• Carclean.com - The Car Care Shop

    Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

    Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

    • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
    • Advies op maat door vakkundige medewerkers
    • Ongekend groot assortiment
    • Voor 21.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
    • Makkelijk betalen: iDEAL, Credit Card, Mister Cash

Hoe was jij je doeken?

Het is toevallig mijn specialisme. ....
Het beste wat helpt tegen het vet in onze doeken is wassen op een zo hoog mogelijke temperatuur en een wasmiddel met veel "nonionics" liefst in vloeibare vorm.

Wat is een wasmiddel met veel "nonionics" dan?
Niet om een bepaald merk aan te prijzen of af te kraken maar ben vooral benieuwd welk merk je wél en welk merk wasmiddel je juist niet moet gebruiken.
 
  • Grappig
Reactions: Quantoxx
@Viffer ik had laatst inderdaad de indruk dat er veel vet/olie in enkele van m'n doeken zat. Nadat ze hadden geweekt in een sopje, dreef er vet naar boven.

Ik heb nog niemand anders gezien of gehoord die sodiumpercarbonaat bij z'n doeken flikkerde, misschien maar zo houden ook. Je komt inderdaad deskundig over. Echter, die foto die ik laatst bijgevoegd had, die was naar mijn mening wel te danken aan het feit dat ik er sodiumpercarbonaat aan toegevoegd had. In het verleden, hield ik geregeld vlekken over in de doeken, toen ik de doeken zonder sodiumpercarbonaat wastte. Het komt bij mij logisch over dat bubbels meer waskracht verhogen. Voor de zekerheid ga ik maar weer zonder dit spul wassen.

Ik ben heel huiverig om de temperatuur waarop ik de doeken was. The Rag Company geeft aan dat het polyamide in hun doeken een laag smeltpunt hebben. Ik meen rond de 60 graden. Hoe denk je daarover? Ik zal deze bizar slechte doeken maar eens wassen op 60 graden, slechter zal het i.i.g. niet worden.
@Heijneker Er zit veel verschil in kwaliteit van microvezeldoeken. De manier waarop ze geweven worden de dikte van de gebruikte microvezel en de samenstelling ervan. Over het algemeen kunnen ze heet gewassen worden maar niet zo heet gedroogd omdat dan de polyamides vervormen. De temperatuur in de droger loopt namelijk zeer hoog op. Hou je in principe aan het was label/voorschrift. Als je toch niets meer aan de doeken kunt verliezen misbruik ze dan maar eens flink door ze heet te wassen je zult zien dat er nog een aantal weer gebruikt kunnen worden en niet heel erg vervormen of krimpen. Dat geldt trouwens voor heel veel textiel. Het is toch niet meer toonbaar dus was het eens wat heter misschien wordt het dan alsnog weer toonbaar en goed voor de wasmachine.
 
  • Leuk
Reactions: Heijneker
Wat is een wasmiddel met veel "nonionics" dan?
Niet om een bepaald merk aan te prijzen of af te kraken maar ben vooral benieuwd welk merk je wél en welk merk wasmiddel je juist niet moet gebruiken.
Gewoon het label lezen kijk maar eens op de oxi vanish maar die staat ook stijf van de percarboraat waardoor wij denken, het is de bleek die het 'm doet.

Andere naam is niet-iogene oppervlakteactieve stoffen en ik vermoed dat PB Typhoon ze ook heeft.
 
  • Leuk
Reactions: MTyn
Ik ben scheikundig vrij eenvoudig om de tuin te leiden, maar dit vind ik wel tof van je en waardeer het ook zeker!
In de meeste poeders zit zeoliet het onderdeel "zand" van het ouderwetse zand, zeep en soda wat vroeger gebruikt werd. Ook dit "zand" in heeeel fijne vorm willen de meeste waarschijnlijk niet in de microvezeldoeken hebben want dat is wat er gebeurt.
Ok, feitelijk maak ik dus microschuurpapier van mijn doeken. Dit zal dan wel super duper fijn moeten zijn want de doeken voelde zachter dan voorheen.
Microvezel is er op gebouwd om vuil aan te trekken via capilaire werking en statische lading daarom gebruiken we deze doeken graag. M.a.w. de zeoliet zal gedeeltelijk in de microvezel vast blijven zitten hoe vaak er ook gespoeld wordt.
De statische lading werd toch juist verkregen wanneer je de doek langs een oppervlakte haalt? Daardoor is de doek ook droog in staat om stof op te nemen.
Het beste wat helpt tegen het vet in onze doeken is wassen op een zo hoog mogelijke temperatuur en een wasmiddel met veel "nonionics" liefst in vloeibare vorm.
Net even de verschillende etiketten bekeken bij ons thuis en inderdaad dit verschilt. De Robijn vloeibaar, Jumbo vloeibaar en Jumbo poeder geven alledrie <5% niet-ionogene stoffen op. De AH Wit Vloeibaar geeft 5-15% op; die is dus beter geschikt begrijp ik.
Iedere 10 C temperatuurverhoging van de was temperatuur draagt zorg voor een verdubbeling van de waskracht.
Dat is nogal wat! Die AH wit vloeibaar is tevens de enige die aangeeft dat het schoon is vanaf 20°; houdt dit dan ook verband met de hoeveelheid niet-ionogene stoffen? Als dit verband er is, dan zou het gebruik hiervan op 60° helemaal grandioos zijn; toch?

Helaas vind ik niet terug wat er in de Typhoon zit; dat had nu een mooi vergelijk geweest.

Als ik mijn moeder vertel dat ik zojuist de ingrediënten van wasmiddelen heb vergeleken dan gelooft ze me nooit! :joy:
 
Het zeoliet van tegenwoordig is tegenwoordig een scheikundigstof die allerlei benamingen kan hebben net zoals de niet oppervlakte aktieve stoffen vaak een vorm "alkolen" genoemd worden.. De algemene regel voor temperatuurs verhoging zit in het debiet tussen 40C en 80C. Natuurlijk zegt men dat er vanaf 20C schoon gewassen wordt...onze voertuigen halen toch ook het gestelde verbruik in de folder... Daarbij is wassen geen exact science. (Lost vet op bij 20?) Er zijn zoveel variabelen die in het wasproces mee doen.
Zoek maar eens op Cirkel van Sinner en

Bijv: Microvezel

Nogmaals voor mij gewoon leuk om eens een andere kijk hierop te bieden op dit leuke forum waar ik zelf al heel veel aan gehad heb.
 
  • Leuk
Reactions: Heijneker
Nou, na heul, heul veel heet water en 300ml aan APC, lijken de doeken aardig gefixed! Vandaag de eerste keer een droogdoek gebruikt van deze lading en dat beviel heel erg goed.

De doeken waren net gewassen, maar daarna nog hydrofoob. Dus besloten om maar wat te proberen. 45L heet water in verschillende emmers, gecombineerd met veel APC, ben ik lekker tekeer gegaan. De doeken hebben ongeveer een dag geweekt, naderhand zagen de soppies er als volgt uit:

IMG-20210505-WA0009.jpg
IMG-20210505-WA0010.jpg

IMG20210504115131.jpg


Flink smerig dus. Hierna met heet water en flink wat schoonmaakazijn de doeken uitgespoeld tot er weinig of geen schuim meer van afkwam. Afgemaakt met een 60 graden wasje lang programma in een vers schoongemaakte wasmasjien. Toerental op 900, ophangen om te drogen en vervolgens nog een half uurtje in een koude droger.

Doeken voelden naderhand merkbaar anders aan en wat ik tot nog toe heb ervaren werken ze weer goed. Ter vergelijking heb ik een complete nieuwe droogdoek. De nieuwe werkt beter, maar het verschil is acceptabel. Op zichzelf zijn de doeken weer fijn om te gebruiken.

Inmiddels ook een volwaardig MF wasmiddel in huis waarmee ik een deel van de doeken nog eens nabehandel. In de emmer heeft het i.i.g. nog wat vuil uit de doeken weten te halen.

@Viffer en de rest bedankt voor de tips, vooral het hete water heeft veel verschil gemaakt denk ik, terwijl ik daar erg bang voor was. Ik moet bekennen dat ik bij poetsklanten, de droogdoek naderhand ook gebruik op dorpels, waarbij er veel vet en smeer in de doeken komt. Dit was ook te merken in de emmers, door een vettige aanslag en zelfs vetdruppels. Hopelijk was dat de grootste boosdoener en zal ik daar rekening mee moeten houden.
 
@Heijneker - Mooi man, gelukkig hoef je ze niet te degraderen tot hoeren-doekjes. :p

Ik blijf altijd ver weg van dorpels/sponningen/etc. met mijn goede droogdoeken. Juist om deze reden. Meestal heb ik nog wel ergens een 'oude' doek liggen waarmee ik dan droog.

Nog een tip, welke voor mij goed werkt; Na het wassen -> Doeken goed uitslaan om de vezels los te maken -> Ophangen. Je zal dan zien dat je ze al lekker fluffy hebt bij het ophangen.
 
  • Leuk
Reactions: Heijneker
@Quantoxx en gelijk heb je, ik heb er eigenlijk ook genoeg hoerendoekjes voor (mooie term), maar een droogdoek werkt zoveel beter.....

Ik had al eerder een post van je gezien m.b.t. het uitslaan, wàt een verschil maakt dat zeg!

Echter bijna al mijn droogdoeken zijn twistloop en waveldoeken. Dan heeft het uitslaan geen effect.
 
Laatst bewerkt:
Ik moest even Googlen naar ''twistloop MF'', maar het lijkt mij dat deze doeken ook gewoon vezels hebben die kunnen samenklitten? Uitslaan is dan nog steeds een dingetje. ''Closed twisted loop pile'' is dan toch gewoon een gesloten vezel?
 
Beste,
Ik heb ook nog een klein vraagje,
Kan het kwaad dat ik de washmits en andere microvezel doeken heb gewassen samen met de doeken waarmee ik Gyeon Tar en Iron heb verwerkt?
Ik heb ze de 1ste keer gewassen op 40 graden en daarna nog maals op 60 graden.
Ik hoor graag jullie mening
 
Tar en Iron zijn natuurlijk bedoeld voor sterk hechtend vuil met het risico dat mitt of doek echt vuil worden.
Om te voorkomen dat het vuil zich, tijdens het wassen, naar de andere doeken verplaatst, kan je het beste eerst met de hand uitwassen.
Als er daarna niet veel vuil meer (eenvoudig) los komt, kan het de machine in. Persoonlijk doe ik het dan niet op hoger dan 40 graden.
 
Sinds kort hebben we een nieuwe wasmachine met allerlei functies en foefjes.. Hier zit ook een functie voor 'stomen/stoom' op. Is dit aan te raken door de droogdoeken, waxdoeken en washandschoenen? Of gewoon de vertrouwde 30 graden was zonder wasverzachter?
 
Ik denk witte kleding zoals onderbroeken en dergelijke. Vroegah draaide mijn moeder de zogenaamde kookwasjes. Wordt ook bijna niet meer gedaan. Ik heb op onze wasmachine een functie Anti-Allergie. Deze bevalt mij erg goed voor de doeken. Hij wast langer, waarbij eventjes op 60 graden en spoelt 3 keer schoon. Doet er dan wel 3 uur over maar mijn doeken zijn echt schoner en zachter dan voorheen