Welk type compressor kiezen ?
Bij de aankoop van een compressor zijn er een aantal criteria belangrijk om een goede keuze te maken voor uw persluchtvoorziening.
Criteria:
1. Welke persluchtgebruikers gaat u op de compressor aansluiten? En gaat u deze simultaan gebruiken?
2. Hoe intensief ga je de persluchtgebruikers gebruiken ? M.a.w heb je continu perslucht nodig of heb je een intermitterende persluchtbehoefte ?
3. Wens je de compressor mobiel of stationair te gebruiken.
4. Over welke netspanning beschik je ? 1-230 V of 3-400 V ( uitzondering: 3-230 V)
Tip : Weet dat je op 1-230 V beperkt bent tot een 3 PK motor als aandrijving. De maximale netto persluchtopbrengst op 1-230 V verkrijg je met de schroefcompressoren (Type : NS 3/150 of NS 3/270)
5. Wens je een open of een geluidsgedempte opstelling van de compressor voor een gebruik in de directe werkomgeving.
Berekening van de persluchtbehoefte :
1. Tel het luchtverbruik te samen van de persluchtmachines die u simultaan wenst te gebruiken (deze waarden vindt u op de documentatie van de fabrikant)
2. Schat de duty cycle in van elke gebruiker. Bvb. een spuitpistool van 180 l/min dewelke je 40% per tijdseenheid gaat gebruiken : dus 180l/min x 0,4 = 72 l/min is de persluchtbehoefte per tijdseenheid.
3. Schat de factor in van het simultaan gebruik in. Niet elke persluchtgebruiker zal 100% van de tijd simultaan gebruikt worden.
Geschatte persluchtbehoefte : som van ((persluchtverbruik per gebruiker in lt/min x dutycycle per persluchtgebruiker x aantal gebruikers ) x de geschatte factor van simultaan gebruik))
Zuigercompressor of schroefcompressor ?
Bij de installatie van de persluchtvoorziening is een keuze van het juiste compressortype cruciaal. Beide compressortypen hebben zo hun specifieke voordelen.
Zuigercompressoren : Voor de lange levensduur van de persluchtinstallatie is het aan te raden om een duty cycle van maximaal 50% te hanteren. D.w.z dat de compressor maximaal 50 % van een tijdsblok van 10 minuten mag draaien op vollast. (max. 5 minuten draaien en min. 5 minuten op non-actief per tijdsblok van 10 minuten)
Voordelen van de zuigercompressor :
- Variabele luchtbehoefte :
Zuigercompressoren zijn geschikt voor een variabele persluchtbehoefte en kunnen peak persluchtbehoeften tijdelijk opvangen.
- Intermitterend gebruik :
Wanneer de zuigercompressor op druk is zal deze uitschakelen. De zuigercompressor dient niet in no-load conditie te draaien
- Lagere persluchtvolumes :
Bij relatief lagere gevraagde persluchtvolumes is de keuze voor een zuigercompressor een meer kosten efficiente keuze.
Schroefcompressoren : Door het gesloten olie systeem met radiator koeling kan een schroefcompressor quasi continu draaien zonder te oververhitten.
Voordelen van een schroefcompressor :
- Voor continu gebruik (100% duty cycle) :
Schroefcompressoren zijn speciaal ontworpen voor processen waar een continue persluchtbehoefte is gewenst.
- Hogere persluchtvolumes :
Bij hogere gevraagde persluchtvolumes is de keuze voor een schroefcompressor de meest economische keuze
- Schroefcompressoren werken het meest economisch tussen 5 en 13 bar.
- Schroefcompressoren werken vibratie-arm en zeer geluidsarm
- Schroefcompressoren beschikken over een gebruiksvriendelijke interface met vermelding van de meest relevante persluchtparameters en onderhoudsalarmen.
Besluit :
- Bij een lagere en fluctuerende en in de nabije toekomst beperkt toenemende persluchtbehoefte is de keuze voor een zuigercompressor een verstandige, economische optie.
- Heb je meestal een constant en hoge persluchtbehoefte dan ben je beter af met een schroefcompressor.
- Een schroefcompressor met variabele snelheidsregeling kan een oplossing zijn voor processen met een niet constante vraag van een hoge persluchtbehoefte.Daarnaast hebben deze compressoren een energievoordeel tot 30%
Dus: Heb je een netto persluchtbehoefte van meer dan 500 l/min bij een dutycycle van 50% of meer dan neem je best een schroefcompressor in overweging. Indien je een sterk onregelmatig maar grote persluchtbehoefte hebt dan kan een tandemcompressor een goede keuze zijn.
Welke tankinhoud te kiezen:
Hoe meer perslucht u verbruikt op korte tijd, hoe meer belang u erbij heeft om een grotere tank te kiezen.
Deze tank dient dan als buffer om een groot aantal opstarten van de compressor te vermijden.
Hou er echter rekening mee dat het maximaal aantal keren opstarten van de zuigercompressor beperkt is tot 10 keer per uur, dit om een lange levensduur van de elektromotor te garanderen.
Indien de opstartfrequentie hoger ligt is het aangewezen om een grotere tank te kiezen of een compressor met een hoger vermogen.
Bron:
Contimac is gespecialiseerd in de verkoop én service van professionele machines, gereedschappen en werkplaatsinrichting voor de industrie-, bouw- en automotive sector.
www.contimac.be