic detailer, Creature of Eagle edgeless doeken.

https://www.carclean.com/nl/gyeon-q2m-silkdryer-evo-drying-towel-70x90cm.html
https://www.carclean.com/nl/gyeon-q2m-ceramicdetailer.html
https://www.carclean.com/nl/the-rag...-microfiber-towel-41x41cm-creature-black.html
https://www.carclean.com/nl/the-rag-company-eagle-edgeless-500-towel-41x41cm.html

Optioneel: Een blazer is heel fijn om al het water uit de kiertjes te krijgen. Ook je banden zijn een stuk sneller droog, wat vooral fijn kan zijn in de winter.
https://www.carclean.com/nl/monello-maestro-car-dryer.htmlWasboxwassen

Stap 1: Prewash

Absoluut noodzakelijk om zoveel mogelijk vuil van je auto te krijgen. Zorg ervoor dat je het aanbrengt op een droge auto.
Producten: Bilt-Hamber Touch Less en een pompsprayer (hoeft niet fancy te zijn)
Bonus: Gebruik voor extra reinigingskracht warm of heet water.
https://www.carclean.com/nl/bilt-hamber-touch-less-snow-foam-5000ml.html

Stap 2: Afspuiten met hogedrukreiniger

Ik gebruik bij elke stap de optie om af te spoelen met demiwater/osmosewater/vlekvrij naspoelen. Zo is de kans op watervlekken het kleinst en de druk is vaak meer dan genoeg om vuil te verwijderen.

Stap 3: Wassen van de velgen

Omdat ik het proces in de wasbox zo efficiënt mogelijk wil houden gebruik ik daar een handfoamer met P&S Brake buster. Per velg goed inspuiten, borstelen/kwasten/pielen, en door naar de volgende. Brake buster is ideaal, omdat het ook goed werkt voor de banden. Nadat alle vier de velgen gedaan zijn, spuit ik ze af voordat ik doorga naar de koets.

Producten: 19L emmer, dirt lock, P&S Renny Doyle Brake buster, , EZ detail brush, MM Incrediflair, Monello kwast,

https://www.carclean.com/nl/monello-pennello-verde-ultra-soft-detailing-brush-diverse-maten.html
https://www.carclean.com/nl/microfiber-madness-incrediflair-washmitt-met-duim.html
https://www.carclean.com/nl/ez-detail-ez-detail-brush.html
https://www.carclean.com/nl/ik-sprayers-foam-pro-2-handfoamer-1250ml.html
https://www.carclean.com/nl/grit-guard-emmer-semi-transparant.html
https://www.carclean.com/nl/carclean-com-premium-tire-brush.html

Optioneel: betere handvatten, Gyeon Tire, applicators, Monello Non-ferro (voor de grondige reiniging)

https://www.carclean.com/nl/monello-non-ferro-iron-remover.html
https://www.carclean.com/nl/gyeon-q2-tire-400ml.html
https://www.carclean.com/nl/soft99-pitasupo-tire-applicators-2-pack.html
https://www.carclean.com/nl/grit-guard-snappy-grip-handvat-voor-grit-guard-emmers.html

Stap 4: Wassen van de koets

Voor de efficiëntie gebruik ik bij het wassen in de wasbox geen normale shampoo, maar bij voorkeur Absolute van P&S. Hierdoor hoeft er na het wassen niet meer afgespoten te worden, wat scheelt in tijd, maar vooral ook in de hoeveelheid water die op de auto blijft staan. Overigens, als je de emmers gevuld mee moet nemen, dan is een deksel op je emmers geen overbodig luxe.

Producten: twee 19L emmers, P&S Renny Doyle Absolute, chenille washmitt, gamma seal

https://www.carclean.com/nl/the-collection-chenille-wash-mitt-petrol.html
https://www.carclean.com/nl/grit-guard-gamma-seal-deksel-voor-grit-guard-emmers.html
https://www.carclean.com/nl/p-s-renny-doyle-absolute-rinseless-wash.html

Stap 5: Drogen

Er zal nog wat water/shampoo op de auto achter zijn gebleven, maar dit moet met 1 goede droogdoek te drogen zijn. Ook nu gebruik ik Ceramic detailer, voor de extra gladheid en bescherming. Het ‘drogen’ van de banden doe ik in dit geval door ermee naar huis te rijden. Bij aankomst zijn de banden droog en kan er een dressing worden aangebracht.

Producten: Gyeon Silk dryer, Gyeon Ceramic detailer, Creature of Eagle edgeless doeken.

https://www.carclean.com/nl/gyeon-q2m-silkdryer-evo-drying-towel-70x90cm.html
https://www.carclean.com/nl/gyeon-q2m-ceramicdetailer.html

Heb je dit hele verhaal nou gelezen en denk je ‘ik geloof nooit dat je op die manier krasvrij wast’, dan ben je altijd welkom om mijn auto te komen inspecteren in het zuiden des lands

Groet,
Jan
 
Netjes hoor. Ik was tegenwoordig meestal in de wasbox, thuis is het een stuk lastiger omdat de straat opnieuw ingericht is en ik niet meer voor ons huis kan staan.
 
 • Leuk
Reactions: Jansen
Dit is een mooi overzicht! Dank voor het delen.

Eén ding doe ik zelf wel echt anders: ik doe de voorwas van de lak pas nadat ik de velgen heb gedaan. Dus ik houd de lak droog tot ik met de velgen klaar ben. Met de velgen ben ik al gauw 30 minuten bezig en ik vind het geen prettig idee dat het water dan kan opdrogen op de lak.

Voor de velgen doe ik wel een separate prewash met bijv. touch-less of een APC voordat ik met borstels en mitt aan de gang ga.
 
 • Leuk
Reactions: llDannyll
Dat deed ik vroeger ook, maar in de praktijk vond ik dat toch niet handig, want:

1. Als je de velgen en de wielkasten goed af wil spuiten dan komt er toch al best wat water op de lak.
2. Dat water zorgt er dan weer voor dat de prewash voor de lak minder goed werkt.
3. Tussen de wielen door af en toe wat water op de auto spuiten om opdrogen te voorkomen is niet zoveel werk.
 
Er zal voor beide manieren wat te zeggen zijn, maar... Do what you like and do it often. ;)

Mijn eerste stap is om de hele auto voor te wassen, dus ook de velgen. Na het afspuiten van de voorwas reinig ik de velgen. Vervolgens gaat de gehele auto nogmaals in een foam en doe dan de handwas.

(Opdrogen van de lak of wielen is inderdaad een dingetje, maar ik was nooit in de volle zon of als het simpelweg bloedheet is)