• Carclean.com - The Car Care Shop

  Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

  Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

  • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
  • Advies op maat door vakkundige medewerkers
  • Ongekend groot assortiment
  • Voor 21.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
  • Makkelijk betalen: iDEAL, Credit Card, Mister Cash

Volledig exterieur stappenplan machinaal (DAP500/900) ***20-11-15 Update geplaatst***

Dibbuz

Bastard of Bling
Medewerker
Tester of Bling
6 apr 2008
7.259
198
42
***DISCLAIMER***Dit is een stappenplan dat IK aan zou raden, dat wil niet zeggen dat andere producten niet goed zijn of niet kunnen werken***DISCLAIMER***


De basis is het wassen met een microvezelhandschoen of microvezelspons, 2 emmer systeem, goede shampoo en een goede droogdoek.
Ik heb een uitleg gemaakt waar het wassen en waxen en het nut van een 2 emmer systeem:
How To Wash & Wax


Stap1 Wassen
Wat is goede shampoo? Vele shampoos zijn zeer geschikt om de lak veilig te kunnen wassen.
Belangrijk is om de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Doe je dit wel dan bestaat de kans dat de waxlaag onnodig aangetast wordt.
Let op bij Amerikaanse merken, vaak wordt daar de dosering naar mijn mening behoorlijk overdreven. Bijvoorbeeld bij Mother's en Meguiar's. Zij adviseren ~30ml per ~3,8L water.
Dus met een emmer van 12 liter sop heb je 120ml shampoo nodig, begin met 30ml en voel met je vingers in het water, als het een beetje gladdig aanvoelt is het goed.

Diverse goede shampoos:

conv_3099-jpg.2629.jpg


Van links naar rechts:
-Mothers Wax
Californa Gold Car wash (verkrijgbaar in 473, 946 en 1892ml)
-Poorboy's World
Super Slick & Suds (verkrijgbaar in 120, 946 en 3780ml)
-Monello
Lavare (verkrijgbaar in 250 en 500ml)
-Gyeon
Q2M Bathe (verkrijgbaar in 400 en 1000ml)
-Dodo Juice
Born to be Mild (verkrijgbaar in 100, 250, 500 en 1000ml)
-Nanolex
Pure Shampoo (verkrijgbaar in 500 en 1000ml)

Wassen met een microvezelhandschoen, schaapsvachthandschoen of microvezel spons. Schapenvacht zou veiliger moeten zijn maar onderhoud van deze mitts zijn vrij lastig.
Bij niet goed onderhouden kan deze snel stuk gaan. Bovendien zijn er sinds kort speciale mitts zoals de Gyeon Q²M Smoothie die ook heel glad over de lak gaan zoals een wollen mitt.
Wollen mitts raken hier daardoor hun voornaamste voordeel kwijt.

conv_3100-jpg.2630.jpg


Van links naar rechts:
-Monello
Wash Mitt
-Meguiar's Microfiber Thick Wash Mitt
-Gyeon Q2M Smoothie
-Monello Thick Mitt
-Dodo Juice Supernatural Short Hair Washmitt
-Monello Sponge


Daarna de auto drogen met een droogdoek. Hierin zijn ook verschillende soorten:
-Wafelstructuur; neemt goed water op en glijdt makkelijk over de lak. Door de afwezigheid van haartjes meer kans op swirls bij achtergebleven vuil. (type 1)
-Microfiber plush doek, zachter dan de wafel en kan meer opnemen. (type 2)
-Speciale gesloten vezel droogdoeken. Deze glijden makkelijker over de lak met minder kans op swirls en marring maar zijn tot nu toe maar aan een kant te gebruiken.(type 3)


conv_3101-jpg.2631.jpgVan links naar rechts:
-Gyeon Q2m Soft Dryer (type 2) 60x80cm
-Poorboy's World
Waffle weave Drying Towell (type 1) 60x90cm
-Monello
Senza Acqua (type 2) verkrijgbaar in 45x45cm (single en 3-pack) en 70-80cm
-Gyeon Q2M
Silk Dryer (type 3) verkrijgbaar in 50x55cm en 70x90cm

Wash FAQ:
-Moet de shampoo meteen in de emmer?
Nee, de shampoo gaat halverwege in de emmer, zo voorkom je dat het aan de bodem blijft plakken en je emmer al vol met schuim zit als de emmer half vol is.

-Mag ik druk zetten met de washmitt/spons?
Probeer dat altijd te voorkomen, hoe minder druk hoe minder kans op swirls.

-Moeten de mitt en doek altijd gewassen worden na gebruik?
Heeft de voorkeur van wel, kan zijn dat als de wagen maar licht vervuild is dat een handwasje voldoende is. Bovendien zou een droogdoek eigenlijk niet vies mogen worden.
Is dat wel het geval dan heb je niet goed gewassen.

-Is meer schuim altijd beter?
De hoeveelheid schuim hoeft niets te zeggen over de kwaliteit. Het zijn schuimopwekkers die je ziet en het schuim kan doodslaan in je emmer als er teveel vet in de emmer komt.
Probeer de hoeveelheid schuim los te zien van de kwaliteit al is meer schuim natuurlijk wel vaak meer fun.Dibbuz's choice:
-Niets zo persoonlijk als een shampoo. Ik probeer elke keer een andere shampoo, dat maakt het ook een beetje leuk. Favoriete voor mij zijn de Monello Lavare, Dodo Juice Born to be Mild, Gyeon Q²M Bathe en de Nanolex Pure Shampoo.
Dit zijn shampoos zonder toevoegingen zoals conditioners en bescherming. De Mothers is echt een bang-for-buck shampoo. Vergelijkbaar met de Meguiar's Gold Class alleen dan veel goedkoper.

-Wollen washmitt's gebruik ik niet meer, ik heb een Gyeon Q²M Smoothie voor het lakwerk boven de stootstrips en een Monello Thick Mitt voor de onderkant. De Thick Mitt pakt meer vervuiling op en de onderkant wordt over
het algemeen een stuk viezer. Helemaal top is het als je een aparte (oude) mitt gebruikt puur voor de dorpels. Dat zijn echte zandvangers en zand wil je liever niet op verspreiden over het meest zichtbare deel van je lak.

-Droogdoeken toppers zijn de Monello Senza Acqua en de Gyeon Q²M Silk Dryer. Deze laatste gaat bijzonder makkelijk over het lakwerk en als je gevoelige lak hebt is dat dé doek die je moet hebben.

Zie ook mijn impressie van de Gyeon Q²M Smoothie en Silk Dryer:

Stap 2 Kleien:
Met kleien haal je al het hardnekkige vuil dat na het wassen op de lak achterblijft. Op het eerst gezicht lijkt je lak schoon maar als je met je vingertoppen over de lak gaat dan voel je allerlei onregelmatigheden, vuil dus.
De klei neemt al dat vuil op en zorgt voor een perfect gladde lak en een goede voorbereiding voor het polijsten van de lak.
Bovendien wil je vooral niet dat deze hardnekkige verontreinigingen mogelijk tijdens het polijsten los komen en door je polijstmachine over de lak worden bewogen met verse krassen als resultaat.

Klei heb je in verschillende gradaties, mild, medium en sterk. Hoe sterker een klei hoe makkelijker de vervuiling los komt.
Maar een sterkere klei geeft meer kans op marring (doffige vlekjes in de lak), deze zijn met de mildste polijststap al te verwijderen dus als je gaat polijsten is marring geen enkel probleem.
Klei is los te verkrijgen als je al een detailspray hebt of in een voordige kit.
Diverse kits waarmee je direct alles in huis hebt om te kleien, al deze kits zijn milde clays.

conv_3102-jpg.2632.jpg


Van links naar rechts:
-Meguiar's
Smooth Surface kit
-Mothers Wax California Paint Saving System
-Monello Dolce Verde Klei set

Demonstratie video voor het kleien:

Losse klei en sprays. Er is onderscheid tussen clay en detailsprays en clay en zogenaamde "dedicated claylubes". Het verschil is dat detailsprays ook voor andere toepassingen zijn te gebruiken.
Dedicated calylubes zijn zeperig en zijn alleen voor het kleien te gebruiken. Ze zijn vaak wel zuiniger in gebruik en gladder op het lakwerk. Let erop dat niet alle klei soorten met claylubes om kunnen gaan.
Bijvoorbeeld de Meguiar's en Mothers clay, gebruik je deze met een dedicated claylube dan smelten ze. Gebruik dus altijd de bijbehorende clay met je claylube.

conv_3103-jpg.2633.jpgVan links naar rechts:
-Poorboy's World
Spray and Wipe Verkrijgbaar in 120,473, 946 en 3780ml *detailing spray*
-Poorboy's World
Clay Lube Verkrijgbaar in 473, 946 en 3780ml *dedicated clay lube*
-Poorboy's World
Poly Elastic Clay 200gram
-Auto Finesse
Clay Bar 200gram
-Auto Finesse
Glide Clay Lube 500ml *dedicated clay lube*
-Monello Perfetto Detailing Spray 500ml *detailing spray*

-Monello Dolce Verde Klei 150gram
-Dodo Juice Born Slippy Clay Lube 500ml Verkrijgbaar in 1:10 concentraat van 250, 500 en 1000ml *dedicated clay lube*
-Dodo Juice
Supernatural Fine Detailing Clay 3x80gram
-Dodo Juice
Supernatural Medium Detailing Clay 3x80gram
-Dodo Juice
Supernatural Heavy Black Detailing Clay 2x90gram


Klei FAQ:
-Is het nodig om de klei na gebruik weg te gooien?
Vaak kan met een stukje klei meerdere auto's doen, zodra je geen schoon stukje meer kunt kneden wordt het tijd om er afscheid van te nemen

-Kan ik kleien met water en shampoo?
Er zijn mensen die dat inderdaad doen, zou het zelf altijd met een detailspray doen. Opgedroogde shampoo kan vlekken geven en een detailer is lubricerender dan water met shampoo.
Niet elke klei kan met water en shampoo overweg!

-Moet de auto gewassen worden na het kleien?
Hoeft niet, mag wel uiteraard. Na een dedicated clay lube is het vaak wel noodzakelijk

-Welke klei is nu beter, zacht medium of hard?
Als je toch gaat polijsten dan is de medium klei de meest voor de hand liggende keuze, eventuele marring wordt toch weggehaald en je bent sneller klaar dan met een zachte klei.
De heavy clay wordt eigenlijk alleen nog maar gebruikt als er verfspetters op het lakwerk zitten.


Dibbuz's Choice:
De Monello kleiset heeft de beste papieren als je toch gaat polijsten, goede klei, detailspray, zachte doek en een groot formaat opbergdoosje maakt deze kit tot mijn favoriet.
Als je echt een zachtere klei zoekt dan is de Mother's kit een aanrader. Ben je een detailer kijk dan naar een concentraat dedicated clay lube of een claymitt.
Met de claymitt was je de auto nog een keer na je normale wasbeurt maar dan met de mitt. Veel sneller, ~80% van het resultaat van het kleien maar je moet daarna wel polijsten
om de marring te verwijderen.


Stap 3 Polijsten
Nu komt de stap die echt hét verschil gaat maken: polijsten. Hiermee haal je vervuiling uit je lak, verwijder je swirls en lichte krasjes en optimaliseer je de diepere krasjes.
Met diepere krasjes bedoel ik krasjes die je kan voelen met je nagel, je kan proberen ze helemaal weg te halen maar dat is niet zonder risico. Lak is niet oneindig en het houdt ergens op.

Er zijn meerdere pakketten beschikbaar. De pads zijn in alle pakketten van Monello omdat deze het best zijn verlijmd.
De polijstmiddelen zijn van Monello of van Scholl Concepts. Bij de Monello kan je kiezen tussen een Lite Edition met medium en lichte polish en een Power Pack met grof, medium en fijn, extra doeken en een pad voor glaze/wax.
De Scholl pakketten zijn met een grof-fijn combinatie van S3 Gold (grof) en S30 (fijn), extra pad voor wax of glaze en extra doeken.

Het verschil tussen de DAP500 en de DAP900 is het vermogen (500 watt om 880 watt) en de DAP900 is ergonomischer.
Alles is onder 1 hand te bedienen, bij de DAP500 is dat wat lastiger.

Links de DAP500 Pakketten en rechts de DAP900 pakketten (Power Pack en Scholl pakketten).

conv_3129-jpg.2634.jpg

Er zijn vele merken polijstmiddelen waarvan ik er een paar heb uitgekozen:

conv_3130-jpg.2636.jpg


Monello:
Duits polijstmiddel met ronde keramische knikkertjes. Zeer effectief en fantastische finish.
De serie bestaat uit 3 polijstmiddelen:
-Veloce: Grof polijstmiddel voor het aanpakken van krasjes en diepe swirls op harde lakken. Finisht verbazingwekkend goed.
-Mezzo: Medium polijst voor het verwijderen van swirls en optimaliseren van lichte krasjes. Op lichte kleuren kan je hier perfect mee finishen.
-Finale: mild polijstmiddel voor het optimaliseren van glans. Verwijdert eigenlijk geen lak meer. Ideaal product voor het verwijderen van je oude wax en wat extra glans.

Scholl Concepts:
Duits polijstmiddel met poeder technologie. Gemakkelijk in gebruik. Hoe hoger het getal hoe milder het polijstmiddel in de S-serie.
Met name de S3 en S30 zijn toppers.S3-S17+-S30+ zijn vergelijkbaar in grofte met Veloce-Mezzo-Finale. S40 is nog milder en meest geschikt voor donkere lakken.

Wolf's Chemicals:
Redelijk onbekend, makkelijk in gebruik en zeer gunstig geprijsd. Niet zo effectief als Monello en Scholl voor de zwaardere middelen.
In 4 gradaties verkrijgbaar.

Meguiar's:
Amerikaans polijstmiddel. Hier moet je van houden, de een vindt het fantastisch, de ander kan er niet mee werken.
Er wordt gebruik gemaakt van Super Micro Abbrasive Technology (SMAT). Kleine korreltjes die niet of nauwelijks afbreken. Stoppen dus wanneer het lakdefect weg is.
Erg vettig en daardoor kan er flink wat verborgen worden.

Het is een kwestie van proberen welk middel het beste bij je past. Er zijn niet voor niets pakketten met Monello en Scholl.
Deze geven ook bij een minder optimale werkwijze een goed resultaat.

Het is wel verstandig om ongespoten kunststof en rubbers af te plakken om te voorkomen dat deze wit uit zullen slaan van het polijstmiddel.
Gebruik de blauwe 3M tape (beschikbaar in 18, 24 en 36mm) of de groene Colad Aqua Dynamic (beschikbaar in 19, 25, 38 en 50mm) tape.
conv_3106-jpg.2635.jpg


Polish FAQ:
-Welk pakket heb ik nodig?
Dat is een lastige vraag omdat het deels ook persoonlijke voorkeur is. Beide pakketten zijn in ieder geval geen miskoop. Persoonlijk vind ik de Monello polijstmiddelen net wat effectiever op de harde Duitse lakken.
De Scholl Concepts polijstmiddelen zijn iets makkelijker in gebruik en vaak is 2 stappen genoeg voor een goed resultaat. Wel is het een stuk duurder per fles dan de Monello polijstmiddelen.

-Is afplakken echt nodig?
Ik vind van wel, het schoonmaken kost meer tijd dan het afplakken. Heb je grote kunststof bumpers, plak dan niet de hele bumper af maar hang er krantenpapier over (ook over de banden!) of haal van het tape met folie bij de bouwmarkt en plak de tape óver de 3M tape. Grotere boterhamzakjes kan je gebruiken voor ruitenwissers en spiegelkappen.

-Ik krijg niet het gewenste resultaat, wat doe ik fout?
De meest gemaakte vergissingen zijn te lang doorgaan zonder reinigen, teveel druk zetten en/of te snel bewegen. De kunst met een DAP is juist langzaam bewegen. De lak verbranden is vrijwel onmogelijk.

-Hoe reinig ik de pads tussendoor?
Haal ze voorzichtig van de machine. Trek aan het velcro en niet de pad zelf. Spoel de pad uit met warm water en goed uitknijpen. Daarna op de DAP op stand 1-2 een paar minuten laten draaien.
Let op, het spettert dus niet in de buurt van je net gepolijste auto. Wrijf nooit op de velcro kant dan kan de pad minder goed hechten op de steunplaat.


Dibbuz's Choice:
Met een polijstmiddel haal je net wat beter resultaat dan alleen een paintcleaner, deze heeft dus bij mij bijna altijd de voorkeur.
Ben je lichamelijk niet optimaal kies dan altijd voor een paint cleaner of overweeg een dual action machine, het moet wel leuk blijven.

Stap 4 Voeden
Nu de lak helemaal schoon is en open staat is het tijd om de oliën die verloren zijn gegaan aan te vullen en een showcar glans te creëren.
Een glaze maakt de lak wat donkerder of geeft meer reflectie, swirls en andere lichte lakimperfecties kunnen worden opgevuld (deze zijn niet weg!).
Niet te gebruiken als je een lakcoating aan gaat brengen!

Diverse soorten:

conv_3107-jpg.2637.jpgVan links naar rechts:
-Poorboy's World
Black Hole.Verkrijgbaar in 120, 473 en 946ml.
-Poorboy's World
White Diamond. Verkrijgbaar in 120, 473 en 946ml.
-Auto Finesse
Ultra Glaze 500ml.
-Mothers Wax
Micro-Polishing Glaze 473ml.
-Meguiar's
Deep Crystal Polish 473ml.
-Dodo Juice
Lime Prime Lite. Verkrijgbaar in 250 en 500ml.

De meeste glaze producten werk je in tot de lak weer een beetje gaat glanzen, even laten zitten en dan rustig afnemen met een goede microvezeldoek.
Gebruik hiervoor een schone(!) zwarte finishing pad of een rode applicator.
Gebruik vooral erg weinig, als er ergens "less is more" van toepassing is dan is het wel in het detailing.
Poorboy's maakt onderscheid in donkere (Black Hole) en lichte (White Diamond) kleuren, de rest is voor alle kleuren.

Demonstratie video voor het aanbrengen van een glaze:

Glaze FAQ:
-Heeft het nu om twee laagjes aan te brengen?
Nee, de tweede applicatie zal de eerste weer verwijderen.

-Kan ik elke wax gebruiken i.c.m. een glaze?
Nee, niet elke wax is te gebruiken met een glaze. Een wax met cleaners zal de glaze weer verwijderen. Het is dus belangrijk om een pure wax of sealant te nemen.
Glaze van merk A en een pure wax van merk B kan in bijna alle gevallen prima gebruikt worden.


Dibbuz's Choice:
Black Hole voor donkere kleuren is altijd al een topper geweest. De Ultra Glaze is mooie algemene glaze.
Onderschatte glaze is de Mother's Wax Micro-Polishing Glaze, deze doet het vooral goed op donker. Zeker qua prijs erg interessant.Stap 5 waxen
Deze stap zorgt voor de bescherming van de glans die verkregen is in de vorige stappen.
Het is niet zozeer de wax die de glans bepaalt maar de voorbereiding. Zie de wax als de kers op de taart.
Je bepaalt alleen hoe mooi de kers is.

Er zijn grofweg 3 soort wax: natuurlijke carnaubawax, wax op polymerenbasis en een hybride (natuurlijk en polymeren).
Een polymeren wax zal over het algemeen langer blijven zitten, een carnaubawax geeft een warmere glans en is op te wrijven (hierover later meer) en de Hybride heeft het beste van twee werelden.

Vloeibare waxen:

conv_3108-jpg.2638.jpg


Van links naar rechts:
-Poorboy's World
Natty's Liquid Blue. Verkrijgbaar in 473 en 946ml. *Natuurlijke wax*
-Poorboy's World EX-P pure sealant. Verkrijgbaar in 120, 473 en 946ml. *Polymeren wax*
-Mothers Wax
California Gold Pure Brazilian Carnauba Wax 473ml. *Natuurlijke wax*
-Meguiar's
Ultimate Liquid Wax 473ml. Met pad en doek. *Polymeren wax*
-Collinite
Liquid Insultator Wax no.845. *Hybrid wax*
-Scholl Concept
W6+ Crystal Wax 250ml . *Hybrid wax*


Een aantal instapwaxen:

conv_3109-jpg.2639.jpgVan links naar rechts:
-Poorboy's World
Natty's Paste Wax. Blue voor donkere kleuren, de gewone voor lichte kleuren en de rode is een speciale editie met net wat meer carnauba, beide zijn pure waxen en te gebruiken over een glaze.
-Wolf's Chemicals
Wolf's Moon. Pot op de foto is niet de juiste.
- Collinite
Super Double Coat Wax no. 476.
-Soft99
Fusso 12months wax. (let op: op de pot staat "up to 12 months". Tot 12 maanden dus is het meest optimale geval.
-Mothers Wax
California Gold Synthetic Wax.
-Mothers Wax California Gold Pure Brazilian Carnauba Wax.
-Dodo Juice Basic of Bling Hybrid Wax.

Pure waxen uit het middensegement:
conv_3110-jpg.2640.jpg


Van links naar rechts:
Voor alle kleuren: Hard Candy (hard) en Rainforest Rub (soft)

Dodo Juice Hard Candy
Dodo Juice Rainforest Rub


Voor donkere lakken: Blue Velvet (hard) en Purple Haze (soft)
Dodo Juice Blue Velvet
Dodo Juice Purple Haze


Voor warme kleuren: Banana Armour (hard) en Orange Crush (soft)
Dodo Juice Banana Armour
Dodo Juice Orange Crush


Voor lichte kleuren: Diamond White (hard) en Light Fantastic (soft)
Dodo Juice Diamond White
Dodo Juice Light Fantastic

Collinite Marque d' Elegance no.915

Wolf's Chemicals Full Moon Pot op de foto is niet de juiste.
Wolf's Chemicals Blood Moon

Deze waxen zijn allemaal te gebruiken na een glaze.

Hogere segment:
conv_3111-jpg.2641.jpgVan links naar rechts:
-Autoglym
High Definition Wax. Inclusief pad en doek.
-Dodo Juice Purple Haze Pro Hybrid.
-Dodo Juice Blue Velvet Pro Hybrid.
-Dodo Juice Supernatural 2.0 wax Pure Carnauba Wax.
-Monello Ibrido Hybrid Wax.
Deze waxen zijn allemaal te gebruiken na een glaze.

Demonstratie video voor het aanbrengen van een wax:

Wax FAQ:
-Is een duurdere wax nou ook echt veel beter?
De ingrediënten zijn wel van betere kwaliteit maar het is niet zo dat een wax die twee keer zo duur is ook twee keer zo goed. Net zoals met veel producten betaal je veel meer voor net dat beetje extra kwaliteit.
De voorbereiding is veel belangrijker, het budget kan beter gebruikt worden voor een betere voorbereiding dan dat je het in een dure wax stopt.

-Hoe lang blijft een wax zitten?
Dat kan sterk verschillen en is afhankelijk van vele factoren zoals het weer, hoe vaak je wast, waarmee je wast.
Een carnaubawax blijft ongeveer 2-3 maanden zitten, een hybrid en sealant houden het wel uit tot 6 maanden.


Dibbuz's Choice:
Qua vloeibare waxen is de Collinite Liquid Insulator 845 een topper, de EX-P van Poorboy's World is ook een mooie sealant en heel makkelijk te verwerken.
Voor het instapsegement zijn de Natty's waxen een aanrader in de zomer.Voor de winterperiode is de Super Double Coat 476 van Collinite erg goed. De Soft99 Fusso is een nieuwe wax er gaan goede verhalen over op het internet maar
ik heb ook mensen gehoord die snel last hebben van vlekken met deze wax. Deze wax ruikt erg chemisch.

In het middensegment heeft een Dodo wax de voorkeur in de zomer. Makkelijk in gebruik, ruikt bijzonder lekker en geeft een hele mooie glans. Duurzaamheid is niet het speerpunt van deze wax. Als je duurzaamheid zoekt kan je beter
kijken naar de Supernatural Hybrid, Marque d' Elegance of de Full Moon van Wolf's.

Het hoger segment zit je eigenlijk altijd goed. De Ibrido heeft zich erg goed bewezen maar de Autoglym is een beetje onderschatte wax in die prijsklasse.
De Supernatural Wax bevat de meeste carnauba maar is daardoor minder makkelijk te verwerken dan de anderen.


Coatings:
Coatings bieden net als waxen en sealants bescherming voor je lak alleen op een compleet ander niveau. Ze blijven veel langer zitten tot wel 2 jaar afhankelijk hoeveel je rijdt.
Duurzaamheden tussen verschillende merken kunnen gigantisch uiteen lopen. 5-10 jaar is geen uitzondering alleen is dat vrijwel niet te halen voor een dagelijkse auto als je deze een beetje netjes bij wilt houden.
Bij dagelijks gebruik komt er toch ijzerslijpsel, boomhars en andere vervuiling vast te zitten die je toch wilt verwijderen en dat is lastig zonder de coating aan te tasten.
2 jaar duurzaamheid bij dagelijks gebruik is op dit moment toch echt wel het uiterste. Een coating slijt eigenlijk alleen maar door frictie: wassen en rijden, als je weinig rijdt en de auto staat altijd binnen dan is het natuurlijk
een ander verhaal.

Qua verwerking kan de ene coating ook schelen met de andere, lees je van tevoren altijd goed in of vraag advies. Het product is een stuk duurder en het is zonde als door verkeerd gebruik het gewenste resultaat niet
wordt gehaald. Je brengt niet even snel een coating aan, neem hier goede te tijd voor, nieuwe doeken en goede belichting. Zorg voor een goede voorbereiding en een vetvrije schone lak, bekijk dus goed wat je nog meer nodig hebt zoals
ontvetters, applicators en doeken voordat je begint. Vaak zijn er kits verkrijgbaar waar alles in zit.

De Sonax is geen echte coating zoals de andere maar blijft ook zeer lang aanwezig en de applicatie is vergelijkbaar (paneel voor paneel aanbrengen en afnemen) vandaar dat ik deze hier is geplaatst.
conv_3127-jpg.2642.jpg


Van links naar rechts:
-Sonax
Polymer Netshield ; duurzaamheid tot 6 maanden is geen uitzondering. Prijs per applicatie erg laag.
-Nanolex
Si3D Coating ; Voegt glans toe, maakt de lak krasbestendiger en blijft 1-1.5 jaar aanwezig bij dagelijks gebruik. Verkrijgbaar in losse flesjes en kits van 30 en 50ml compleet met ontvetter, doeken en applicators.
Zie ook mijn how-to van dit product. 30ml is genoeg voor een middenklasser auto.
-Gyeon
Q2 Mohs ; Zeer duurzame coating en het meest krasbestendig. Gemakkelijk aan te brengen en af te nemen. Altijd minimaal 2 laagjes aanbrengen. Voor een middenklasser heb je bijna altijd 50ml nodig.
-Gyeon
Q2 Prime ; Duurzame coating van 1-1.5 jaar en geeft zeer fraaie beading. Voegt hardheid toe aan het lakwerk. Gemakkelijk in 1 laag aan te brengen.
-Gyeon
Q2 CanCoat ; Wordt binnenkort vernieuwd. Prijs-kwaliteitsverhouding erg goed. Geen extra hardheid wel bizarre beading en sheeting voor 6-12 maanden. Meerdere auto's met 1 bus te doen.
Zie ook mijn how-to van dit product:
-Wolf's Chemicals
Nano Paint Sealant ; Mooi product maar niet zo duurzaam als de echte coatings heb ik het idee. Let op dat je 3 lagen aan moet brengen Is te gebruiken over een glaze en dat is zeldzaam.

Spraywaxen en sealants.
Spraywaxen zijn sneller in gebruik dan normale waxen, vaak blijven ze wel iets minder lang zitten. De Sonax Detailer is een beetje misleidend maar biedt wel degelijk bescherming!
Scholl Concepts Neo en Gyeon Q²M Cure bieden voor een spraysealant een lange bescherming van 3-4 maanden!
Diverse spraywaxen:

conv_3112-jpg.2643.jpg


Van links naar rechts:
-Meguiar's
Ultimate Quik Wax. Zeer makkelijk in gebruik en biedt voor 3-4 weken bescherming.
-Sonax Xtreme Brillant Shine Detailer. Legendarische spraywax ondertussen. Dit is de nieuwe versie (blauwe doorzichtige fles). De originele was geen topper in verwerking.
-Scholl Concepts Neo Polymer Protection. Zeer goede bescherming en fraaie beading en sheeting. Duurzaamheid tot 5 maanden volgens de ervaringen.
-Poorboy's World
Quick Wax+. Ook een detailspray met carnauba alleen moet deze even drogen voordat deze afgenomen wordt. Standtijd 3-4 weken.
-Mothers California Gold Spray Wax
. Niet de meest duurzame maar wel de meest snelle spraywax. Tip: gebruik hem als drooghulp. Prijs-kwaliteitsknaller! (Foto klopt niet met product.)
-Gyeon
Q²M Cure. Snelle en duurzame spraysealant. Maakt de lak ook een stuk donkerder.
-Dodo Juice
Red Mist - Tropical Edition. Heerlijk ruikende spraysealant die 4-6 weken blijft zitten. Deze moet wel goed verdeelt worden.
-Wolf's Chemicals
Quick Wax. Snelle wax voor een maand duurzaamheid.

Spraycoatings en shampoo met coating.
Dit is een nieuw type beschermingsproduct. Zeer gemakkelijk in gebruik en geeft zeer snelle sheeting i.c.m. mooie beading.
De spraycoatings gebruik je na het wassen op een natte auto: op sprayen (soms verdelen met pad/doek) en afspuiten en daarna drogen.
Ideaal voor in de winterperiode!
De shampoo kan zowel in de emmer als een klein beetje puur op spons/mitt voor extra werkzaamheid.

Let op dat je dit soort producten nooit op moet laten drogen. Spoel tijdig af. De hechting is direct dus je hoeft nooit te wachten.

conv_3113-jpg.2644.jpg


Van links naar rechts:
-Dodo Juice
Future Armour. Verkrijgbaar in 100 en 500ml.
-Gyeon Q2M WetCoat. Verkrijgbaar in 500, 1000 en 4000ml.
-Monello
Acquafobia Spray Coating 500ml en 1000ml.
-Gyeon
Q2M Bathe+. Verkrijgbaar in 400 en 1000ml.


Detailsprays
Detailsprays zijn bedoeld als glijmiddel voor klei, lak af te nemen als er lichte vervuiling is en om op meeting de finishing touch aan te brengen.
Sommige zijn zonder toevoegingen voor veel extra glans en daardoor prima geschikt voor matte lakken en wraps.

conv_3114-jpg.2645.jpgVan links naar rechts:
-Scholl SW30 Supergloss Speed Wax, vervanger voor de SW10.
-Meguiar's Ultimate Quick Detailer. Dankzij de Hydrophobic Polymer Technology bijzonder mooi resultaat.
-Mothers California Gold Showtime. Het product bevat kleurversterkers en glansmiddelen. De perfecte finish!
-Poorboy's World Spray and Wipe. Multifunctionele detailspray die zijn sporen dik verdient heeft
-Auto Finesse
Finale Detail Spray. Detailspray op waterbasis en is erg makkelijk te verwerken.
-Monello Perfetto. Spray op waterbasis, op zo ongeveer alles te gebruiken behalve stof.
-Wolf's Chemicals Nano Quik Detailer. Zeer waterafstotende detailer, niet te gebruiken voor kleien!

-Dodo Juice Basics of Bling Detail Spray. Ondanks dat deze toch een beetje bescherming biedt is het meer een detailspray dan een spraywax

Microvezeldoeken:
Goede doeken zijn erg belangrijk. Er is veel verschil in kwaliteit en het is zonder om goede producten aan te schaffen en dan te besparen op doeken.
Kwalitatief hoogwaardige doeken zijn bovendien tientallen keren te wassen en gaan erg lang mee. Uiteraard hebben de goedkope doeken zeker een functie. Denk bijvoorbeeld aan
uitlaten, deursponningen en motorruimtes. Om daarvoor dure doeken te gebruiken is een beetje zonde natuurlijk.

Er zijn veel goede doeken op de markt. Bijna elk merk heeft wel doeken in het assortiment. De beste prijs-kwaliteitsverhouding zijn ongetwijfeld van Monello, er is weinig wat daar in
de buurt komt. Gyeon heeft ook een aantal bijzondere doeken zoals de Soft Wipe en de Silk Dryers.

conv_3115-jpg.2646.jpg


Monello doeken:
-Peluche Bianco (wit met rode rand), verkrijgbaar per stuk en als 3-pack. Plush doek van 45x65cm. Perfect voor detailers en spraywaxen.
-Peluche Verde (groen met witte rand), verkrijgbaar per stuk en als 3-pack. Plush doek van 45x45cm. Meest gebruikte doek voor zo ongeveer alles. Van sprays en polish tot wax.
-Senza Bordi (geheel witte doek), verkrijgbaar per stuk en als 3-pack. Gesloten vezel doek. Bij uitstek geschikt voor gevoelige lakken voor het afnemen van polish, wax en vooral coatings.
-Piccolo Nero (zwarte doek met groene rand), verkrijgbaar per stuk en als 3-lack. All purpose doekje voor velgen, kunststof en het afnemen van coatings.

Gyeon Quartz doeken:
-PolishWipe (linksonder), pluizige doek voor het afnemen van polish en coatings.
-BaldWipe (midden naast de Piccolo Nero), gesloten vezeldoek voor het afnemen met polish, coatings en algemene klussen.
-SoftWipe (rechtsonder), ultra zachte doek voor sprays e.d.

Er zijn ook nog 2 microfiber bundels van Monello: Unico en Trio.
In het pakket zit de Wash Mitt, Sponge, Senza Acqua, en alle drie doeken waar je bij de Unico van elk één krijgt en bij de Trio een 3-pack.


Kunststof en rubbers exterieur:
Gebruik de Mothers Trim Cleaner indien je last hebt van wax/polish resten op je trims voordat je een dressing aan gaat brengen.
Een kunststof dressing is makkelijker in gebruik en goedkoper. Een kunststof coating blijft veel langer zitten en is ook een stuk vuil- en waterafstotender dan een dressing.

conv_3116-jpg.2647.jpg


Van links naar rechts:
-Mothers
Back to Black Trim Cleaner ; Cleaner voor het verwijderen van restjes wax en polish, inclusief borsteltje.
-Mothers
Back to Black Trim Restorer ; Mooie dressing voor een schappelijke prijs.
-303
Aerospace Protectant ;Mooie look en ook te gebruiken voor het interieur.
-303 Rubber Seal Protectant
; Houdt de rubbers mooi en soepel
-Poorboy's World
Trim Restorer ;Goede dressing op petroleumbasis en is te gebruiken op kunststof en rubbers.
-Auto Finesse
Revive Trim Dressing ;Erg mooie satijnen look en zeer zuinig in gebruik.
-Wolf's Chemical
Nano Dressing ; Trim coating voor een schappelijke prijs per ml.
-Gyeon
Q2 Trim ; Bijzonder goede trim coating voor een zeer duurzaam resultaat en "factory-look". Zie ook mijn review hiervan.

Glaswerk:
Een streeploos resultaat is natuurlijk erg mooi maar soms o zo lastig voor elkaar te krijgen.
Vooral de binnenkant van de voorruit kan soms lastig zijn, gebruik daarom altijd schone doeken en was deze niet samen met wax pads en doeken.

Het is niet handig om een glasspray direct op het glas te vernevelen. Als er een beetje wind staat gaat de helft er naast en binnenin ligt het meer op je dashboard.
Beter is het om te verdelen via een microvezelpad, de Monello Disco Duo kan hiervoor prima gebruikt worden, persoonlijk vind ik de Even Coat's van Meguiar's lekkerder in de hand liggen.
Daarna na wrijven met een glasdoek voor een streeploos resultaat.


conv_3117-jpg.2648.jpg


Van links naar rechts:
-Auto Finesse
Crystal Glass Cleaner ; Sterke glasreiniger, sprayer vind ik dan weer niet zo fijn.
-Dodo Juice
Clearly Menthol ; Een van de beste glasreinigers, ook in concentraat verkrijgbaar.
-Mothers
ReVision Glass Cleaner ; Goede glass cleaner voor een mooie prijs.
-Nanolex
Glass Cleaner ; geweldige glasreiniger met hoge kwaliteit sprayer.
-Gyeon
Q2M Prep ; Staat wel geen glasreiniger op maar doet het daarom niet minder goed.

-Meguiar's Even Coat applicators ; zeer goede microfiber applicator maar wel aan de prijs.
-Monello
Disco Duo Microfiber Applicators ; Goede applicators met mooie prijs.
-Dodo Juice Mint Merkin Window Cloth ; Prima Glasdoek maar aan de dunne kant.
-Monello
Vetro Bianco ; Beste glasdoek tot nu toe.

Velgenreinigers:
Voor velgen geldt: bijhouden, bijhouden en nog eens bijhouden. Laat je het versloffen dan heb je veel meer werk.
Maak je gebruik van een velgenwax of coating dan is een zure velgenreiniger niet handig.
Tegenwoordig heb je eigenlijk een zure velgenreiniger eigenlijk niet meer nodig omdat de zuurvrije velgenreinigers zo goed zijn dat die veel beter werken dan de zure varianten.

Diverse velgenreinigers:

conv_3124-jpg.2649.jpg


Van links naar rechts.
Zuur:
-Poorboy's World Wheel Cleaner ; Zure velgenreiniger. Spoel de sprayer na gebruik door om verstopping te voorkomen.
-Meguiar's Hot Rims Wheel Cleaner ; Medium zure velgenreiniger
.

pH neutrale reinigers:
-Scholl Concepts RIM Seven ; Prima reiniger, wat dikker product dat lang blijft plakken.
-Sonax Xtreme Velgenreiniger ; ook weer een goede reiniger, wel sterk qua geur.
-Monello Non Ferro ; met kop en schouders de beste reiniger en ook nog eens zeer gunstig geprijsd.
-Gyeon Q2 Iron ; zeer goede reiniger voor een goede prijs.
-Dodo Juice Ferrous Dueller ; zeer goed en qua geur het minst intens. Wel prijzig.
-Nanolex Wheel Cleaner ; iets minder krachtig dan de Non Ferro maar qua geur iets minder erg.Er zijn diverse velgenborstels te verkrijgen maar ook een kleine schapenvacht handschoen, niet voor zure reinigers.
Zelf heb ik een gigantische hekel aan spetterende borstels en werk dan ook het liefst met een washandschoen en Wheel Woolies.
Deze spetteren niet en zijn veiliger voor de velg. Zeker als je een lakzwarte of matte velg hebt dan is een Wheel Woolie zeer aan te raden.
De kwast is handig voor hoekjes en bouten.

conv_3128-jpg.2650.jpgMitts:
-Four Finger Wheel Mitt ;Een must voor kwetsbare velgen met gepolijste randen, veiliger dan borstels.
-Monello Wash Mitt ; gebruik deze dan niet voor het lakwerk maar alleen voor je velgen. Niet zo dik dus makkelijk tussen krappe ruimtes te krijgen.

Borstels:
-Monello Wheel Woolies ; Als je niet met je hand de binnenkant van de velg kunt doen dan is dit de beste keuze. Verkrijgbaar in Large, Medium, Small en een voordeelpakket.
-EZ Detailbrush ;Goede borstel voor de binnenkant van de velg, de borstel het werk laten doen en niet te hard drukken. De dunne steel maakt hem erg handig maar daardoor wel kwetsbaar.
-EZ Detailbrush Go ; dikkere stam en daardoor niet te buigen maar gaat ook langer mee.
-EZ Detailbrush Mini ; Voor de zeer smalle spaken.
-Mothers Wheel Bush ;Handige handzame borstel voor de voorkant van de velg.
-Valet Pro Wheel Brush ; Kwast voor de hoekjes en de bouten goed te kunnen reinigen.Een velg kan je net zoals de lak in een wax zetten zodat deze makkelijker is schoon te maken.
Geen velgenreiniger meer gebruiken want dan is de waxlaag weer verwijderd.
Dun aanbrengen met een applicator en afnemen met een Piccolo Nero.
Wil je nog een stap verder dan is een velgencoating echt een aanrader. Een coating beschermt veel langer en is zeer vuil- en waterafstotend. De velgen zijn dan zeer gemakkelijk te
reinigen. De voorbereiding is echter wel belangrijk. Zie ook mijn How-To voor het aanbrengen van de Gyeon Q2 RIM.


conv_3121-jpg.2651.jpg


Van links naar rechts:
-Wheelwax WheelWax ;Velgenwax met cleaner.
-Poorboy's World Wheel Sealant ;De nummer één velgenwax.
-Sonax Velgen verzegeling ; goede verzegeling.
-Gyeon Q2 RIM ; onbetwist de beste coating voor velgen naar mijn mening. Zorg wel voor een goede voorbereiding.
Zie ook mijn how-to van dit product:

Bruine banden onder een mooi gepoetste auto is als een vlag op een modderschuit dus ook daar zijn mooie producten voor.
Het is aan te raden om de banden eerst te reinigen met een bandenreiniger of een APC i.c.m. een bandenborstel
Breng de gel op een volledig opgedroogde band aan met een applicator.


conv_3122-jpg.2652.jpg


Van links naar rechts:
-Meguiar's Endurance Tire Gel ; Goede bandendressing met een flinke dosis glans.
-WheelWax Extreme Black ; Mooie bandendressing, satijnen glans.
-Gyeon Q2 Tire ; Banden coating, zeer duurzaam en mooie satijnen glans. Deze heeft mijn voorkeur op dit moment.
-Tuf Shine Tire Shine Kit ; Mooie kit en goede producten, helaas is de voorbereiding wel intens. Zie ook mijn review van dit product.
-Poorboy's World Bold N Bright Gel ; Mooie satijnen look, op waterbasis en daardoor minder vettig maar blijft wel iets minder lang zitten dan petroleum gels.
-Mothers Reflections Tire Care ; Fraaie satijn-matte nieuwe banden look. Niet de meest duurzame maar wel een schappelijke prijs.

Leder verzorging:
Leder moet bij gehouden worden om scheuren en uitdroging te voorkomen.
Breng de conditioner het liefst aan op een zonnige dag zodat het leer lekker opwarmt en de poriën open gaan staan.
Heb je licht leer, overweeg dan een coating zoals de Dodo Juice Sealant, Dr. Leather Dye Blok of de Gyeon Leather Coat.

Werk de cleaner rustig in met een zachte borstel en wrijf het na met een Piccolo Nero, de conditioner verdelen met een applicator geheel in laten trekken of na wrijven als je nog moet gaan rijden.
conv_3123-jpg.2653.jpgVan links naar rechts:
-Mothers LeatherTech Foaming Cleaner ; Zeer goede maar toch milde reiniger. Ruikt heerlijk fris.
-Mothers LeatherTech Moisture Cream ; Goede conditioner zonder geurtjes.
-Gliptone Cleaner ;Milde reiniger, is het erg vervuild dan zal je met wat sterkers moeten komen zoals een APC.
-Gliptione Conditioner ;Uitstekende conditioner, ruikt naar echt leer en maakt het mooi mat en stroef.
-Dr. Leather Advanced Formula Cleaner ; Bijzonder goede reiniger, ruikt naar authentiek leder. Ook in wipes verkrijgbaar.
-Dr. Leather Dye Block ; Beste bescherming voor leer, met name lichte ledersoorten hebben last van "dye transfer" van spijkerbroeken. Wel aan de prijs.
-Dodo Juice Supernatural Leather Cleaner ; Sterke reiniger, pas op met gerepareerd leer.
-Dodo Juice Supernatural Leather Sealant ; goede sealant zonder geur. Zuinig in gebruik. Zie ook mijn review van beide producten.


-Gyeon Q2 LeatherCoat ; goede sealant en schappelijk geprijsd. Ruikt bijzonder lekker.Er zullen nog genoeg producten zijn die ook uitstekend zijn maar als ik alles op ga noemen dan ziet niemand meer de bomen door het bekende bos.
Ik hoop hiermee de keuze wat makkelijker te maken, heb je nog vragen dan kan je die altijd stellen aan Carclean.com of op dit forum.
 

Bijlagen

 • conv_3099.jpg
  conv_3099.jpg
  164,7 KB · Weergaven: 788
 • conv_3100.jpg
  conv_3100.jpg
  153,2 KB · Weergaven: 931
 • conv_3101.jpg
  conv_3101.jpg
  122,1 KB · Weergaven: 756
 • conv_3102.jpg
  conv_3102.jpg
  153,6 KB · Weergaven: 823
 • conv_3103.jpg
  conv_3103.jpg
  115,6 KB · Weergaven: 621
 • conv_3106.jpg
  conv_3106.jpg
  62,5 KB · Weergaven: 701
 • conv_3107.jpg
  conv_3107.jpg
  161,8 KB · Weergaven: 796
 • conv_3108.jpg
  conv_3108.jpg
  177,5 KB · Weergaven: 711
 • conv_3109.jpg
  conv_3109.jpg
  124,2 KB · Weergaven: 649
 • conv_3110.jpg
  conv_3110.jpg
  169,1 KB · Weergaven: 631
 • conv_3111.jpg
  conv_3111.jpg
  95,1 KB · Weergaven: 745
 • conv_3112.jpg
  conv_3112.jpg
  147,8 KB · Weergaven: 599
 • conv_3113.jpg
  conv_3113.jpg
  127,8 KB · Weergaven: 799
 • conv_3114.jpg
  conv_3114.jpg
  147,2 KB · Weergaven: 752
 • conv_3115.jpg
  conv_3115.jpg
  169 KB · Weergaven: 612
 • conv_3116.jpg
  conv_3116.jpg
  136,5 KB · Weergaven: 571
 • conv_3117.jpg
  conv_3117.jpg
  146,5 KB · Weergaven: 658
 • conv_3121.jpg
  conv_3121.jpg
  122,9 KB · Weergaven: 725
 • conv_3122.jpg
  conv_3122.jpg
  152,3 KB · Weergaven: 644
 • conv_3123.jpg
  conv_3123.jpg
  136,7 KB · Weergaven: 649
 • conv_3124.jpg
  conv_3124.jpg
  122,7 KB · Weergaven: 718
 • conv_3127.jpg
  conv_3127.jpg
  106,9 KB · Weergaven: 641
 • conv_3128.jpg
  conv_3128.jpg
  332,5 KB · Weergaven: 815
 • conv_3129.jpg
  conv_3129.jpg
  133,6 KB · Weergaven: 1.170
 • conv_3130.jpg
  conv_3130.jpg
  134,4 KB · Weergaven: 1.200
Laatst bewerkt door een moderator:

Dibbuz

Bastard of Bling
Medewerker
Tester of Bling
6 apr 2008
7.259
198
42
Deze even gekopieerd van het stappenplan subforum zodat ze makkelijker te vinden zijn voor beginners.
 

D-J

Detailing guru
Tester of Bling
3 sep 2009
1.973
105
allemachtig....wat een werk!!!

GE-WEL-DIG!!!!!

Ik zou zeggen: amen
 

GdV42

Detailing rookie
7 jul 2009
397
0
Prima Overzicht Dibbuz!

Ik zie zelf zaken die ik nog niet eerdr had gezien zoals de groen/gouden concorso pad! die had ik al in rood maar er is dus een nog betere voor de laastste waxlaag die minder product opneemt!

Vraag: Mijn Meguiars NXT 1.0 is vrijwel op. Nu heb ik afgelopen winter gerbuik gemaakt van de COllnite 915 na een goede voorbereiding en het viel mij op dat dit echt ontzettend duurzaam was. Wat is nog de toegevoegde waarde van die sealant onder een wax als collinite? voor mijn gevoel voegt die (weinig duurzame) NXT niets toe onder de collinite. Kan ik niet net zo goed gewoon twee lagen Collinite 915 aanbrengen? Of is de standtijd van bijvoorbeeld een EXP van poorboys veel langer.

Ik ga heel eerlijk zijn ik heb nu nog twee blikken wax (M16 en Collinite 915) en die moeten ook maar eens op. Mijn collectie is nu al niet meer in één krat te krijgen. Dus is een sealant onder een goede wax nog wel nodig?

Ik voeg nog iets toe: Ik zit ook te denken om een flesje collinite 845 erbij te nemen omdat dit makkelijk aante brengen is met de DAP500. En ook omdat ik meen gelezen te hebben dat deze ook sealant achtige eigenschappen zou hebben. En dan de 915 met een handpad erover. Of is een echte sealant dat toch beter?

Dat ik iedere keer toch weer bij die Collinite's uitkom is omdat ik niet zo vaak de tijd heb een volledig stappenplan te doorlopen en als ik dat doe ik toch minstens voor drie tot zes maanden alleen af en toe wil wassen en een plakje her en der bijwerken. Dus duurzaamheid is bij mij belangrijker dan de ultime wetlook die na twee maanden weg is. Dat was helaas namelijk mijn ervaring met M16. Bloedstollende glans maar na twee maanden is de beading weg. Collinite heeft na een hele winter nog een super beading! (en we weten hoel lang deze winter heeft geduurd).

Groeten en nogmaals complimenten voor het zeer complete overzicht.
GdV42
 

Dibbuz

Bastard of Bling
Medewerker
Tester of Bling
6 apr 2008
7.259
198
42
GdV42 zei:
Vraag: Mijn Meguiar's NXT 1.0 is vrijwel op. Nu heb ik afgelopen winter gerbuik gemaakt van de COllnite 915 na een goede voorbereiding en het viel mij op dat dit echt ontzettend duurzaam was. Wat is nog de toegevoegde waarde van die sealant onder een wax als collinite? voor mijn gevoel voegt die (weinig duurzame) NXT niets toe onder de collinite. Kan ik niet net zo goed gewoon twee lagen Collinite 915 aanbrengen? Of is de standtijd van bijvoorbeeld een EXP van poorboys veel langer.

Ik ga heel eerlijk zijn ik heb nu nog twee blikken wax (M16 en Collinite 915) en die moeten ook maar eens op. Mijn collectie is nu al niet meer in één krat te krijgen. Dus is een sealant onder een goede wax nog wel nodig?
Ik ga ook heel eerlijk zijn: bijna elke goede wax blijft minimaal 3 maanden zitten, dus als je het op kan brengen om elke 3 maanden (minimaal natuurlijk ;)) een laagje wax aanbrengt dan heb je een sealant niet nodig hebben. Alleen voor de winter zie ik echt toegevoegde waarde.

GdV42 zei:
Ik voeg nog iets toe: Ik zit ook te denken om een flesje collinite 845 erbij te nemen omdat dit makkelijk aante brengen is met de DAP500. En ook omdat ik meen gelezen te hebben dat deze ook sealant achtige eigenschappen zou hebben. En dan de 915 met een handpad erover. Of is een echte sealant dat toch beter?
De 845 is geen sealant alleen een sterke wax. Ik denk niet dat die iets toevoegt aan je 915, zou het lekker bij de 915 houden tenzij je echt machinaal aan wilt brengen./
 

GdV42

Detailing rookie
7 jul 2009
397
0
Bedankt voor je reactie Dibbuz.

Bij mij gaat het meestal zo: eens in de 6 maanden (als ik de kans krijg) geef ik nhem een grote beurt. En zeker eens in de maand was ik hem en dan geef ik eigenlijk bijna altijd de motorkap en het dak en een paar kwetsbare plekken snel een extra laagje wax. Dus het krijgt niet echt de tijd om weg te slijten.....

Ik wil altijd twee lagen wax aanbrengen en dan is de eerste laag met de DAP wel lekker snel, dus dan is een vloeibare wax wel zo makkelijk. Dus vandaar die collinit 845 . Overigens heb ik voor die 915 ook een oplossing gemaakt zodat je makkelijker met de DAP deze kan verwerken. Ik heb de 915 in het blik au bain mari gemolten en deze in een rond koekblik overgegoten. Hierin kan ik met de hele 5,5 inch pad op de DAP in komen. In de praktijk werkt dat prima.

Ach ja allemaal luxe problemen

Groeten GdV
 

Jeroen S

Detailing rookie
23 mei 2009
122
0
Hoi Dibbuz,

Ten eerste super dit stappenplan!
Maar nog eigenlijk een vraagje..

Ik heb de spullen in huis voor stap 1,2 en 5.
Maar ben van plan zeer binnenkort de DAP500 aan te schaffen om ook te gaan polijsten!

Maar.. nu sta ik hier op de oprit altijd in de volle zon! (ja als die schijnt dan hé:ja )
En daardoor zou ik graag de polijstproducten van poorboys aanschaffen..
Welke varianten van de SSR serie met welke Lake Country pads zou je mij aanbevelen?

Is SSR 2,5 en SSR 1
met Witte, Oranje en Groene Lake Country pads voldoende voor een beginner?

En dan nog een laatste vraag,
We hebben een witte én een zwarte Alfa van beiden 20 jaar oud (beiden zonder blanke lak) én nog een mettalic donkerblauwe Alfa uit 2004.

Welke glaze is zowel op lichte én donkere auto's mooi?
(als wax gebruik ik al Nattys)

Alvast bedankt!

Jeroen
 

Dibbuz

Bastard of Bling
Medewerker
Tester of Bling
6 apr 2008
7.259
198
42
Bedankt voor de complimenten,

De SSR 1 en 2.5 met de witte groene en oranje pads is een prima combinatie.
Begin met SSR1 en wit en ga steeds een stapje zwaarder als het nodig is.

Qua glaze is het lastig omdat je 2 uitersten hebt (wit en zwart).
Dan zou ik eerder gaan voor Lime Prime Lite en dan de Natty's eroverheen.
 

Jeroen S

Detailing rookie
23 mei 2009
122
0
Bedankt voor de snele reply,

Trouwens, wat is eigenlijk het wezenlijke verschil tussen Black Hole en White Diamond?
Er zitten toch geen kleurbestanddelen in?

Iemand die eens de proef op de som genomen heeft en Black hole op een witte auto heeft geprobeerd? Of andersom en White diamond op een donkere auto?
 

Dibbuz

Bastard of Bling
Medewerker
Tester of Bling
6 apr 2008
7.259
198
42
Verwacht niet dat het veel verschil zal maken maar ik heb het ook helaas nog nooit gedaan.
 

AvdH

Detailing addict
24 apr 2009
306
65
57
Jeroen S zei:
Of andersom en White diamond op een donkere auto?
Ik gebruik White Diamond op m'n blauwe lak.

Ik vind dat de White Diamond op mijn blauwe lak een erg mooie glans achterlaat. Ben er zeer tevreden over.


So, it works for me. :ja
 

Jeroen S

Detailing rookie
23 mei 2009
122
0
Oké, duidelijk!

ik ben er uit wat de volgende bestelling word!
'T is even een investering maar dan kan ik de DAP500 ook loslaten op 4 Alfa's !
En koop ik lekker eigenwijs White diamond voor 1 witte en 3 donkere auto's
Was nog even een groene vergeten:-"

Grazie
 

Jeroen S

Detailing rookie
23 mei 2009
122
0
aron225 zei:
waarom dan niet gewoon voor dodo limeprime lite gaan?
die doet het hier nog steeds prima!

Ook doordat poorboys producten goed in de zon kunnen!
en ook prijstechnisch gezien interessanter.

Zodra salaris van april binnen is ga ik voor het DAP500 starterspakket met SSR producten!

Nogmaals bedankt voor de input!
 

Xizer

Detailing chief
22 mei 2008
1.596
85
Even een vraagje tussendoor;

Ik kan me herinneren dat ik een tijd terug 2 van dit soort topics geschreven heb die ik nu ineens niet meer kan vinden. Zijn deze gewoonweg verwijderd geworden?!
 

aron225

Detailing chief
2 mei 2009
2.158
102
ou beroerd zijn xizer, veel mensen (waaronder ook ik) hebben er veel van geleerd!!

@jeroenS
jij hebt dan een witte (alfa 33?) maar wat zijn de rest voor wagens?
 

Jeroen S

Detailing rookie
23 mei 2009
122
0
aron225 zei:
ou beroerd zijn xizer, veel mensen (waaronder ook ik) hebben er veel van geleerd!!

@jeroenS
jij hebt dan een witte (alfa 33?) maar wat zijn de rest voor wagens?

De auto in mn avatar is een 75 ;)
Verder een groene 33, zwarte 33 en een donkerblauwe 156 SW
 

Xizer

Detailing chief
22 mei 2008
1.596
85
Xizer zei:
Even een vraagje tussendoor;

Ik kan me herinneren dat ik een tijd terug 2 van dit soort topics geschreven heb die ik nu ineens niet meer kan vinden. Zijn deze gewoonweg verwijderd geworden?!

Dennis??
 

bartr123

Detailing chief
24 aug 2008
1.248
85
48
Ik vermoed dat je topic is overgeschreven,dit zal te maken hebben met de nieuwe producten met de bijbehorende werkmethodes die het afgelopen jaar in het CC assortiment zijn gekomen.