• Carclean.com - The Car Care Shop

  Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

  Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

  • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
  • Advies op maat door vakkundige medewerkers
  • Ongekend groot assortiment
  • Voor 21.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
  • Makkelijk betalen: iDEAL, PayPal, Credit Card, Mister Cash

Droogdoeken vergeleken - door Bart

Reinder

Detailing rookie
19 mei 2008
176
0
Bart, aanwezig op de Poets dag en actief lid van Z3forum.nl heeft dit onderzoek gedaan. Alle hulde aan Bart!

Tja zei:
Dan ga je een keer naar een poets-clinic en luistert goed naar alle uitleg. En kom je thuis met een paar droogdoeken. De één zweert bij de ene, de ander is lyrisch over het andere exemplaar, dus je hebt er twee gekocht... Hoe goed werkt zo'n ding nu eigenlijk? "Meten is weten" en daarom ging ondergetekende aan de slag met een emmer water en de keukenweegschaal.

Test

Vergeleken zijn de ouderwetse natuurzeem (die had ik nog, richtprijs: Sorbo natuurzeem 40x40 cm € 3,69), Mothers Microfiber Ultra-Soft Drying Towel (€ 23,99) en de kleine Cobra – The Guzzler Waffle Weave (€ 10,75). In eerste instantie is gekeken naar de toename van het gewicht als je de doek een halve minuut in een emmer water legt en daarna een halve minuut laat uitlekken (zie tabel). Dan loopt er nog wel water uit de doek. Dit moet toch wel zo'n beetje het maximale opneemvermogen zijn, dacht ik zo. Daarna zijn de doeken uitgewrongen (je wilt toch weten hoeveel je eruit krijgt…) en nog eens gewogen.

Nu is dit geen wetenschappelijk verantwoorde test en dus ook niet van tevoren uitgedacht. Want eenmaal aangeland in dit stadium van het experiment bedacht ik mij dat ik gewend ben de zeem gewoon uit te wringen en verder te gaan met zemen. Opeens leek dat maximale opneemvermogen zoals ik dat gemeten had niet meer zo'n relevante grootheid: wat je eigenlijk wilt weten is hoeveel de doek op kan nemen zonder dat het er weer uit loopt. Daarom zijn de doeken nóg eens ondergedompeld en heb ik ze daarna langer laten uitdruipen (ongeveer twee á drie minuten) totdat er vrijwel niets meer uitdrupt. En dit lijkt mij bij nader inzien een veel betere maat voor het opneemvermogen tijdens gebruik.

Resultaten
Overigens valt wel meteen op dat de zeem kennelijk de eerste keer na 30 seconden nog niet verzadigd was. De tweede keer naam deze nog eens 80 gram extra op!

Nu kun je op twee manieren naar dit resultaat kijken:
[*]wat is nu eigenlijk het droogvermogen van de doek (want ik wil tenslotte graag mijn hele auto drogen) of
[*]wat is het droogvermogen van het materiaal zelf (voor de theoretisch geïnteresseerden onder ons )?

Droogvermogen van de doek

De eerste keer (als de doeken droog zijn) is het opneemvermogen het grootst. Als je de doek daarna uitwringt kun je nog eens drogen. Dit laatste is het herhaald opneemvermogen in onderstaande tabel. Hier wordt ook niet meer uitgegaan van de opname na 30 s, maar van het Nat (druipvrij) opneemvermogen.

Opgenomen hoeveelheid water in gram.

Mothers staat bovenaan met een initieel opnamevermogen van maar liefst 840 gram water. De Guzzler (kleiner en lichter) ongeveer scoort de helft daarvan en de natuurzeem iets meer dan een kwart. Geen wonder dat je de hele auto in één keer kunt doen met Mothers.

Als je toch nog meer moet drogen en de doek tussendoor uitwringt, blijft Mothers aan kop. De Guzzler blijft ongeveer de helft ervan scoren en de zeem opnieuw iets meer dan een kwart.

Droogvermogen van het materiaal

De natuurzeem is kleiner (ca 1600 cm[sup]2[/sup]) en lichter dan de Guzzler (2400 cm[sup][sub]2[/sub][/sup]). En de Mothers droogdoek is nog eens veel groter (3050 cm[sup][sub]2[/sub][/sup]) en dikker. Geen wonder dat die meer op kan nemen. Maar wat is nu het verschil tussen de materialen zelf? Om daarvan een indruk te krijgen heb ik het droogvermogen uit de laatste tabel genormeerd door te delen door het (droge) gewicht van de doek.

Te drogen hangen

Na gebruik moeten de doeken drogen. Na één dag in de woonkamer waren de zeem en de Guzzler praktisch droog, Mothers voelde nog wat vochtig aan maar bevatte nog slechts 20 gram water.

Bespreking

Moeder natuur staat op eenzame hoogte als het gaat om puur opneemvermogen: een droge natuurzeem kan maar liefst vier en een half keer haar eigen gewicht aan water opnemen! En over de verhouding prijs/opneemvermogen zullen we het hier maar helemaal niet hebben.

De Mothers en de Guzzler hebben beide als voordeel boven de natuurzeem dat ze een niet-glad oppervlak hebben. Een eventueel zandkorreltje dat opnieuw is komen aanwaaien kunnen ze daardoor opnemen in hun reliëf en deze doeken zullen dus minder snel krassen veroorzaken.

Als je een gewassen auto wilt afdrogen, wint Mothers Microfiber Ultra-Soft Drying Towel op z'n (haar?) sloffen. Het is ook gelijk de grootste en zwaarste doek uit de test. Dat de doek groot is, kan gezien worden als een voordeel: je legt hem op het natte oppervlak en trekt hem er langzaam overheen. Droog. Klaar.
Dat de doek zwaarder is, is niet altijd even prettig, maar hij is nu ook weer niet zo zwaar dat het vervelend wordt.

Conclusie

Voor het afdrogen van auto's is de natuurzeem inmiddels voorbijgestreefd door synthetische materialen. U kunt hem echter met een gerust hart nog op de ruiten gebruiken. Om de auto af te drogen gaf de Mothers Microfiber Ultra-Soft Drying Towel uit deze test het beste resultaat.

[ rofl mode uit]
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Paultjuh

Detailing addict
16 mei 2008
579
62
is leuk om te lezen
jammer dat de miracle dryer en water magnet niet mee zijn genomen
maar dat is ook iets teveel van het goede om aan te schaffen voor een testje
 

Sven S8

Detailing rookie
15 mei 2008
1.372
0
Leuke test.

Wat de Miracle Dryer betreft: Daar kun je zelfs twéé grote auto's mee drogen weet ik nu uit de praktijk (zonder uitwringen). De doek weegt daarna een ton, dus hij neemt echt veel op. De Cobra Super Plush Ultimate Microfiber Towel lijkt het net zo goed te doen.

De Water Magnet is duidelijk minder in vergelijk met die twee. Het is een fijne doek waar ik lang plezier van heb, maar sinds ik de MD heb wordt ie gebruikt voor de binnenkant van de deuren, velgen etc. Toen ik hem nog wel voor de hele auto gebruikte moest ik hem toch twee á drie keer uitwringen. De MD heb ik nog nooit uitgewrongen.
 

Paultjuh

Detailing addict
16 mei 2008
579
62
haha bij mij net zo, heb 2 mmiracle dryers maar heb er pas 1 gebruikt
de water magnet is bij mij ook gedegradeert toch velgendroog doen
 

Hunter

Detailing rookie
23 mei 2008
157
0
Helemaal hetzelfde... Althans, heb 1 doek en dat is meer dan genoeg...
 
Laatst bewerkt door een moderator: