• Carclean.com - The Car Care Shop

  Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

  Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

  • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
  • Advies op maat door vakkundige medewerkers
  • Ongekend groot assortiment
  • Voor 21.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
  • Makkelijk betalen: iDEAL, Credit Card, Mister Cash

Checken stappenplan

Revusion

Detailing trainee
14 jun 2021
24
25
Goedemorgen leden,

Sinds kort ben ik lid van dit forum en sinds een aantal dagen lees ik op dit forum diverse stappenplannen en informatie over producten. Ik ben nog echt een amateur in het oppoetsen van de auto, dus heb graag advies (voor dat het verkeerd gaat). Ben in het bezit van van een Hyundai i10 (uit 2015, kleur zwart) en Kia Ceed (uit 2020, kleur zwart). In deze auto's zijn "swirls" zichtbaar. Graag zou ik deze willen laten verdwijnen en minimaal verminderen. Ik ben nog niet op dat niveau dat ik polijsten aan durf, dus heb ik de volgende stappen/producten uitgezocht. Kunnen jullie mij eventueel suggesties geven?

Stap 1 - wassen
Het wassen van de auto met Meguiars Gold Class Car Wash met een wash mitt en drogen met een Spectrum 420 dual-pile microfiber towel

Velgen reinigen met Tuga Alu Teufel velgenreiniger en velgenborstel

Stap 2 - kleien
Het kleien van de auto met Mothers Wax Californa gold

Stap 3 - Voeden
Het voeden van de lak met Poorboys World Black Hole met Monelle zwarte finishing pad en af doen met een doek van Monello Nero Trio

Stap 4 - Waxen
Het beschermen van de lak met Pooboys World EXP pure sealant en af doen met een doek van Monello Nero Trio

Velgen beschermen met Poorboys Wheel Sealant met een Disco Duo Applicator aanbrengen

Banden coaten met Q2 Tire met een Tireshine bandenapplicator

Stap 5 - Interieur
Delen van lederenbekleding voeden met Liquid Leather Conditioner

Verder heb ik ook nog de volgende producten:
Meguiars Ultimate Wash and Wax (https://www.carclean.com/nl/meguiars-ultimate-wash-wax-1420ml.html)
Poorboys Bird Sh#t Remover (https://www.carclean.com/nl/poorboys-world-bird-sht-remover-473ml.html)
Meguiars NXT Generation Tech Was 2.0 (https://www.carclean.com/nl/meguiars-nxt-generation-tech-wax-2-0-vloeibaar-532ml.html) Is dit nog aan te raden om te gebruiken?

Kun je gelakt bumpers en spiegels ook gewoon met bovenstaande producten behandelen?
Mis ik nog iets of heeft iemand mogelijk tips? :)

Bedankt alvast!!!
 

Bijlagen

 • IMG_2124.jpg
  IMG_2124.jpg
  346,2 KB · Weergaven: 46
 • IMG_2127.jpg
  IMG_2127.jpg
  335,1 KB · Weergaven: 44
Laatst bewerkt:

The Joy Of Detailing

Abraham of Bling
8 jul 2016
3.076
193
51
Ospel (Limburg)
Welkom op het forum!

In principe is met de meeste voorgestelde producten weinig mis. Toch een paar opmerkingen:

Qua doeken zou ik iets meer spenderen. De TRC Spectrum die je voorstelt om als droogdoek te gebruiken is niet een echte droogdoek, maar meer een gewone MF doek om bijvoorbeeld een wax o.i.d. af te nemen. De Picolo Nero's zijn eerder een soort van "vieze dingen doekjes" die men meestal voor uitlaatsierstukken of bijvoorbeeld het afnemen van de PBW Wheel Sealant zou gebruiken.
Zoek een droogdoek in het segment droogdoeken in de webshop en neem bijvoorbeeld die Spectrum (of een Eagle) als doek om je wax of sealant af te nemen

Ik zou de EXP niet op glas gebruiken maar een product specifiek product voor glas nemen zoals bijvoorbeeld Turtle Wax Clearvue.

Beschermen van leder is leuk, maar denk ook aan het reinigen

De Bird Sh#t Remover kan overal op gebruikt worden, en dit vooral blijven doen als het nodig is.

De Meguiar's waxen kunnen in principe nog gebruikt worden, maar beide staan niet bekend om hun lange standtijd. Er zijn hier al hele discussies gevoerd over wax over sealant of vice versa (of wax of sealant over een glaze zoals Black Hole). Ik weet niet meer precies wat wijsheid is. Als je ervoor kiest om de EXP over Black Hole aan te brengen, zou ik deze niet meer toppen of blijven boosten met een Meguiar's wax, maar een spraywax o.i.d. zoeken als je tussen nieuwe applicaties van je gekozen bescherming deze toch een oppepper wil geven.
 
 • Leuk
Reactions: Revusion

Revusion

Detailing trainee
14 jun 2021
24
25
Super bedankt voor de tips!

Hopelijk worden de swirls hierdoor minder goed zichtbaar! Of is het polijsten met de hand noodzakelijk of heeft dat vrijwel geen nut? Ben persoonlijk bang dat ik de lak beschadig met polijsten :oops: (is denk ik onervarenheid)

Is het daarnaast verstandig om tussen het kleien en voeden eerst nog gebruik te maken van Q2M prep?
 

The Joy Of Detailing

Abraham of Bling
8 jul 2016
3.076
193
51
Ospel (Limburg)
Door het aanbrengen van een glaze worden swirls inderdaad wel minder goed zichtbaar. Ze zijn natuurlijk niet weg, alleen opgevuld / gemaskeerd en het effect is uiteraard dus ook niet van langere duur.
Polijsten kan zowel machinaal als met de hand, alleen handmatig kost natuurlijk wat meer moeite ;) Zonder gekheid: handmatig moet er zeker verbetering te behalen vallen, maar 100% correctie zal niet haalbaar zijn. Wees niet bang om met handmatig polijsten iets te beschadigen.

Prep zou ik in jouw stappenplan nu weglaten, aangezien er in Black Hole een cleaner zit. In principe kan het residu van het kleiglijmiddel gewoon met een microfiber doek afgenomen worden. Als je zeker wil weten dat alle resten van het kleiglijmiddel weg zijn, dan zou je na het kleien nog even snel een rondje kunnen wassen (is zo gepiept op een schone auto).
 

Revusion

Detailing trainee
14 jun 2021
24
25
Welk polijstmiddel en doek/pad kan ik het beste gebruiken, mocht ik als nog willen gaan polijsten? Of is Poorboys Swirl remover betere optie?

Naast het verschil in tijd, heb ik ook gezien dat machinaal vaak toch net wat beter resultaat heeft (zag ik youtube).

Ook lees ik dat ik mogelijk beter Monello dolce verde clay met Poorboys spray and wipe kan gebruiken. Ik zie even door de bomen het bos niet meer en ben bang dat die clay (medium geloof ik) te grof is voor een auto van 1 jaar.
 
Laatst bewerkt:

The Joy Of Detailing

Abraham of Bling
8 jul 2016
3.076
193
51
Ospel (Limburg)
De keuze in polijstmiddel is reuze en heel persoonlijk. Je zou kunnen beginnen met een Monello oranje handpad met Monello Mezzo en een zwarte pad met Monello Finale.

Inderdaad zul je flinke defecten niet of heel moeilijk handmatig kunnen verwijderen. Alleen swirls zou handmatig wel te doen moeten zijn.

Een medium of fijne klei is prima, ook op een nieuwe of jonge auto. Vooral opletten dat je rijkelijk glijmiddel gebruikt, geen druk zet en niet te lang met een behoorlijk vervuild stuk klei doorwerkt maar op tijd het vuil eens naar binnen vouwt. In principe is het setje van Mothers prima om mee te beginnen. Het nadeel van zo'n set is dat er op 'n gegeven moment toch iets op is en bijgekocht dient te worden. Het is dan meestal al handiger om zelf een keuze voor een klei en een gijmiddel te hebben gemaakt, zodat je deze altijd apart bij kan kopen. Losse producten zijn dan vaker ook in grotere verpakking te verkrijgen. Handig om eerst te testen met een kleinere fles en als dat bevalt wat meer te kopen (wat uiteraard weer iets voordeliger is). Spray & Wipe is prima als kleiglijmiddel te gebruiken en daarnaast nog als detailspray om de auto eens na te lopen of even lichte vervuiling te verwijderen.

Als je dan toch handmatig gaat polijsten dan zou ik toch weer wel de Prep gebruiken om na het polijsten steeds te inspecteren hoeveel correctie je behaalt en of je nog even door moet werken of kan gaan afschalen / het resultaat naar wens is.
 
 • Leuk
Reactions: Revusion

Revusion

Detailing trainee
14 jun 2021
24
25
Super! Heb mijn stappen aangepast. Hopelijk gaat het goed zo :) Ben erg blij met de hulp!

Stap 1 - wassen
Het wassen van de auto met Meguiars Gold Class Car Wash met een wash mitt en drogen met Giga Dry Dope.
https://www.carclean.com/nl/meguiars-gold-class-car-wash-473ml.html

Velgen reinigen met Tuga Alu Teufel velgenreiniger en velgenborstel

en alles na behandelen met Non-ferro cleaner.

Velgen reinigen met Tuga Alu Teufel velgenreiniger en velgenborstel

Stap 2 - kleien (hetzelfde gebleven)
Het kleien van de auto met Mothers Wax Californa gold
https://www.carclean.com/nl/mothers-wax-california-gold-clay-bar-paint-saving-system-kit.html

Stap 3 - Polijsten
Het polijsten van de auto met Monello Mezzo polish en oranje handpad. Vervolgens ook met Monello Finale polish en Monello zwarte finishing pad.
https://www.carclean.com/nl/monello-easy-detailing-finishing-hand-pad-black.html

Nabehandelen met Q2M Prep op een Monello Peluche Bianco

Stap 4 - Voeden
Het voeden van de lak met Poorboys World Black Hole met Monelle zwarte finishing pad en af doen met een doek van Monello Peluche Bianco
https://www.carclean.com/nl/poorboys-world-black-hole-473ml.html
https://www.carclean.com/nl/monello-easy-detailing-finishing-hand-pad-black.html

Stap 5 - Waxen
Het beschermen van de lak met Pooboys World EXP pure sealant opbrengen met Monello zwarte finishing pad en af doen met een doek van Monello Peluche Bianco
https://www.carclean.com/nl/poorboys-world-exp-pure-sealant-473ml.html
https://www.carclean.com/nl/monello-easy-detailing-finishing-hand-pad-black.html

Ruiten reinigen met Nanolex Reactivating Glass Cleaner men behandelen met Rainier-x 2 in 1. Insmeren met een MF doek en drogen met de Supernatural Window Waffle.

Velgen beschermen met Poorboys Wheel Sealant met een Disco Duo Applicator aanbrengen en afnemen met Monello Nero Trio
https://www.carclean.com/nl/poorboys-world-wheel-sealant-235ml.html
https://www.carclean.com/nl/monello-disco-duo-applicator-pads.html
https://www.carclean.com/nl/monello-piccolo-nero-trio-35x35cm.html

Banden coaten met Q2 Tire met een Tireshine bandenapplicator
https://www.carclean.com/nl/gyeon-q-tire-400ml.html
https://www.carclean.com/nl/valma-tireshine-bandenapplicators-2-pack.html

Stap 6 - Interieur
Interieur behandelen met nanolex interior cleaner. Met een microfiber doek.

Delen van lederenbekleding voeden met Liquid Leather Conditioner
https://www.carclean.com/nl/gliptone-liquid-leather-conditioner-250ml.html

In of na welke stap en waarmee kun je het beste de "plastic en rubberen" delen van de auto mee behandelen? Is dit Autoglym Vinyl & Rubber Care?
 
Laatst bewerkt:

The Joy Of Detailing

Abraham of Bling
8 jul 2016
3.076
193
51
Ospel (Limburg)
Aardig begin al zo. Nogmaals: denk ook aan iets om het interieur te reinigen ;)
Het maakt niet zo veel uit wanneer je precies de kunststof trims behandelt (uiteraard na alle wassen e.d., dus na stap 5) en dat kan inderdaad met Autoglym Vinyl & Rubber Care.
 

Revusion

Detailing trainee
14 jun 2021
24
25
Top! Het is ook een aardige investering ;) Maar dan heb je hopelijk ook wat!

Binnenkort bestellen en dan in de juiste volgorde met de juiste uitleg (filmpjes kijken) gaan aanbrengen.
 

Revusion

Detailing trainee
14 jun 2021
24
25
O ja het interieur, waar behandel jij dat mee? Ben altijd bang op te gladde/te glimmede onderdelen na een behandeling, dus doe het vaak alleen met wat water schoonmaken en de ruiten met Glassex ;)
 

The Joy Of Detailing

Abraham of Bling
8 jul 2016
3.076
193
51
Ospel (Limburg)
Ik reinig nu zelf het interieur (dashboard e.d.) met Nanolex Interior Cleaner (momenteel nog in de aanbieding!)

Oei, Glassex... Voor de leek natuurlijk een go-to ruitenreiniger, maar het schijnt toch een heel vettig goedje te zijn waar je maar moeilijk een streeploos resultaat mee behaalt. Kijk eens naar een glasreiniger zoals Dodo Juice Clearly Menthol of Monello Cristallino. Deze zijn beide zowel in kleinere als in grotere verpakking te koop.
(Ik gebruik zelf de Meguiar's Glass Cleaner maar deze is alleen in grootverpakking (concentraat) verkrijgbaar en dus wel een flinke investering, hoewel (na verdunning) uiteindelijk wel heel goedkoop per liter)

Gebruik 2 doeken: eerst 1 met product, gevolgd door een droge doek. Liefst een wafeldoek. Niet te duur: een Dodo Juice Mint Merkin of een Dope Fibers Glass Dope

Het wordt inderdaad een hele lijst. Het is even een investering, maar het resultaat zou er wel naar moeten zijn ;)
 

ArnoP

Detailing trainee
20 mrt 2021
82
45
Zuid-Oost Brabant
Je zou tussen stap 1 en stap 2 nog een iron remover kunnen toepassen om evt. vliegroest al voor het kleien weg te halen (en daar ook direct de velgen mee te behandelen zodat het daar ook weg is.
 
 • Leuk
Reactions: Revusion

Revusion

Detailing trainee
14 jun 2021
24
25
Heb de stappen wat aangepast. Is een Wax, zoals Natty's paste wax als topper, nog goed of heeft dit geen toegevoegde waarde voor de standtijd?
 

dennisdennis-12

Detailing guru
4 dec 2013
414
120
Dat stappenplan ziet er goed uit, ik heb nog wel een paar kleine aanvullingen/opmerkingen:
1. als shampoo zou ik eerder kiezen voor bijvoorbeeld dodo juice btbm, omdat je daar veel minder van nodig hebt.
2. reactivating glass cleaner zou ik niet gebruiken in het interieur. Als je een glasreiniger zoekt voor het interieur zou ik eerder kiezen voor bijvoorbeeld dodo juice of monello (zie post #11).
3. het voeden van het plastic van het exterieur kan ook prima met q2 tire. Voor het interieur zou ik dan eerder kiezen voor een wat minder vettige dressing dan autoglym. bijvoorbeeld de nanolex interior dressing of Gtechniq c6.
 

dennisdennis-12

Detailing guru
4 dec 2013
414
120
@Hean. Het is ook wel sterk afhankelijk van hoe je het gebruikt en het soort plastic (zoals bij elke dressing). Ik gebruik meestal (met bijna elke dressing) een licht vochtige mf-pad, waardoor het effect ook al subtieler is. Verder gebruik ik altijd maar heel weinig; ik hou namelijk ook absoluut niet van zo'n glanzend effect.
 
 • Leuk
Reactions: Hean

Revusion

Detailing trainee
14 jun 2021
24
25
Ik heb vandaag een aantal microvezeldoeken ontvangen (Monelle Peluche Bianco, Monello Piccolo Nero, The Rag Company Spectrum 420). Bij deze doeken lijkt het alsof ze twee "verschillende" kanten hebben. Is dat ook zo? En moet je ze ook voor een ander doeleinden gebruiken? De ene kant van het doek heeft langere vezels als de andere kant.