Voor mij gevoel produceren veel Europese bedrijven ook veel in lage lonen landen. (Kan het mis hebben) Waardoor je bijna niets meer koopt wat echt in de EU geproduceerd is
Het kost misschien wat meer moeite om EU producten te kopen, maar het kan wel.
Sonax geeft aan in EU te produceren (made in Germany):
https://sonax.nl/het-merk/over-ons/
Mafra / Labocosmetica geeft ook aan in EU te produceren (made in Italy):
https://www.labocosmetica.com/nl/about-us/
Nanolex geeft aan in EU te produceren:
https://www.nanolex.de/ueber-uns/
Menzerna produceert in EU:
https://www.menzerna.com/company/history
Koch chemie produceert in EU:
https://www.koch-chemie.com/nl/bedrijf
Tuga Chemie produceert in EU:
http://www.tuga-chemie.de/en/
Scholl concepts produceert in EU:
https://www.schollconcepts.com/en/Company/
Na EU kijk ik naar Europa. VK heeft bijv. een naar mijn idee buitenproportioneel groot aandeel in car detaling merken.
Spullen voor de eu worden wel volgens bepaalde kwaliteitsnormen geproduceerd om aan eu regels te voldoen zodat het hier ook verkocht mag worden al denk ik dat die regels vaak omzeild worden, zie hoe makkelijk alles van Ali express en dergelijke het land binnen komt. Of via het Oostblok de Europese markt op.
Gevestigde EU producenten vergelijken met particulieren die meuk via Ali aankopen gaat een beetje mank vind ik.
Gevestigde EU producenten vergelijken met dropshippers snap ik nog. Maar zoals ik hierboven al aangaf is het niet heel ingewikkeld om te achterhalen of een merk in de EU produceert. Wanneer een producent niet duidelijk herleidbaar aangeeft in de EU te produceren mag je er denk ik vanuit gaan dat het product elders op de wereld wordt geproduceerd.
We zijn nu eenmaal een wereld economie en we voorzien elkaar van werk, elke vorm van import tarief (ook al de bestaande) zijn in mijn optiek een belemmering voor de vrije markt. Je wil als consument de beste kwaliteit voor de beste prijs en elke vorm van overheidsbemoeienis staat dat proces in de weg. Als er tarieven gekoppeld worden aan bepaalde producten kunnen ze onbetaalbaar worden heb je daar vooral de consument mee.
Hier ben ik het niet mee eens. Redelijk actueel voorbeeld: TATA Steel. Wij willen staal produceren met gereduceerde milieubelasting, maar dat wordt dan wel duurder. Dus kun je tarieven heffen op staal dat elders is geproduceerd waar men niet zoveel om het milieu geeft. Doe je dat niet, zal 'de markt' geneigd zijn het goedkopere staal te importeren. Effectief importeer je dan goedkoop staal, terwijl je milieubelasting exporteert.
De prijs die wij betalen is niet altijd de prijs van het product. Ander voorbeeld: Voor sommige producten zijn wij gewend aan te lage prijzen (bijv. kleding). Als de prijs die wij betalen lager is dan de kostprijs van het product, betaalt iemand anders het verschil. Dat kan een toekomstige generatie zijn die onze milieurommel moet opruimen en voor de kosten daarvan moet opdraaien. Dat kan een kindje in een ver land zijn die onze goederen produceert terwijl die naar school had kunnen gaan. In USA wordt arbeidsregelgeving nu aangepast zodat 14 jarigen nachtdiensten mogen draaien. Arbeidsmigranten worden gedeporteerd, want ze zouden banen stelen van witte Amerikanen, en direct onstaat er een dusdanig arbeidskrachtentekort dat schoolgaande jeugd die graveyard shifts mag gaan opvullen.
Kinderarbeid willen we hier niet en terecht. Ik vind dat we kinderarbeid ook niet impliciet zouden moeten exporteren door producten te importeren die elders op de wereld door kinderen zijn geproduceerd onder omstandigheden die we hier niet willen. Ik zou dan ook graag remmende importtarieven zien op zulke producten, of op landen die zich met dat soort omstandigheden inlaten.
In hoeverre persoons- en milieuomstandigheden van onze geimporteerde car detaling producten onaanvaardbaar zijn weet ik niet, maar het is voor mij zeer aannemelijk dat in EU geproduceerde producten in ieder geval onder omstandigheden zijn geproduceerd waarvan wij met elkaar hebben afgesproken dat we die aanvaardbaar vinden.