@WimWerf - Het betreffende polijstmiddel bevat een afbrekende korrel. Dat wil zeggen dat de korrel steeds kleiner/fijner wordt wanneer je polijst. Wanneer je de korrels dus ''doorwerkt'' zal je met dit grove polijstmiddel steeds fijner gaan polijsten waardoor je een mooier polijstbeeld krijgt.
Op deze manier werk je dus met één stap (grof middel) al richting een hoogglans waardoor fijnere stappen minder hoeven te ''slijpen'' en je aan een betere hoogglans werkt.
Zie het figuurlijk als het schuren van een houten balk: Je begint met een balk met knoesten/splinters en gaat deze met bijv. korrel 240
(GROF) schuren. De balk zal nu een stuk gladder worden, zonder knoesten/splinters, maar je schuurpapier laat ook schuurkrassen achter.
Normaliter ga je vervolgens schuren met bijv. korrel 360
(MEDIUM) om de schuurkrassen van de vorige stap te verwijderen en de balk nóg gladder te maken.
Normaliter ga je vervolgens weer met bijv. korrel 540
(FIJN) schuren om wederom de schuurkrassen van de vorige stap te verwijderen en de balk nóg gladder te maken.
Wanneer men een zéér grof schuurpapier (polijstmiddel) pakt zonder afbrekende korrel, dan zal er wel gecorrigeerd worden, maar blijven de schuurkrassen nog veel duidelijker zichtbaar. Afschalen naar een fijnere korrel (polijstmiddel) is dan noodzaak om de schuurkrassen te verwijderen.
Schuurkrassen op een lak laten zich zien als een doffe waas. Zo kan de lak er prima uitzien, maar wanneer er een inspectielamp (of zon) op komt te staan wordt de waas zichtbaar.
(Ik meen dat @nicknameless hier een hele duidelijk foto van heeft die hij hopelijk even wil delen met ons)
Een grof polijstmiddel met een afbrekende korrel zou je dus in dit verhaal kunnen zien als een schuurpapier met korrel 240 die naarmate je hem gebruikt langzaam veranderd in een schuurpapier met korrel 300-360. Zo zou je dus de MEDIUM-stap kunnen overslaan en naar de FIJN-stap kunnen gaan.
Dit werkt met alle polijstmiddelen met een afbrekende korrel, maar in het geval van de video gebruikte ik Scholl Concepts - S3
(GROF) welke dit allemaal nét iets beter doet. Bij dit middel worden de bestaande korrels niet kleiner van formaat (dus fijner) maar breken zij uiteen in meerdere kleinere korrels. Je kan je dus voorstellen dat meer fijnere korrels een nog wat mooier polijstbeeld geven.
(Vandaar dat de Scholl Concepts S3 (GROF) tezamen met alleen Scholl Concepts S30 (FIJN) wordt aangeboden onder de noemer ''2-staps polijsten'' i.p.v drie gradaties)
Idealiter pakt men alsnog alle gradaties. Dus nog steeds die MEDIUM-stap. Zo draagt alles bij aan een zo mooi schuurbeeld/polijstbeeld waarbij de lak zo optimaal wordt en er een kraakheldere lak overblijft.
In het geval van de video betreft het een vrij harde lak waar ik met schuurpapier flink veel krassen in trek. Harde lak + flinke defecten vraagt om een grove combi van grof polijstmiddel + harde foampad. Op zachtere lakken kan het voldoen om met een mildere combi aan de slag te gaan en minder stappen (MEDIUM --> FIJN) te hoeven doen.