• Carclean.com - The Car Care Shop

  Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

  Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

  • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
  • Advies op maat door vakkundige medewerkers
  • Ongekend groot assortiment
  • Voor 22.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
  • Makkelijk betalen: iDEAL, PayPal, Credit Card, Mister Cash

How To Basispakket + Stappenplan voor de beginner ( 08-2018 )

Matsu

Detailing addict
2 aug 2018
145
65
Quantoxx, bestaat er zo'n stappenplan voor het onderhoud van het interieur, leder en/of stoffen?
De zoekmachine levert niet direct iets op.
Deze hier voor het exterieur heeft mij flink op weg geholpen waarvoor dank.
 
 • Leuk
Reactions: Quantoxx

Quantoxx

Detailing guru
Tester of Bling
4 mei 2015
10.164
178
29
Leersum (Utrecht)
@Matsu - Hier ben ik wel ooit aan begonnen, maar had mijn twijfels on verder te gaan. :p Ik heb wel stoffen interieurs behandeld, maar zonder extractor. (Meest ideale is toch wel het gebruik van een extractor en mijn methode was dus zonder)

Lederen interieurs heb ik ook vaker gedaan, maar wilde eerst meer leren over verschillende soorten leer en hoe deze behandeld zijn. (Zo ben ik recent gevraagd om het leder van een custom SLK te doen, maar bij aankomst bleek het om ''aniline leder'' te gaan en bijv. Gliptone is daar niet voor geschikt)

Hmmm... Misschien kan ik toch een basis-stappenplan maken voor deze dingen. :D Zal hier eens over nadenken en als ik het doorzet, dan zal ik hem gaan uitschrijven. ;)


EDIT - Ik heb een begin gemaakt, @Matsu :p Ik moet alles nog even dubbelchecken en enzo, maar is dit ongeveer wat je bedoelde? (Begin-post aangepast)
 
Laatst bewerkt:
 • Leuk
Reactions: Matsu

Matsu

Detailing addict
2 aug 2018
145
65
Ik lees het juist en dit is wat ik bedoel.
Misschien nog iets toevoegen voor het reinigen van de tapijten en de vloerbekleding.
 
 • Leuk
Reactions: Quantoxx

Quantoxx

Detailing guru
Tester of Bling
4 mei 2015
10.164
178
29
Leersum (Utrecht)
@Matsu - Ik heb vandaag mijn gehele interieur gedaan. :p Ik had voorgenomen om duidelijk foto's te maken, en zo was ik ook begonnen, maar ben daarna urenlang door allerlei bekenden aangesproken terwijl ik aan het werk was. Voor ik het doorhad was ik de belangrijkste stappen al voorbij. :p

Ik heb wel de post wat aangepast, maar goede foto's kan ik nog niet toevoegen. (Op een enkel voorbeeld na)
 
 • Leuk
Reactions: Matsu

WimWerf

Detailing rookie
28 jul 2019
8
15
In dat filmpje waar je de motorkap aan het polijsten bent, zet je de machine op stand 4 wat betekent "Korrel doorwerken".
Wat betekent dat?
 

Quantoxx

Detailing guru
Tester of Bling
4 mei 2015
10.164
178
29
Leersum (Utrecht)
@WimWerf - Het betreffende polijstmiddel bevat een afbrekende korrel. Dat wil zeggen dat de korrel steeds kleiner/fijner wordt wanneer je polijst. Wanneer je de korrels dus ''doorwerkt'' zal je met dit grove polijstmiddel steeds fijner gaan polijsten waardoor je een mooier polijstbeeld krijgt.

Op deze manier werk je dus met één stap (grof middel) al richting een hoogglans waardoor fijnere stappen minder hoeven te ''slijpen'' en je aan een betere hoogglans werkt.


Zie het figuurlijk als het schuren van een houten balk: Je begint met een balk met knoesten/splinters en gaat deze met bijv. korrel 240 (GROF) schuren. De balk zal nu een stuk gladder worden, zonder knoesten/splinters, maar je schuurpapier laat ook schuurkrassen achter.

Normaliter ga je vervolgens schuren met bijv. korrel 360 (MEDIUM) om de schuurkrassen van de vorige stap te verwijderen en de balk nóg gladder te maken.

Normaliter ga je vervolgens weer met bijv. korrel 540 (FIJN) schuren om wederom de schuurkrassen van de vorige stap te verwijderen en de balk nóg gladder te maken.

Wanneer men een zéér grof schuurpapier (polijstmiddel) pakt zonder afbrekende korrel, dan zal er wel gecorrigeerd worden, maar blijven de schuurkrassen nog veel duidelijker zichtbaar. Afschalen naar een fijnere korrel (polijstmiddel) is dan noodzaak om de schuurkrassen te verwijderen.

Schuurkrassen op een lak laten zich zien als een doffe waas. Zo kan de lak er prima uitzien, maar wanneer er een inspectielamp (of zon) op komt te staan wordt de waas zichtbaar. (Ik meen dat @nicknameless hier een hele duidelijk foto van heeft die hij hopelijk even wil delen met ons)


Een grof polijstmiddel met een afbrekende korrel zou je dus in dit verhaal kunnen zien als een schuurpapier met korrel 240 die naarmate je hem gebruikt langzaam veranderd in een schuurpapier met korrel 300-360. Zo zou je dus de MEDIUM-stap kunnen overslaan en naar de FIJN-stap kunnen gaan.
Dit werkt met alle polijstmiddelen met een afbrekende korrel, maar in het geval van de video gebruikte ik Scholl Concepts - S3 (GROF) welke dit allemaal nét iets beter doet. Bij dit middel worden de bestaande korrels niet kleiner van formaat (dus fijner) maar breken zij uiteen in meerdere kleinere korrels. Je kan je dus voorstellen dat meer fijnere korrels een nog wat mooier polijstbeeld geven. (Vandaar dat de Scholl Concepts S3 (GROF) tezamen met alleen Scholl Concepts S30 (FIJN) wordt aangeboden onder de noemer ''2-staps polijsten'' i.p.v drie gradaties)

Idealiter pakt men alsnog alle gradaties. Dus nog steeds die MEDIUM-stap. Zo draagt alles bij aan een zo mooi schuurbeeld/polijstbeeld waarbij de lak zo optimaal wordt en er een kraakheldere lak overblijft.


In het geval van de video betreft het een vrij harde lak waar ik met schuurpapier flink veel krassen in trek. Harde lak + flinke defecten vraagt om een grove combi van grof polijstmiddel + harde foampad. Op zachtere lakken kan het voldoen om met een mildere combi aan de slag te gaan en minder stappen (MEDIUM --> FIJN) te hoeven doen.
 

nicknameless

Detailing guru
16 mei 2008
6.866
193
42
Den Haag
Zo kan de lak er prima uitzien, maar wanneer er een inspectielamp (of zon) op komt te staan wordt de waas zichtbaar. (Ik meen dat @nicknameless hier een hele duidelijk foto van heeft die hij hopelijk even wil delen met ons)
At your service @Quantoxx ;)

Deze foto laat het resultaat zien van een paar hits Scholl Concepts S3 op een paarse compound pad van Scholl Concepts. Op het eerste gezicht ziet het er allemaal prima strak uit...

Smart (55).JPG....totdat je er een lichtbron op zet. Je ziet nog licht waasje die je makkelijk met een finishing product kan verwijderen.

Smart (56).JPG
 
 • Geweldig
Reactions: Quantoxx