• Carclean.com - The Car Care Shop

  Welkom op het forum van Carclean.com! Carclean.com is dé shop voor autopoetsmiddelen. En hier op ons forum vind je antwoorden op al je (poets)vragen.

  Ben je op zoek naar autopoetsmiddelen en wil je deze aanschaffen? In onze Carclean.com webshop vind je het grootste assortiment car care producten van de Benelux.

  • Unieke speciaalzaak in autopoetsmiddelen
  • Advies op maat door vakkundige medewerkers
  • Ongekend groot assortiment
  • Voor 21.00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden!
  • Makkelijk betalen: iDEAL, PayPal, Credit Card, Mister Cash

Hoe was jij je doeken?

wiljan

Detailing addict
19 jul 2010
19
70
30
Veenendaal
@wiljan : eender welk A-merk ? Ik heb hier ook Boni staan (huismerk vd Colruyt). Vooral het bruisgedeelte ben ik wel eens benieuwd naar. Als het beter en goedkoper kan waarom niet he.
Sorry voor de late reactie, maar ja, elk waspoeder voor de witte was heeft dit ingrediënt erin zitten en werkt ook vergelijkbaar goed. Als bij de inhoudsstoffen staat vermeld, dat er "zuurstofbleekmiddelen" in zitten, dan zit je goed.
 
 • Leuk
Reactions: Guest007
M

Mior73

Guest
Als witgoedmonteur interesseer ik me ook in goede textielverzorging, waaronder het goed onderhouden van mijn arsenaal aan doeken, mitts, enzovoort. Daarnaast heb ik altijd genoeg wasmachines om te kunnen experimenteren :)

Een goede vriend van mij zit in de professionele reiniging en wast daarom ook geregeld grote hoeveelheden MF doeken en dweilen. In de afgelopen jaren heb ik hem ontiegelijk veel doeken zien wassen, en toen dacht ik: als de professionals het zo doen, dan doe ik dat ook zo :)

Een aantal feitjes omtrent MF:
- Op sommige doeken staat, dat je ze bij max. 40 graden moet wassen. MF doeken kunnen echter heel heet gewassen worden, tot wel 95 graden. Om alles hygiënisch schoon te krijgen, wordt in de wasserij op 60 graden gewassen. Echter: satijn (bijvoorbeeld de rand van de Peluche Verde) verdraagt geen hoge temperaturen. In de praktijk was ik al mijn doeken (zowel van Monello als van PB als de goedkoopjes) bij maximaal 60 graden en tot nu toe overleven ze dat prima. Het enige risico hiervan is, dat een rand van een doek slecht zou kunnen worden, maar dat is hier vooralsnog niet gebeurd. Zelfs de elastieken rand van de washmitt is nog in tact.
Ik verwacht ook, dat bijv. Monello deze lagere temperatuur voorschrijft vanwege die satijnen rand.
- Het is een fabeltje dat MF slecht tegen waspoeder kan. Ik las zelfs ergens iets over het 'schuren' van waspoeder. Onzin. Kunnen ze gewoon tegen.
- De MF vezels gaan goed openstaan bij drogen in de wasdroger. Wel altijd een lage temperatuur hanteren, want grote hitte in de droger is dan weer niet goed voor microvezels.
- Polyester en polyamide is 'kleurecht'.

Mijn stappenplan is normaliter als volgt:
Ik was de doeken op een normaal wasprogramma, bij 50-60 graden. Daar zitten dus álle doeken bij, ook bijv. de Peluche Verde en een Meguiars washmitt. Gaat prima. De hoofdwas verkort ik meestal, maar de waterstand wordt waar mogelijk verhoogd.
Als er veel productresten op de doeken zitten, gebruik ik een voorwas of laat ik de doeken een keer voorspoelen. Dat dan zonder wasmiddel.
Als wasmiddel gebruik ik een waspoeder voor de witte was (A-merk van de supermarkt). Wel bescheiden gedoseerd, want de machine zit zelden vol, en een schuimbad is niet nodig :) Ik gebruik bewust een middel voor de witte was, want daar zitten zgn. zuurstofbleekmiddelen in. Die middelen bleken niet, maar zorgen ervoor, dat het sop 'bruist', waardoor alle vezels goed schoon worden.
Na het wassen droog ik alles in de droger; dat dan wel weer bij lage temperatuur.

Het venijn van het wassen zit hem ook in het goed uitspoelen van alle chemicaliën. Dat kun je naar mijn mening niet verwachten op een miniprogramma of iets dergelijks. Meestal wordt bij die programma's slecht gespoeld en matig gecentrifugeerd. Dan hoef je niet raar op te kijken dat het geheel nog wat 'zepig' aanvoelt na het wassen. Daarom laat ik toch liever een volledig programma lopen, ook al zit de trommel lang niet vol.

Overigens heb ik een poosje geleden voor de gein een fles PB Typhoon besteld. Behalve dat het schuimt als een waanzinnige, merk ik geen verschil met regulier waspoeder. De was wordt in beide gevallen schoon en de vezel staat na het wassen/drogen weer goed open.
Geweldig duidelijke uitleg, erg handig voor een beginner zoals ikzelf :)
Is het beter om nieuwe doeken eerst te wassen voor het gebruiken of is dat niet nodig?
 
M

Mior73

Guest
Doe ik eigenlijk altijd wel, om zeker te weten dat er geen losse vezels meer in zitten.
Heb gisteren alle nieuwe doeken even op een kort wasprogramma op 40 graden gewassen met wasmiddel en zonder wasverzachter, daarna in de droger gedaan, ben benieuwd, ze voelen in ieder geval goed aan
 

Fireworkfanatic

Detailing guru
24 aug 2020
281
105
Is het verstandig om doeken in de droger te doen? Gyeon droogdoek, Monello peluche verdes, en wat andere doeken.

De geur van sommige middelen blijft er namelijk in hangen, waardoor we het liever niet laten drogen in huis.
 

schaef

Detailing guru
23 sep 2015
1.025
170
Ik was zelf vaak de doeken eerst in Biotex in bijna kokend water, laat ze hier lekker in weken. Daarna de wasmachine in met wasmiddel voor MFdoeken dan de droger in op lage temp en niet geheel droog laten worden dan uithangen om verder te drogen.
Als ik een auto in de coating zet heb ik een emmer waar kokend water in gegaan is naast me staan, hier doe ik een beetje biorex bij en de doeken gaan daarin als ik een nieuwe doek pak. Werkt tot nu toe erg goed en geen uitgeharde doeken.
 
 • Leuk
Reactions: Fireworkfanatic

gti1

Detailing trainee
1 nov 2020
37
33
Ik was ze allemaal bij elkaar op 60 graden met wasmiddel zonder wasverzachter. Dan goed centrifugeren en dan drogen aan het rek en niet in de droger. De doeken zien er weer uit als nieuw en voelen erg zacht aan zoals mf doeken moeten zijn. Sommige doeken zijn licht verkleurd maar doet ver niks af aan de eigenschappen van de doeken.
 

RoCo

Detailing guru
19 apr 2020
1.240
135
Omgeving Breda
Ik deed 40 graden, wasmiddel zonder wasverzachter en niet in de droger. Totdat ik de post van @wiljan zag en dat probeerde; sindsdien deze manier toegepast en mijn handschoen en doeken zijn zachter en voller dan voorheen.

Jammer dat dit topic niet als vraag is opgezet anders had ik die post een +1 gegeven.
 
 • Leuk
Reactions: wiljan

Heijneker

Detailing guru
27 jan 2020
258
118
25
Ilpendam
Zie hieronder een extreem smerige doek:
IMG20210413190526.jpg


Gadverdammebahsmerig. Deze doek heb ik gebruikt op m'n hele smerige wielen die ik al een paar weken niet had gewassen. De doek gaat nu zo rechtstreeks, zonder pre-soak, bij de rest in de volle bak.

Wasprogramma van 40° en 2 uur (extra spoelen). Wasmiddel 50ml aan onverdunde APC en een scoop sodiumpercarbonaat. Daarna in de droger op een lang programma met weinig hitte.

Resultaat:
IMG20210414203816.jpg

Sodiumpercabonaat krijgt de doeken dus goed schoon. Echter is het misschien mogelijk dat het de doeken hydrofoob maakt.
 
Laatst bewerkt:

Heijneker

Detailing guru
27 jan 2020
258
118
25
Ilpendam
@Quantoxx wellicht dat Sodiumpercarbonat de boosdoener is inderdaad, ik zal de post maar even bewerken Ik was onder de indruk dat het volledig oploste (in een glas water zie je er naderhand niks van), maar ik heb heel weinig verstand van scheikunde. Gemengd met water breekt het af in waterstofperoxide en natrium- en carbonaationen. Wat die laatste twee betekenen, I have no clue. Misschien verstopt dat de vezels, of breekt het ze af op de een of andere manier? Het is een gebruikelijk ingrediënt als waskrachtversterker, maar misschien niet geschikt voor microvezeldoeken.

Ik gooi doeken inderdaad bij elkaar en met m'n droogdoeken gebruik ik een wax als drying aid. Een wax leek/lijkt mij niet zo'n probleem, omdat die minder chemisch bestendig zijn en dus met een wasbeurt af worden gebruiken. Dat zou je denken in ieder geval. Hoe dan ook wil ik de wax heel graag blijven gebruiken en ook de doeken allemaal samen blijven wassen, het zou heel jammer zijn als dat niet kan.

Met m'n raamdoeken wil ik nog wel eens een soort Rain-X glass cleaner product gebruiken. Dat zal vast niet helpen.

De doeken wassen op 40 graden zou gewoon moeten kunnen. De eerste keer heb ik ze per ongeluk op 60 graden gewassen, daarna niet meer. Om zeker te zijn voortaan maar op 30 graden wassen.

Ik heb deze doeken meerdere malen in de droger op een lage stand gedaan, wellicht dat de temperatuur hier toch te hoog van is geweest. Ik hoop dat dit het euvel is.

Samengevat; Volgende batch van doeken ga ik die glass cleaner niet meer gebruiken en de doeken niet meer in de droger. Ook de sodiumpercarbonaat maar even vervangen door een nachtje weken in een sopje en wassen op 30 graden. En ik ga ze volledig apart houden van m'n huidige doeken. Andere tips zijn welkom.

Nieuwe doeken die absorberen altijd zo goed, hopelijk kan ik ze deze keer ook zo goed houden.
 

RoCo

Detailing guru
19 apr 2020
1.240
135
Omgeving Breda
Ik ondervind tot noch toe enkel plezier van de waswijze die aangegeven was hier door @wiljan

60 graden, synthetisch programma, wit waspoeder. Op basis van de vervuiling op de doeken bepaal ik hoe vaak de wasmachine moet spoelen (3-5 keer). Daarna in de droger op lage temp. Fluffy, schoon en nog nergens slijtage te bekennen.
 

Viffer

Detailing addict
23 jan 2018
68
63
Midden
Het is toevallig mijn specialisme. Veel van de dingen die ik hier lees over het wassen van microvezel kloppen m.i. niet helemaal. Percarbonaat is gewoon een zuurstof bleekmiddel dat alleen "bleekbare" vlekken kan verwijderen en op onze geliefde detail objecten bevinden die vlekken zich meestal niet of de koffie moet er toevallig overheen gelopen zijn.;) Het bruist zeker de doeken niet schoon. In de meeste poeders zit zeoliet het onderdeel "zand" van het ouderwetse zand, zeep en soda wat vroeger gebruikt werd. Ook dit "zand" in heeeel fijne vorm willen de meeste waarschijnlijk niet in de microvezeldoeken hebben want dat is wat er gebeurt. Microvezel is er op gebouwd om vuil aan te trekken via capilaire werking en statische lading daarom gebruiken we deze doeken graag. M.a.w. de zeoliet zal gedeeltelijk in de microvezel vast blijven zitten hoe vaak er ook gespoeld wordt. Het beste wat helpt tegen het vet in onze doeken is wassen op een zo hoog mogelijke temperatuur en een wasmiddel met veel "nonionics" liefst in vloeibare vorm. Iedere 10 C temperatuurverhoging van de was temperatuur draagt zorg voor een verdubbeling van de waskracht. De vetten in onze doeken worden visceuzer en met het vet wordt gedeeltelijk ook het vuil uit de doeken gehaald. Waar vet op de doeken zit zal niet goed gewassen worden ook niet gebleekt. (vet stoot water/zeep af hydrofoob)

Hopelijk wordt dit als een positieve bijdrage ervaren.
 

Heijneker

Detailing guru
27 jan 2020
258
118
25
Ilpendam
@Viffer ik had laatst inderdaad de indruk dat er veel vet/olie in enkele van m'n doeken zat. Nadat ze hadden geweekt in een sopje, dreef er vet naar boven.

Ik heb nog niemand anders gezien of gehoord die sodiumpercarbonaat bij z'n doeken flikkerde, misschien maar zo houden ook. Je komt inderdaad deskundig over. Echter, die foto die ik laatst bijgevoegd had, die was naar mijn mening wel te danken aan het feit dat ik er sodiumpercarbonaat aan toegevoegd had. In het verleden, hield ik geregeld vlekken over in de doeken, toen ik de doeken zonder sodiumpercarbonaat wastte. Het komt bij mij logisch over dat bubbels meer waskracht verhogen. Voor de zekerheid ga ik maar weer zonder dit spul wassen.

Ik ben heel huiverig om de temperatuur waarop ik de doeken was. The Rag Company geeft aan dat het polyamide in hun doeken een laag smeltpunt hebben. Ik meen rond de 60 graden. Hoe denk je daarover? Ik zal deze bizar slechte doeken maar eens wassen op 60 graden, slechter zal het i.i.g. niet worden.