• Carclean.com - The Car Care Shop

  Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

  Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

  • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
  • Advies op maat door vakkundige medewerkers
  • Ongekend groot assortiment
  • Voor 21.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
  • Makkelijk betalen: iDEAL, Credit Card, Mister Cash

pH12 geschikt voor onderhoudswasbeurten?

Jenny2

Detailing rookie
12 mrt 2023
15
15
Voor de prewash wordt veelal Bilt Hamber touch less aanbevolen.
Nu zie ik dat deze prewash een pH-waarde van 12 heeft.
Is een neutrale pH-waarde (rond 7) eigenlijk niet beter voor onderhoudswasbeurten?

Mijn auto heeft een Gyeon coating.
 

RoCo

Detailing guru
19 apr 2020
2.362
175
Omgeving Breda
Wat beter is durf ik niet te zeggen maar kan je wel vertellen dat je van de pH waarde an sich niet hoeft te schrikken. Op het forum is er al meerdere malen aangegeven dat Bilt-hamber touch-less (en auto-foam) veilig en prima te gebruiken is en geen extra afbreuk doet, laat staan aan een coating.

De werking van Touch-less is daarbij precies waarvoor het bedoeld is: losweken van grove vervuiling zodat je daar niet een handschoen overheen haalt tijdens de aanraakfases. Dat zou namelijk wél afbreuk doen aan je coating.
 

Jenny2

Detailing rookie
12 mrt 2023
15
15
Ah, duidelijk! Bedankt, @RoCo.
Ik had ‘m ook al aanbevolen gekregen en hij stond al in mijn online verlanglijstje maar toen zag ik ineens dat die Bilt-Hamber zo basisch is en was ik even in verwarring.
Misschien dat zuur heftiger is voor de lak/coating. Een zure shampoo is me aangeraden voor het moment dat de coating het niet meer zo lekker lijkt te doen (met als oorzaak opgebouwde vervuiling) en is zeker niet geschikt voor onderhoudswasbeurten, zo heb ik geleerd.
 
 • Leuk
Reactions: RoCo

Redhouse

Detailing chief
8 feb 2022
285
88
42
Hendrik-Ido-Ambacht
Het zijn de inhoudsstoffen die beschermlaag aantasten of niet, minder de ph-waarde. Zeker de synthetische waxen (sealants) van tegenwoordig zijn minder gevoelig voor hogere ph waarden dan met natuurlijke / carnaubawaxen.

Hieronder test in hoeverre BH autofoam en Touchless wax of sealant aantast. Je ziet dat natuurlijke wax redelijk snel aangetast wordt maar synthetische wax nagenoeg niet. Bij BH Autofoam die ph:12,7 wordt wax zelfs nog iets minder snel aangetast als BH Touchless die ph:12 heeft.


Ik verwacht dus dat coating helemaal geen last heeft van BH autofoam en Touchless. Autofoam heeft trouwens iets van opfrissend effect van wax (zorgt dat die iets schoongewassen wordt waardoor die goed blijft werken).

Denk niet dat je elke keer met alkalisch foam hoeft te gebruiken, misschien alleen bij veel vervuiling of eens in zoveel tijd. Maar goed ben geen coating specialist, dus misschien dat anderen met wel coating-ervaring hier anders over denken..
 

Cordoba

Detailing guru
6 jul 2012
4.023
193
61
pH-waarde is wel degelijk belangrijk met het oog op verloop van chemische reacties, pH 13 is bijvoorbeeld genoeg om in 5-6 weken tijd een tuinslang te laten verpulveren! Er is alleen een verschil, als je een middel verdunt met water (met pH 7) dan verandert de pH-waarde van de foam die je toepast ook, als je de mengverhouding tussen je middel en water weet, kun je ook de pH van de foam uitrekenen zoals je deze toepast.

Daarnaast zijn er niet voor niets fabrikanten van prewash middelen die nadrukkelijk aangeven dat hun prewash bijvoorbeeld maximaal 10 minuten mag blijven zitten voor ie afgespoeld moet worden. (bij langere blootstelling kan ook lakschade ontstaan)
 
 • Geweldig
Reactions: Jenny2

Quantoxx

Detailing guru
Tester of Bling
4 mei 2015
14.242
193
33
Leersum (Utrecht)
Dus je kan aan de slag, Jenny. ;)

- Touch-Less kan je prima als onderhouds-foam gebruiken. Zoals @RoCo aangeeft; De verdunning aanpassen.

- Je kan op het forum zoeken naar hoe je een PIR (Panel Impact Ratio) kan berekenen, zodat je weet welke verhouding er daadwerkelijk op de auto terechtkomt.

- Een degelijke coating, zoals die van Gyeon, hebben veelal een prima pH-tolerantie. (Vaak 2 - 11)

- pH-waarden zijn een factor om niet buiten wegen te laten, maar vaak zijn het ook de detergenten in een foam die meer impact kunnen hebben.
 
 • Geweldig
Reactions: Jenny2

Ric325i

Detailing guru
20 aug 2013
4.045
193
Ik heb op Gyeon pure met enige regelmaat middelen als valer pro combo 2 en bilthamber foam gebruikt en zelf geen negatieve ervaringen achteraf.
 
 • Geweldig
Reactions: Jenny2