@Dreier-Reihe Op een plek met kamertemperatuur opslaan kan voor bijna geen enkel product kwaad (voedsel uitgezonderd), zowel hoge als lage temperaturen
kan de kwaliteit van een product beïnvloeden. Dat proces kan op een aantal manieren plaatsvinden: bij koude en zeker bij temperaturen onder nul kan een product chemisch uit elkaar vallen door gebrek aan energie (denk bijvoorbeeld aan het uitvlokken van bevroren diesel), maar ook bij hoge temperatuur kan bijvoorbeeld een oplosmiddel (bijv. water of alcohol) deels verdampen en door de hitte ontstane overdruk in can of fles verdwijnen, waardoor je dus een hogere concentratie krijgt dan gedacht. Andere optie bij hoge temperatuur is overgang naar een andere stof (chemische reactie) of als je een product hebt dat metastabiel is, dat het door hogere temperatuur versneld verouderd. Voor wie het niet weet: metastabiel betekent dat een stof langere tijd blijft in de vorm die het heeft (gedurende weken, maanden) maar in de loop der tijd langzaam chemisch uit elkaar valt.
Overigens als je het goed wil doen, moet je zorgen dat je niet alleen qua temperatuur en licht een goede opslagplaats hebt, maar ook:
- veilig voor kinderen (geen toegang, achter slot)
- zorgen dat je geen cans bij elkaar in een open stelling hebt staan, die chemisch met elkaar kunnen reageren (zie veiligheidsbladen), als een stelling met cans ondersteboven gaat, en cans barsten open, kun je gevaarlijke chemische reacties krijgen.
Het is misschien beroepsdeformatie, maar ik probeer in principe altijd met elkaar reagerende middelen bij elkaar vandaan te houden, en bovendien grote verpakkingen met vloeibaar spul niet hoog weg te zetten (minder kans dat een vallende verpakking open scheurt).