+1 voor
@The Joy Of Detailing .
Ik lees over testspots, doe je hier alle stappen op? of alleen de grove?
Het maken van een testspot doe je om te checken welke grofheid je nodig hebt om de boel te corrigeren. Je kan meteen beginnen met een grove combi van pad + polijstmiddel, waarmee je misschien alles in één keer corrigeert, maar dit is misschien helemaal niet nodig waardoor je;
* ... meer blanke lak verwijderd dan nodig.
* ... onnodig moet afschalen naar een fijnere combi's.
Je begint met de fijnste combi en polijst een klein werkvlak. Hierna bekijk je wat je met deze stap hebt kunnen behalen.
Ben je zo klaar? Mooi zo! Is er weinig gebeurd? Dan kan je een grovere combi pakken. Is er wel wat gebeurd, maar kan het nog wel een nieuwe poging gebruiken? Dan kan je met dezelfde combi nogmaals polijsten of overwegen om een stapje grover te gaan.
Ik heb de volgende producten waarmee ik aan de slag ga.
Eerst afspuiten en dan in de
Monello foam en weer afspuiten
Monello Non Ferro en dan weer afspuiten? Velgen ook in de
non Ferro
Wassen met Poor boys Slick en afspuiten
Klei van
Monello met de
monello perfetto
Afspuiten en drogen? en
Gyeon Prep?
Ik zou dit stappenplan iets wijzigen;
(1) Droge auto volledig infoamen - Foam zijn werk laten doen - Afspuiten HD.
(2) Velgen:
- Velg #1 insprayen met
NonFerro - Enkele minuten in laten werken.
- Velg #2 insprayen.
- Velg #1 met een natte kwast + natte velgbedborstel boenen.
(Zo verdeel je het product nogmaals en her-activeer je het. Schuimt nu. Opnieuw laten inwerken)
- Velg #3 insprayen
- Velg #2 met een natte kwast + natte velgbedborstel boenen.
- Velg #1 afspoelen.
(Zodat de NonFerro + vuil niet helemaal indroogt)
- ... etc etc.
Zo geef je bij elke velg tijd om de
NonFerro te laten inwerken, te boenen, opnieuw in te werken na her-activatie en af te spoelen. Het is even de feeling er voor krijgen, maar zo sta je nooit echt stil en kunnen dingen niet indrogen.
(Gisteren sinds lange tijd weer een auto uitgebreid gewassen en het stappenplan zat niet lekker meer in mijn systeem
)
(3) Handwas - Afspuiten
(4) Kleien
- Uiteraard werk je niet in de barre zon, maar als het warm is kan je glijmiddel opdrogen als je in één keer de hele auto doet. Bij voorkeur houd je dus de tuinslang o.i.d. bij de hand zodat je kan spoelen voordat de boel opdroogt. (Ligt natuurlijk aan de temperatuur)
(5) Drogen
Dan het polijsten.
Stap 1 (belangrijkste met meeste resultaat begreep ik, langzaam over de lak gaan)
Gele Pad
- Monello Veloce - Stand 6
Stap 2
Monello Mezzo groen of oranje pad
(is deze stap nodig?)
Stap 3
Witte pad
- Monello Finale - Stand 4
Stap 4
Gyeon prep - Zwarte Pad
Poorboy's Black Hole - Stand 3
Stap 5
Rode Pad
- Poorboy's EX-P Sealant - Stand 2
Is dit een beetje de juiste volgorde? En ben je dan niet 3 dagen bezig met zoveel stappen?
Ook hier zou ik enkele dingen wijzigen:
* Met welk polijstmiddel je kan beginnen hangt dus af van wat er nodig is voor jouw lak. (Hardheid van de lak en de mate van defecten) Zo is
Veloce - Gele pad - Snelste machinestand het meest grove wat je kan doen en dit kan inderdaad de meeste correctie geven. Maar... Wanneer een medium-combi al genoeg correctie geeft, dan is dit al voldoende en dus geeft dit het meeste resultaat.
* Wanneer je begint met een grove combi, dan slijp je de lak dus grof en corrigeer je. Echter zal je eigenlijk ook dusdanig grof slijpen dat er vaak een 'waas'' ontstaat.
(Denk aan een grove houten balk die je glad wilt schuren: Je begint met een grove korrel schuurpapier om de balk al flink glad te maken, maar je zal schuurkrassen zien. Daarom pak je een schuurpapier met een iets fijnere korrel en schuur je de schuurkrassen weer weg van het vorige papier en word de balk nóg gladder. Vervolgens pak je een fijn schuurpapier en schuur je de balk op tot hij spekglak is en dus ideaal)
Mijn vooroordeel is dat jouw Audi-lak wel eens flink hard kan zijn en je de grofste combi nodig zal hebben. Mooi ''afschalen'' naar een fijner product totdat je bij de fijnste uitkomt is dan wel gewenst voor het mooiste resultaat. Elke stap duurt ook even lang omdat je elke keer moet slijpen. Hoe grover nodig is, hoe meer stappen er nodig zijn.
Dus het stappenplan zou kunnen zijn:
(1) Benodigde combi van polijstmiddel + pad om te corrigeren.
(2) Benodigde combi's om af te schalen.
... Ontvetten met Prep doe je
OOK tijdens het polijsten om je werk te controleren. Dit doe je niet machinaal en met een machinepad, maar door enkele sprays Prep op een doek te spuiten en je werkvlak af te nemen. Vervolgens wrijf je na met een droge zijde van je doek of een tweede schone doek.
(3) Ontvetten, als voorbereiding op de sealant.
(4) Aanbrengen sealant (Machinaal is een mogelijkheid, maar je zal niet overal lekker bij kunnen komen. Een handpad erbij is dan wel handig. Volledig handmatig smeren is uiteraard ook mogelijk en voor velen juist de kers op de taart. (Therapeutisch

)
Aanbrengen doe je flinterdun. Teveel smeren kost je simpelweg meer product waarvan je het merendeel weer afneemt.
(Er blijft alleen een flinterdun laagje daadwerkelijk plakken) Teveel smeren betekent ook dat je aardig moet buffelen om het uitgewreven te krijgen en dat is wederom zonde.
Zoals je kunt zien heb ik de Glaze-stap overgeslagen. In mijn opinie zal dit weinig tot geen nut hebben op een lak die al in goede staat is gebracht door het polijsten.
Daarbij zal met name een sealant beter kunnen hechten op een brandschone lak en niet op de vette laag die een glaze creëert.
Goed polijsten kost tijd, maar dan krijg je er ook zeker wat voor terug.

Hoelang je met het polijsten bezig bent, dat hang uiteraard af van hoeveel stappen er nodig zijn én hoeveel jij vind dat er nodig zijn.
Wat betreft de snelheid waarmee je de machine beweegt: Ja, deze is altijd hetzelfde. Alleen de snelheid van de machine verschilt per stap. Hoe grover de combi, hoe hoger de snelheid:
Veloce - Geel (6)
Mezzo - Oranje (5)
Finale - Wit (4)
Bij het aanbrengen van wax/sealant/glaze zo'n (2-3)
(Langzaam bewegen - machine snel = Product inwerken)
(Snel bewegen - machine langzaam = product achterlaten / verdelen)