• Carclean.com - The Car Care Shop

    Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

    Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

    • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
    • Advies op maat door vakkundige medewerkers
    • Ongekend groot assortiment
    • Voor 21.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
    • Makkelijk betalen: iDEAL, Credit Card, Mister Cash

Hoe lang doen jullie over het polijsten?

Zoranurai

Detailing guru
11 jul 2022
725
125
Eigenlijk ben ik wel benieuwd, nu snap ik dat het erg afhankelijk is van de staat, hardheid etc van de lak.

Maar hoe lang doen jullie over een gemiddelde auto?

De aanleiding hiernaar is dat ik bijvoorbeeld alleen al voor 1 deur iets van een uur minimaal bezig ben met 1vd 2 stappen omdat ik telkens vanwege alle hoekjes en randjes op de arteon naar de pxe moet terugvallen. Soms zelfs naar de 1” rotary modus omdat het anders niet past.

Nog niet te beginnen over de lange motorkap, waarbij om wat krasjes (niet haze) eruit te halen ik in veel gevallen twee keer met 2 horizontaal en 2 verticale passes in een vlak van +/-6x padsize moest werken om fatsoenlijk resultaat te krijgen. Ook dat duurde lang.

Bijna elke pass ben ik ook aan het afnemen, en inspecteren of er nog een hit nodig is, gezien het op sommige plekken erger is dan andere.

En natuurlijk ook het gebrek aan een fatsoenlijke werkomgeving en afhankelijkheid van het weer.

Als ik klaar ben met deze denk ik “zeker”wel 20 ish uur aan polijstwerk.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb alleen het weekend de tijd om een auto te doen dus in zo'n 20 á 25 uur moet een auto klaar zijn.
Coatings begin ik niet eens meer aan omdat ik daar de tijd én de ruimte niet voor heb, tenzij het een lang weekend is zoals met Pasen of Pinksteren.

Ik ben van mening dat kennis van materie, producten, weten waar je mee bezig bent etc. ook zwaar mee telt in hoe snel je iets voor elkaar hebt. Ik kan me goed voorstellen dat als je nieuw in de rabbit hole bent, dat je vele malen 'voorzichtiger' bent en met de stappen veel bewuster bezig bent dan dat je al ervaring hebt.
Ik kan van mezelf zeggen dat ik redelijk wat ervaring heb (kuch...:poop:) en veelal op de automatisch piloot aan de slag ga.
 
  • Grappig
Reactions: RedCat
Een medium-kleine auto polijsten reken ik meestal tussen de 5 en 6 uur per ronde polijsten. (fiesta, golf, audi A1/A3 etc)
Wassen kleien etcetera is ook al snel 2/2,5 uur
wax en kunstoffen etc zit ook vaak een uurtje of 2 in

dus... 2 stappen polijsten ga ik al snel over de 16 uur heen (en dat is dan zonder pauze)
 
Als ik de tijd neem en dat doe ik om het leuk te houden ,
Dan gaan er meerdere dagen in het geheel.
Dus voor het polijsten zeker een uur of 8 tot 12.
Bij oudere lak en ditto ellende uurtje of 4 extra.
 
De staat en hardheid van de lak en het formaat van de auto zijn grote factoren die meespelen.

De E-tron was mijn grootste recente klus. Daar zijn we met 2 man aan bezig geweest en hebben hem 2x gepolijst dankzij cut force pro. Anders waren het 3 stappen geweest met 400, 2200 en 3800. We hebben die auto in ongeveer 20-22 uur gepolijst (10-11 uur per persoon dus). Echt alles aan het ding was hoogglans met heel veel kleine hoekjes en rondingen, de lak was knoephard en hij had veel swirl. In totaal met wassen, polijsten, coaten en afwerken zat daar 30 uur in.

De Zeekr die ik vlak voor mijn vakantie heb gedaan was ongeveer een net zo grote auto. De witte delen heb ik 1 staps gefinished met 3800 vanwege het volledig ontbreken van krasjes of swirl op het witte deel van de lak. Die auto had 6000km op de teller en een hele sterke lak. De zwarte hooglans kunstof delen die wel veel swirl hadden kon ik ook met 3800 in 1 stap corrigeren (spiegelkappen, b stijlen, ruitenwisserafdekplaat en diffusor). De zwarte metalen delen (dakstijl en achterste deel van het dak) kon ik in 2 stappen met 2200 en 3800 swirlvrij maken. In totaal heb ik 6 a 7 uur gepolijst op die auto. Die auto had ik van begin tot eind in ongeveer 14 uur klaar.

Ik werk de Menzerna polijstmiddelen vrij lang door en gebruik er vrij weinig van. Het afnemen is dan ook geen grote klus.
 
Het hangt een beetje af van de staat van de lak en of de lak heel hard is of niet. Mijn Toyota had ik vrij snel strak en in de coating met 2 man voorbereiding/polijsten/coaten.
Daarbij moet ik wel vermelden dat ie 1 dag vantevoren wel al was schoongemaakt/clayen enz.